Köpguide för Wedgar

Innehållsförteckning

Ska du bli riktigt bra på golf kommer det att krävas att du har ett bra wedgespel. Är inte detta ditt mål så ska man ändå inte underskatta wedgarna då rätt sådana kan göra en vanlig runda betydligt trevligare. Det finns nämligen ett antal saker att ta hänsyn till när man väljer sina wedgar.

Det är allt från hur banan som du brukar spela på ser ut till hur du själv vill forma dina slag. Vanligt är att man har 3-4 wedgar in sin bag. Personligen har jag en PW och sedan en 52°, 56° (SW) och en 60° wedge.

Detta ger mig den bästa spridning på längder i bagen och alla slag från 125m och in använder jag wedgarna för. En bra drive på ett hål innebär ofta att jag per automatik är inom wedgeavstånd. Därmed är det ganska klart att det gäller att ha sådana som passar just mig. Dina avstånd kanske ser helt annorlunda ut men sannolikheten är troligen mycket stor att du använder wedgarna många gånger under en runda.

Loft

Är man ny golfspelare kan det ofta vara lite förvirrande med alla ord som slängs ut. Vad loft är lär man sig dock ganska snabbt och det kan vara bra att ha koll på just detta när det handlar om wedgar där man ofta inte benämner dem med namn utan vilket loft klubban har. Snabbt kan man säga att de klubborna som kallas för wedgar är de som har ett loft som överstiger 45 grader.

Ofta ser loftet ut enligt bilderna här nedan

Wedge loft

Pitching Wedge (PW) är den wedgen som har minst loft. Oftast kommer en PW med när ett nytt järnset köps. Men det kan vara ett alternativ att byta ut denna mot en wedge som är i utformad på ett liknande sätt som de andra i bagen. Ett proffs använder oftast denna klubba från cirka 120m.

Köper du ett set klubbor som sträcker sig hela vägen till SW så för detta ofta med sig ett gap som är ganska stort från 48 – 56 grader. För att täcka detta avstånd brukar man ofta lägga till en wedge som har lite olika namn. Den kallas ofta för Gap (GW) eller Approach wedge (AP).

Andra spelare som jag själv kallar den bara efter sitt gradantal vilket är 52 i mitt fall. Att den kallas för just gap wedge kommer från det att den täpper igen gapet som finns mellan de andra wedgarna.

Nästa steg är en sand wedge (SW). Så som namnet antyder används denna klubba ofta från bunkrarna då loftet är tillräckligt stort för att man ska kunna få upp bollen ordentligt. Denna klubba har också ofta en hög bounce som hjälp till vid bunkerslag vilket gör den passande för dessa. Bounce kommer vi att titta på lite längre ner. En tourspelare slår ofta sin SW runt 100m.

Den sista typen av wedge är en Lob wedge (LW). Dessa börjar på 60 grader och sträcker sig så långt upp som till 64. Dock är det inte vanligt att spelare har så mycket som 64 grader på en wedge i sin bag. En spelare som Phil Mickelson använder ibland en sådan klubba.

En lite mindre loftad LW på 60 grader är heller inte speciellt vanligt men kan vara en klubba som hjälper till mycket när man verkligen behöver ha upp bollen högt i luften för ett kort slag. Denna klubba kan nog vara min personliga favorit i bagen då den ger bra möjligheter att ta sig ur en knipa. Ett slag med en 60° går ofta runt runt 85 meter för en tourspelare.

Bouncevinkel

Bounce är det engelska ordet för att studsa och vilken bounce en klubba har styr just denna förmåga. Så enkelt som möjligt kan man säga att det är den böjda delan av en wedges sula som styr hur mycket den studsar i t ex sanden eller ruffen. Hur vinklad denna del avgör hur mycket klubban studsar. Vinkeln sträcker sig normalt mellan 2 och 18 grader.

Wedge bounce

Låg bounce

Låg bounce passar när man ska slå slag från hård torvunderlag. Tack vara att klubban inte studsar lika mycket och sulan är smalare så sänks framkanten på klubban vilket gör det lättare att få en ren träff. Låg bounce passar också för dem som vill vara kreativa i sitt spel det är nämligen t ex enklare att öppna upp bladet för att få mer loft. Har du en grund attackvinkel när du slår till bollen passar det också med största säkerhet bäst med en låg bounce.

Det är inte bra att ha för mycket bounce i sina klubbor då det kommer att göra det svårt att få ner framkanten av klubbladet under bollen. Därmed blir det ett toppat slag vilket kan vara ett stort problem när det gäller wedgar. En toppad wedge går ofta längre än en bra träffad och tyvärr finns det ofta skog eller liknande bakom greenen. En klubba med låg bounce har ofta upp till 10 graders bounce.

Standard bounce

Vet du inte med dig att du antingen spelar en viss typ av bana oftast eller är lite osäker på vad som passar dig bäst är det troligen det bästa alternative att skaffa en wedge som har en bouncevinkel som ligger någonstans i mitten. Det ska fortfarande t ex gå bra att öppna upp klubban osv. Har man en lite brantare anfallsvinkel är det troligen bättre att ha lite högre vinkel. Bouncen på dessa wedgar ligger oftast mellan 10 – 16 grader.

Hög bounce

Dessa wedgar är tänkta för de som spelar på mjuk torv eller sand. Den högre vinkeln gör att klubban inte vill gräva ner sig på alls samma sätt. Det passar bra att slå från mjuk sand om man föredrar att slå bollen med stängd klubba. Har man en brant infallsvinkel är det troligen läge att överväga en hög bounce.

Finish på wedgar

Finish wedge

När du ska köpa en wedge är det inte bara modellen som ett beslut ska fattas om. Vilken finish en klubba har är också en sak att fundera över.

För det första ska vi säga att det oftast handlar ganska mycket om kosmetika när det gäller hur wedgarna ser ut. Valen är ofta annars mellan svart nickel, krom, beryllium koppar, rostiga eller oil can.

Det snackas ofta om att en viss finish är mjukare än en annan och det ska göra skillnad. Men generell kan man säga att skillnaderna är att vissa inte reflekterar lika mycket ljus. Detta kan vara en fördel när man spelar i solen som då annars ibland reflekteras upp och stör.

En del av ytlagren är även tänkta att rosta och att detta då ska ge bättre spelegenskaper. Något som det ofta debatteras om hur det verkligen ligger till med.

Det bästa är troligen att köpa en klubba med ett utseende som du tycker är snyggt och att man kanske ska fundera på något som inte reflekterar så mycket.

Finish wedgar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>