Honnör

”Honnör” är ett begrepp inom golf som beskriver det första slaget som spelas på varje hål. Det är vanligtvis den spelare som har den bästa scoren på föregående hål som har honnören och därmed får börja slå först på nästa hål. Detta gäller även för lag med skillnaden då så klart att det är laget som slår först.

På första tee är det vanliga att den som har lägst HCP slår ut först. Detta då man måste ha något sätt att avgöra vem som ska slå först på det hålet eftersom inget hål har spelats. Det blir då helt enkelt enklast att säga att den ”bästa” spelaren ska börja ronden.

Sen ska det tilläggas och uppmuntras att honnören under vanligt slagspel inte är något tvång. Spelar man matchspel gäller lite andra regler då det där är betydligt viktigare vem slår först.

Men utöver matchspel är det egentligen fritt fram att slå i ”fel” ordning. Det är att rekommendera att göra detta t ex i flera fall. Några sådana exempel ska vi nu lista där det passar att åsidosätta honnören.

Strunta i honnören

Spelaren som var bäst på hålet innan kanske behöver gå på toa, fylla på vattenflaskan, ta ut en sten i skon eller något annat som tar tid. Då är det mycket bättre att de andra spelarna i bollen helt enkelt slår ut före. Annars tar bollen mycket längre tid på sig om alla ska vänta på den som är långsammast med att vara redo.

Ett annat bra exempel är om spelarna slår olika långt. Bättre spelare slår ofta längre än de med högre HCP och de kommer därmed också att ha honnören oftare. En spelare som slår längre måste därför även vänta längre med att slå ut då spelarna i bollen innan kan vara i farozonen längre. Säg att en spelare slår 180 meter från tee och en annan 240 meter. Den kortare spelaren kan då slå sitt utslag betydligt tidigare än den som slår långt. Alltså sparar man tid genom att bortse från honnören. Sen behöver det inte var hur långt man kan slå utan hur långt man vill slå som avgör.

Kort kan man säga att det är kutym att följa slagordningen om det inte finns anledning att göra det. Ska alla slå ungefär lika långt och är redo är det standard att den med honnören slår först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>