Kontrollerad / uppdaterad: Mars 2025
Kort sammanfattning av köpguiden
Här hittar du det viktigaste summerat i punktform. Klicka för att se:
- Viktigast när det gäller wedgar är loften, då det är den som till stor del avgör vad klubban är. En wedge är en järnklubba med en loft på minst 45 grader.
- Det finns olika typer av wedge utifrån loft. Pitching wedge (PW) med loft normalt runt 46-48 grader, Gap wedge (GW) med 50-52 grader, Sand wedge (SW) med 54-56 grader och slutligen Lob wedge (LW) med ca 60-64 grader.
- Bouncevinkeln är också intressant. Bouncevinkeln är vinkeln på klubbans häl, alltså den del som ligger mot marken. Bounce avgör hur mycket klubban studsar upp och vad man ska ha beror alltså mycket på om man spelar på mjukt eller hårdare underlag.
- Skaften är normalt i stål så de brukar ge lite bättre känsla, men kan vara i grafit också, vilket är vanligare för damer t ex.
- Det finns många olika finishar på wedgar men huvudsakligen handlar det om kosmetik och utseende, inte så mycket om egenskaper som faktiskt påverkar slaget, så satsa på en typ av finish som du gillar.
- Värt att tänka på med finish är att en väldigt blank finish kan göra att solen reflekteras och bländar, vilket kan göra det bättre att välja en mörkare eller mer matt finish.
- Priserna på wedgar varierar men kan börja runt 500 kr och gå upp till 5 000 kr. Dock får man en klart bra wedge runt 5-600 kr så det finns få skäl att välja en riktigt dyr klubba. Ta en som du tycker är snygg och skön och som känns bra i handen helt enkelt.
Innehållsförteckning
- 1. Loft
- 2. Bouncevinkel
- 3. Skaft
- 4. Finish på wedgar
- 5. Priser
Ska du bli riktigt bra på golf kommer det att krävas att du har ett bra wedgespel. Är inte detta ditt mål så ska man ändå inte underskatta wedgarna, då rätt wedgar i bagen kan göra en vanlig runda betydligt trevligare. Det finns nämligen ett antal saker att ta hänsyn till när man väljer sina wedgar.
Det är allt från hur banan som du brukar spela på ser ut till hur du själv vill forma dina slag. Vanligt är att man har 3-4 wedgar in sin bag. Personligen har jag en PW och sedan en 52°, 60° och en 64° wedge.
Detta ger mig den bästa spridning på längder i bagen och alla slag från 125m och in använder jag wedgarna för. En bra drive på ett hål innebär ofta att jag per automatik är inom wedgeavstånd.
Därmed är det ganska klart att det gäller att ha sådana som passar just mig. Dina avstånd kanske ser helt annorlunda ut, men sannolikheten är troligen ganska stor att du använder wedgarna många gånger under en runda.
Loft
Är man ny golfspelare kan det ofta vara lite förvirrande med alla ord som slängs runt. Vad ”loft” är lär man sig dock ganska snabbt och det kan vara bra att ha koll på just detta när det handlar om wedgar.
För det är vanligt när det gäller wedgar att man benämner dem utifrån vilket loft klubban har snarare än att använda något namn. Snabbt kan man säga att de klubborna som kallas för wedgar är de som har ett loft som överstiger 45 grader.
Ofta ser loftet ut enligt bilderna här nedan

Pitching Wedge (PW) är den wedgen som har lägst loft. Oftast kommer en PW med när ett nytt järnset köps. Men det kan vara ett alternativ att byta ut denna mot en wedge som är i utformad på ett liknande sätt som de andra i bagen. Ett proffs använder oftast denna klubba från cirka 120 meter.
Köper du ett set klubbor som sträcker sig hela vägen till SW så för detta ofta med sig ett tomrum (gap) som är ganska stort, från 48 – 56 grader. För att täcka detta avstånd brukar man ofta lägga till en wedge som har lite olika namn. Den kallas ofta för Gap (GW) eller Approach wedge (AP).
Andra spelare som jag själv kallar den bara efter sitt gradantal vilket är 52 i mitt fall. Att den kallas för just ”gap wedge” kommer från det att den täpper igen gapet som finns mellan de andra wedgarna.

Nästa steg är en Sand wedge (SW). Så som namnet antyder används denna klubba ofta från bunkrarna då loftet är tillräckligt stort för att man ska kunna få upp bollen ordentligt.
Denna klubba har också ofta en hög bounce som hjälp till vid bunkerslag vilket gör den passande när man är nere i sanden och harvar. Bounce kommer vi att titta på lite längre ner. En tourspelare slår ofta sin SW runt 100 meter.
Den sista typen av wedge är en Lob wedge (LW). Dessa börjar på 60 grader och sträcker sig så långt upp som till 64 grader. Dock är det inte vanligt att spelare har så mycket som 64 grader på en wedge i sin bag. En spelare som Phil Mickelson använder ibland en sådan klubba.
En lite mindre loftad LW på 60 grader är heller inte speciellt vanligt men kan vara en klubba som hjälper mycket när man verkligen behöver ha upp bollen högt i luften för ett kort slag.
Denna klubba kan nog vara min personliga favorit i bagen då den ger bra möjligheter att ta sig ur en knipa. Ett slag med en 60° går ofta runt runt 85 meter för en tourspelare.
Bouncevinkel
Bounce är det engelska ordet för att studsa och vilken bounce en klubba har styr just denna förmåga. Så enkelt som möjligt kan man säga att det är den böjda delan av en wedges ”sula” som styr hur mycket den studsar i t ex sanden eller ruffen.
Hur vinklad denna del är avgör hur mycket klubban studsar. Vinkeln sträcker sig normalt mellan 2 och 18 grader.

Låg bounce (4°-6°)
Låg bounce passar när man ska slå slag från hårt torvunderlag. Tack vara att klubban inte studsar lika mycket och sulan är smalare så sänks framkanten på klubban, vilket gör det lättare att få en ren träff.
Låg bounce passar också för dem som vill vara kreativa i sitt spel. Det är nämligen till exempel enklare att öppna upp bladet för att få mer loft. Har du en grund attackvinkel när du slår till bollen passar det också med största säkerhet bäst med en låg bounce.
Det är inte bra att ha för mycket bounce i sina klubbor då det kommer att göra det svårt att få ner framkanten av klubbladet under bollen. Med mer bounce kan det lättare bli ett toppat slag vilket kan vara ett stort problem när det gäller wedgar.
En toppad wedge går ofta längre än en bra träff och tyvärr finns det ofta skog eller liknande bakom greenen, dit man inte vill hamna. Då är risken att man slår för långt och hamnar i ett dåligt läge. En klubba med låg bounce har ofta upp till 10 graders bounce.
Standard bounce (7°-10°)
Vet du inte med dig att du antingen spelar en viss typ av bana oftast eller är lite osäker på vad som passar dig bäst ,är troligen det bästa alternative att skaffa en wedge som har en bouncevinkel som ligger någonstans i mitten.
Det ska fortfarande gå bra att öppna upp klubban osv. Har man en lite brantare anfallsvinkel är det troligen bättre att ha lite högre vinkel. Bouncen på dessa wedgar ligger oftast mellan 10 – 16 grader.
Hög bounce (10°-14°)
Dessa wedgar är tänkta för de som spelar på mjuk torv eller sand. Den högre vinkeln gör att klubban inte vill gräva ner sig på samma sätt. Det passar bra att slå från mjuk sand om man föredrar att slå bollen med stängd klubba. Har man en brant infallsvinkel är det troligen läge att överväga en hög bounce.
Skaft
På samma sätt som det går att välja olika styva skaft för drivers, järnklubbor osv går det även att göra det här för wedgarna. Sen ska sägas att det är oftare att wedgar har styvare skaft rent generellt, jämfört med andra klubbor i bagen. Detta har att göra med den typen av slag som de ska användas för, då de kräver lite annat.
Det finns även wedgar med grafitskaft men det är inte lika vanligt med dessa för wedgarna. På klubbor designade för damer är det vanligare. Anledningen till att stål är vanligare har att göra med egenskaperna. Fortfarande är stålskaften mer precisa att slå med och när du ska använda en wedge är det ju precision som är viktigt, inte hur långt du slår.
Har du inte längden i en wedge för att nå fram så kan du byta klubba till en med lägre loft helt enkelt. Hur långt man slår med wedgarna är ännu mindre viktigt än för andra klubbor.
Finish på wedgar
När du ska köpa en wedge är det inte bara modellen som ett beslut ska fattas om. Vilken finish en klubba har är också en sak att fundera över.

För det första ska vi säga att det oftast handlar ganska mycket om kosmetika när det gäller hur wedgarna ser ut. Valen är ofta annars mellan svart nickel, krom, beryllium, koppar, rostiga eller oil can.
Det snackas ofta om att en viss finish är mjukare än en annan och det ska göra skillnad. Men generell kan man säga att skillnaderna är att vissa inte reflekterar lika mycket ljus. Detta kan vara en fördel när man spelar i solen som då annars ibland reflekteras upp och stör.
En del av ytlagren är även tänkta att rosta och att detta då ska ge bättre spelegenskaper. Något som det ofta debatteras om hur det verkligen ligger till med.
De bästa allmänna tipsen är att det troligen är bäst att köpa en klubba med ett utseende som du tycker är snyggt och att man kanske ska fundera på något som inte reflekterar så mycket.
Övriga egenskaper och möjliga vinningar när det gäller just finish är inte så stora eller viktiga att man behöver lägga ner någon större tid på att fundera på dem.
Det går att nörda ner sig i detta om man vill, men jag tror inte att det är den grejen av alla saker som du ska fundera på när du köper en wedge, som kommer att ha någon större påverkan på ditt spel

Priser
Golf har en tendens att vara en sysselsättning där man kan spendera lite lagom med pengar eller en massa pengar. Självklart gäller detta även wedgar.
Vill man ha en billigare ny wedge så kan man hitta sådana från runt 500 kr eller lite över det. Dyraste wedgarna jag hittar för tillfället online i svenska butiker kostar 5 000 kr.
Det vi med säkerhet kan säga är att wedgen som kostar 10 gånger så mycket pengar inte är 10 gånger bättre än de billigare varianterna. Med wedgar kan man säga att det viktigaste är att du trivs med dem och inte vad de kostar.

Wedgarna som kostar i prisklassen runt 500 kr kommer du kunna spela väldigt bra golf med och därmed blir det svårt att hitta ett skäl till att man ska lägga så himla mycket mer pengar än så på dem. De extra kronor som du spenderar handlar förmodligen mestadels om utseende, känsla, vad du gillar och vilket märke du är intresserad av.
De riktigt dyra wedgarna som kostar upp mot 5 000 kr är förmodligen också väldigt bra och förhoppningsvis åtminstone lite bättre än de billiga. Men som sagt var, inte tillräckligt mycket bättre.
Köp därmed inte en dyr wedge abra utifrån idén att ”ju dyrare ju bättre”. Plånboken kan få vara med avgöra vad man tycker är en passande wedge. Det finns säkerligen många modeller som man tycker ser och känns bra, i en rimlig prisklass.