Köpguide för Golftillbehör

Innehållsförteckning

Vad man kan klara sig utan och vad man bara måste ha när det gäller tillbehör är väldigt olika från person till person. Det kan också vara lite lurigt var man sätter gränsen för vad ett tillbehör är.

Det vi kommer göra i denna guide är att ta upp de tillbehör som vi anser att de allra flesta borde ha med sig ut på banan. Allt kanske inte stämmer in för varje spelare men det går givetvis bra att hoppa över just de sakerna man inte är intresserad av.

Vi kommer även diskutera hur det är att köpa tillbehören. Kanske finns det vissa saker att tänka på som du inte hade koll på sedan tidigare. Notera att priserna som här nämns gäller för när artikeln är skriven 2024. Läser du den senare kan priser ha ändrats med tiden (men vi strävar efter att hålla låga priser hela tiden).

Med tanke på att vi på Golfprylar satsar på just golftillbehör och golfaccessoarer så är det ganska logiskt att vi även länkar till våra egna produkter om möjligt. I de flesta fall har vi också bland de bästa priserna på de produkter som vi säljer, ska sägas!

Vi har skrivit egna köpguider för en del lite större / vanligare tillbehörskategorier som golfhandskar, bagar, peggar och vagnar. Här länkar vi istället till våra riktiga stora guider, så att du kan få utförlig information om dem.

Golfhandskar

Köpguide för golfhandskar

En golfhandske är bra för ge bättre grepp och för att skydda händerna. Viktiga saker att tänka på här är vilken hand man vill ha handske på, passformen, material och kanske utseende.

Vi har en specifik köpguide för golfhandskar där vi går igenom alla dessa saker och vi har även en bra storleksguide för golfhandskar där, så att du kan få rätt passform.

Läs en utförlig guide: Köpguide för Golfhandskar


Golfbollar

Golfbollar finns det många varianter av – dyra och från fina märken, enklare, för distans, för kontroll osv. Vad du behöver och vill ha beror mycket på dig själv. Ju bättre du är ju mer skillnad kan en boll göra.

Vi har en bra guide om golfbollar som tar upp hur de funkar, skillnader och vad detta faktiskt betyder för dig som spelare. Om du behöver lite hjälp att bestämma dig angående bollarna kan du läsa mer.

Läs en utförlig guide: Köpguide för golfbollar


Peggar

Peggar handlar mycket om personliga preferenser. Det finns allt från vanliga träpeggar till plastpeggar, gummipeggar etc. Gör val utifrån material och hållbarhet, funktion och smidighet.

Golfpeggar är så pass viktiga som tillbehör att de har förtjänat en helt egen omfattande guide här på sidan. Du kan läsa om olika material och typer av peggar och få en överblick över deras fördelar och nackdelar.

Läs en utförlig guide: Köpguide för peggar


Golfbag

Val av bag är alltid lite intressant. Det kanske inte är avgörande för ditt spel men en bra bag är alltid trevligt. Det viktigaste valet handlar nog om ifall man vill ha en bärbag eller en vagnbag (samt vilken typ av vagnbag).

Med tanke på att golfbagar är ett stort och lite dyrare tillbehör är det självkart att vi fixat en egen köpguide för dem. Få bra tips och info så att du kan göra ett bra val när du köper bag.

Läs en utförlig guide: Köpguide för bagar


Golfvagn

Om du föredrar att inte släpa runt din bag själv behöver du en vagn. Här finns det flera val och prisklasser. Du kan dra din vagn, skjuta den framför dig eller ha en självgående. Vad ska man då välja?

Här har du också en helt egen köpguide att läsa, där vi går igenom de olika varianterna och dess fördelar och nackdelar. Du får också lite tips angående hjulen, storleken, vikten etc.

Läs en utförlig guide: Köpguide för vagnar


Avståndsmätare

Det går att stega avstånd från lock, eller att bara uppskatta avståndet med ögonmåttet. Men vill man ha bra avstånd är en avståndsmätare av något slag ett otroligt bra verktyg. Ska du ha GPS, klocka eller kikare?

Detta är ett så pass viktigt tillbehör att vi har en egen guide även för olika typer av avståndsmätare. Vi går igenom fördelarna med de olika typerna av produkter som finns och hur man ska tänka.

Besök vår guide – Köpguide för avståndsmätare (GPS, kikare & klocka)


Greenlagare

Alla golfare bör ha en greenlagare av något slag. Även om du själv inte skapar märken ofta på greenen så kan du behöva den för att laga andra märken.

Rent tekniskt kan du klara jobbet med bara en peg eller något annat liknande. Men med tanke på priser för greenlagare så är det något man bör ha.

Vi skulle här tipsa om att man inte köper de allra billigaste varianterna i plast. Visst kostar de inte många kronor men våra erfarenheter säger även att de går sönder ganska enkelt. Betala då några extra kronor istället för en bättre i metall, som ändå är ganska billig.

Man kan dela upp greenlagare i två olika avdelningar och det är fällbara och inte. Fällbara tar så klart mindre plats i fickan under ronden vilket är en fördel med dem.

Nackdelen med dem jämfört med de icke fällbara är att de ganska ofta är några tior dyrare. De har även en del skruvar och fjädrar som ska fungera.

En ej fällbar greenlagare är en väldigt enkel produkt egentligen så här kan inte mycket gå fel om du köper en stabil sådan.

Greenlagare kommer ofta med någon inbyggd detalj. Det kan t ex vara en flasköppnare eller att det sitter en markeringsknapp på själva lagaren.

Priser

I plast kanske du kan hitta för 10 kr st även om vi som sagt var inte rekommenderar dem. Kollar du hos de större butikerna så kostar de allra enklaste i metall från ca 30 kr. Mer avancerade greenlagare kostar från ca 100 kr och upp till 250 kr.

Hitta prisvärda greenlagare i vår shop! Du får för närvarande betala 19 kr för vår allra enklaste och upp till 69 kr för våra mer avancerade.


Markeringsknapp

Det går att markera en golfboll med i princip vad som helst. Det enda som egentligen krävs är att knappen är ganska liten till storleken och platt. Även om du själv inte använder en markeringsknapp när ni spelar ( t ex om ni puttar mer beroende på bollposition är ordning) är det viktigt att ha en.

Om du får spela med andra än de som du känner eller ska släppa förbi någon boll på green är det viktigt att ha en markeringsknapp redo. Du vet inte hur de andra tänker med sin puttning, varför det gäller att vara redo om någon vill att bollen ska plockas bort.

Markeringsknapp + hat clip
Markeringsknapp + hat clip

Ganska liten och platt stämmer bra in på exempelvis ett mynt. Det finns alltså inget som säger att man måste köpa en markeringsknapp även om en sådan bör finnas med under ronden.

Väljer man att köpa så finns det självklart lite saker att tänka på. För det första föreslår vi även här att man skippar de allra enklaste i plats. Dessa kommer inte ligga bra på banan och riskerar även att blåsa bort.

Bättre då att gå på något lite mer stabilt i metall eller i lite större storlek, om den är gjord i plast. Du har då tre vägar att gå som alla fungerar bra.

  • Strunta i att köpa en egen markeringsknapp med att se till att det finns en knapp på greenlagaren. Det finns många lagare som har en markeringsknapp.
  • Andra alternativet är att gå på en lös markeringsknapp som du har i fickan under ronden. Det finns en del roliga alternativ att välja på.
  • Sista alternativet är att köpa en så kallad ”hat clip”. Denna fäster du på kepsens skärm och sedan fäster du själva markeringsknappen i clippet med en magnet. Du kan då komma åt den snabbt och enkelt.

Vad du väljer handlar mest om vad du som person föredrar. Alla varianter fungerar bra.

Priser

Om vi struntar i den billigaste, enkla varianten i plast så finns det fortfarande reklamknappar som inte behöver kosta speciellt mycket. Priserna går sedan upp till ca 250 kr för någon som vill ha ett lite häftigare motiv.

Våra priser går för närvarande upp till 59 kr för en markeringsknapp plus hat clip. Kolla i vår shop vilka markeringsknappar vi säljer.


Golfborste

Nästa tillbehör alla golfare bör ha är en borste i någon form. Som vanligt finns det lite olika varianter att välja. Små som får plats i fickan, lite större du hänger på bagen eller ännu större varianter som även kommer med vatten för att rengöra bollen bättre.

Liten fickborste

De billigaste är de små du bara har i fickan. Några centimeter långa är de och ska gärna ha borst i både metall och plast/nylon eller något annat liknande material. Ena materialet använder du för smuts som sitter löst och andra för det som sitter åt ordentligt.

Mellanstor borste

Fickborstar rengör din klubba utan problem men om du vill ha något lite större finns varianterna med ett handtag. Mer greppvänliga så klart och hängs normalt på bagen efter användning.

Det finns här lite olika varianter sett till hur de fäst på bagen. Vissa har en enkel hake som du fäster och kan öppna upp om du vill plocka loss den eller så rengör du klubban precis vid bagen. Andra sitter fast i en lina med jojo-funktion så du kan dra ut dem när du ska rengöra klubban.

Borste med vatten

En variant som har börjat dyka upp på senare år är borstar med en liten behållare för vatten. Du sprutar sedan ut lite vatten på klubbhuvudet när du ska rengöra som gör det hela enklare.

Du kan så klart blanda i något tvättmedel på något vis i behållaren. Vatten och / eller rengöringsmedel kan göra mycket för att förenkla rengöringsarbetet.

Detta är en smidig variant även om de kostar lite mer och är lite större i storleken.

Priser

De billigaste för fickan kostar bara några tio och upp till ca 100 kr för de lite mer avancerade.

Hos oss får du för närvarande betala mellan 29 – 79 kr. Kolla in våra borstar i shoppen.


Golfhandduk

Golfhandduk hängande på bag

En vettig handduk är ett mycket användbart tillbehör som alla golfare bör ha. Kan användas både för att rengöra klubbor men även för att torka av dig själv om det behövs.

Här har du frågan om man behöver köpa en speciell handduk eller ej. Det finns många golfhanddukar på marknaden att köpa. De stora tillverkarna älskar att slänga upp en stor fet logga på dem för sitt märke. Fin reklamplats helt enkelt.

En golfhandduk i sig är egentligen inte någon direkt speciell handdukt. En vanlig handduk du har hemma kan fungera i princip lika bra.

Det som är speciellt med de som är gjorda för golf är att de har en bra fästanordning för att hängas upp på bagen. De är också ofta vikta på ett bra sätt för att inte se lika otympliga ut, t ex i tre delar.

Du kan välja på olika material som bomull eller mikrofiber etc. Det mesta funkar normalt bra, så det är lite personlig preferens här.

Priser

Priserna för handdukar ligger hos de stora säljarna på ca 100 kr upp till 550 kr. Hos oss ligger priserna på max 79 kr för närvarande. Se våra handdukar i shoppen!


Paraply

Tillbehöret man inte vill använda men som man kanske saknar mest av alla när man behöver använda det och det inte finns på plats.

Även detta är ofta en vandrande reklampelare för tillverkarna. Med tanke på att reklamen ofta är så stor borde de i princip betala oss som spelar med dem istället för tvärtom.

Ett vanligt paraply kan så klart fungera lika bra som ett specifikt för golf. Dock gäller det att då se till att det är ett stabilt sådant.

Ofta när det regnar så blåser det också ganska kraftigt. Har du då inte ett bra paraply är risken stor att det bara går sönder. Kolla därför upp detta ordentligt innan du köper något.

Ska du ha ett paraply som ska sitta i en paraplyhållare på vagnen? Då behöver du normalt ett paraply som har ett rakt handtag, för att det ska passa i hållaren. Det kan eventuellt finnas hållare som kan fungera ändå..

Paraply med böjda handtag är inte vanligt på golfbanan och riktiga golfparaplyer är designade med raka handtag.

Om du köper ett ”vanligt” paraply bör du också tänka på storleken. Ta inte ett för litet paraply då du vill ha bra täckning när det börjar regna på lite mer och kanske även blåser.

Priser

Paraplyer är lite dyrare för att vara ett tillbehör. Billiga paraplyer kanske du får betala en ca 200 kr för och de dyra kan gå upp mot 1 000 kr.


Första hjälpen / solskydd o myggskydd

Lite grundläggande medicinska saker är bra att ha med sig ut på golfbanan.

Kanske låter som en konstig sak att behöva ha med sig ut på golfbanan men det finns några saker som vi skulle rekommendera att man överväger noga om det ska vara med.

Lite småsaker så som plåster, värktablett, sax och skavsårsskydd är alla bra att ha. De tar inte någon större plats i bagen och kan hjälpa till med många små irriterande saker.

En nagel som går sönder och behöver klippas till kan reta friskt om det inte finns en sax. Skavsår när du är som längst ifrån klubbhuset osv.

I stark sol är det inte nyttigt att vistas någon längre tid utan att ha solskydd på. En rond under sommaren kan mycket väl vara en längre tid i stark sol. Bäst är så klart att vara redo med solskydd redan innan men att ha med en flaska i bagen är smart.

Samma gäller när solen kanske är lite på väg ner på kvällen och myggen börjar dyka upp. Gott att ha något som håller dem borta.

Har du några andra smarta småsaker av det här slaget, som du själv kommer på och som underlättar din vistelse på golfbanan så är det bara att lägga till dem till den här listan och stoppar ned dem i bagen.

Om du väl slängt ner dem en gång så kan de ligga där länge och väl utan att du lider av det och den dagen du behöver dem så finns de på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>