Köpguide för Drivers

Innehållsförteckning

Drivern är ofta den roligaste klubban I bagen att slå med detta tack vare att den går längst av alla. Något som vi golfare gillar. Men för att kunna slå de där långa härliga raka slagen gäller det att ha en klubba som passar för just dig. I dessa artiklar ska vi därför ta upp olika saker att tänka på när det gäller denna klubba. Vi kommer även att gå igenom de olika delarna och förklara det lite lagom tekniskt.

Har du ingen koll på vad det är som du vill ha är risken nämligen stor att klubban inte kommer att passa dig. Det finns massor av märken ute på marknaden som säljer drivers i en mängd olika prisklasser. Dessa klubbor går sedan ofta att välja med olika grepp, skaft och loft. Alltså blir valmöjligheten mycket stor för dig.

Material och trampolineffekt

Drivern är utan tvekan den största klubban som finns i bagen. Detta förutsett att man har en klubba som är tillverkad någon gång under de senaste 20 åren eller liknande. Man mäter klubbhuvudet på drivers i kubikcentimetrar där den största tillåtna storleken är 460 cc som det brukar stå på den då det engelska uttrycket används för storleken.

Numera är nästan alla drivers 460 cc till skillnad från tidigare då var mycket mindre. Att de är stora ger en större träffyta som innebär att klubban blir mer förlåtande. Detta är passande då målet med drivern ju är att slå bollen så långt som möjligt och gärna rakt. Att slå in bollen långt in bland träden är något som man gärna undviker.

Gammal driver i trä
Driver av gammal modell

När det gäller material i klubbhuvudet är nästan alla drivers antingen gjorde i titan eller kolfiber. Det kan självklart även vara en blandning av dessa material. Den stora fördelen med dessa material jämför med stål är att de är mycket lättare och därmed går det att göra stora klubbhuvuden utan att klubban blir för tung. En tung klubba som skulle innebära kortare slag.

På bilden här bredvid kan du se hur en driver såg ut förr i tiden. Du ser att utöver att den är liten så var den tillverkad i trä. Ett material som inte används numera i moderna klubbor.

Tack vare att materialen är så starka kan man ha ett mycket tunt skikt där bollträffen tar plats. Detta för med sig att man kan uppnå en trampolineffekt då materialet ger med sig lite och sedan snabbt fjädrar tillbaka vilket för med sig att bollen får en högre utgångshastighet.

Utvecklingen på detta område medförde att man 2008 införde regler som sa att klubbor inte fick ha en COR (Coefficient of Restitution) på mer än 0.83. Enkelt betyder detta att ifall en golfboll träffar klubban med en fart av 100 km/h så får den inte studsa tillbaka med mer än 83 km/h.

Klubbor som är tillverkade innan 2008 kan ha en COR som är för hög och därmed blir de inte tillåtna att använda ifall man vill tävla eller spela en runda där handikapp ska justeras. Drivers tillverkade efter 2008 ska följa dessa regler.

Vilken modell ska man köpa?

Det finns några olika faktorer för dig att ta hänsyn till när du ska köpa klubbor. De viktigaste är självklart hur mycket pengar du har att spendera och hur klubban känns. När det gäller pengar så kostar en driver från de största märkena ofta från 3 000 kr och uppåt.

Det går sedan självklart att hitta dem på reor osv för lägre priset. Alla dessa drivers håller normalt en mycket bra kvalitet så väljer man denna väg kan man med stor säkerhet hitta en driver som passar väldigt bra.

Dock finns det en mängd andra alternativ på marknaden om man tittar på lite lägre priser. Allt från tillverkare som producerar klubbor som är tänkta att likna mer kända klubbor men till ett mycket lägre pris. Viktigt att komma ihåg att detta inte är kopior av klubbor.

Kopior av klubbor bör man generellt undvika då dessa normalt håller en mycket lägre kvalitet. Klubborna som är tänkta att likna andra klubbor till utseende och spelkänsla behöver inte alls vara sämre och de kostar normalt mycket mindre.

Sen har du även klubbor från mindre kända tillverkare som kostar betydligt mindre men som är bra. Köper du en klubba av ett stort märke betalar du en stor summa enbart för att det ska stå Callaway, Titleist, TaylorMade osv på den. Själv spelar jag t ex med en Nickent 4DX som kostar mycket mindre. Detta är i mina ögon den bästa drivern som jag någonsin har testat vilket klart visar att priset inte är allt när det gäller klubbor.

Sen när man köper klubbor så ska man faktiskt inte glömma bort en sådan faktor som vad du har haft tidigare. Har du ett märke som du gillar sedan tidigare är det troligare att du kommer att gilla en ny klubba av detta märke. Sen gäller det självklart att inte stirra sig blind på tidigare klubbor och gå in med ett öppet sinne när man funderar på en ny klubba.

Draw, fade, offset eller neutral

Det är inte ovanligt numera att man kan köpa drivers som är tänkta att gå enligt en viss bollbana. Dessa ska antingen kunna hjälpa dig att få en önskad bollbana eller är de tänkte hjälpa till med ett visst problem. En neutral klubba ger dig själv möjligheten att styra slagen.

Det allra vanligaste problemet för golfare är att man har en högerskruv eller slice som det brukar kallas för. Denna skruv uppkommer då klubbhuvudet inte är rakt eller square som det brukar benämnas på engelska när bollen träffas. Klubbhuvudet är istället lite öppet vilket är samma sak som att det pekar åt höger för en högerspelare. Att detta problem uppstår är ofta för att golfarens händer är bakom bollen vid träffen istället för före vilket är något som eftersträvas.

För att hjälpa till med detta problem placeras då extra vikt nära hälen på klubbhuvudet vilket för med sig att klubbhuvudet automatiskt kommer att vara mer stängt vid bollträffen. På så vis kan man bota en slice enbart genom att ha en klubba som passar bättre. Detta är även en inställning på klubba som passar för den som önskar att slå en draw utan att själv behöva sätta skruv i bollen aktivt.

En neutral driver passar för den som redan slår rakt då den är tänkt att gå ännu bättre än vad man redan slår. Vikten i detta klubbhuvud är centrerat vilket för med sig att klubban själ inte vill antingen stänga sig eller hålla sig öppen vid bollträffen. En neutral klubba passar även den bättre spelaren som vill ha möjlighet att forma slagen själv. En klubba som är inställd på draw är ofta bra på att erbjuda just denna bollbana men klart sämre om man behöver plocka fram en fade. En neutral däremot har inga sådana tendenser så det är lika enkelt rent klubbmässigt att slå med olika typer av skruv. Här är det bara upp till spelaren vilket de med lägre handikapp ofta uppskattar.

En klubba som är inställd för fade är i princip tvärtom jämfört med drawklubban. Den ska hjälpa spelaren som har problem med en vänsterskruv eller hook som det också kallas. Här sitter då vikten längst ut på klubban istället vilket för med sig att klubbhuvudet vill vara mer öppet vid bollträffen och därmed blir det mer högerskruv i bollen. På samma sätt som en draw kan vara önskad kan det även vara önskat att slå med en fade och då är detta en inställning som kan vara klart intressant.

Draw, fade och neutral

Ställbara drivers

På senare år har det även dykt upp klubbor på marknaden där du själv kan styra över viktfördelningen. Dessa går att ändra så att de kan vara i alla lägen vilket för med sig att du får en driver som fungerar som tre olika. Detta kan passa sig om du ändrar din sving med tiden och helt plötsligt har andra krav på klubban. Är du en duktig spelare kan förändringar även göras efter hur en viss bana spelas. Banorna på min hemklubb passar bra för spelaren som slår en draw men på grannklubben kan det ju mycket väl vara tvärtom. Viktigt är bara att komma ihåg att aldrig ändra denna inställning under en runda. Ändringar av detta slag får inte göras under spelets gång utan bara mellan ronder.

Offset

Ytterligare ett sätt som finns är att ha offset på klubban. Offset innebär att själva klubbhuvudet sitter lite bakom skaftet. Detta för med sig att klubbhuvudet inte blir lika öppet i träffen och en slice kan därmed botas. Offset brukar passa för de som har lite mindre swinghastighet som t ex äldre spelare. Offset är vanligt i järnset där klubbor som riktar sig till lite sämre spelare ofta har en ordentlig offset. Klubbor som riktar sig till den bättre spelaren brukar ha ingen eller lite offset.

Form på klubban

Driver

För några år sedan började Nike att producera klubbor som gick ifrån den traditionella rundade formen och istället var fyrkantiga. Flera andra tillverkare har gjort klubbor av detta slag. Tanken här är att man flyttar ut vikten till kanterna av klubbhuvudet.

Detta ökar då på tröghetsmomentet vilket kallas för Moment of Inertia (MOI) på engelska. Vanligt är därför att man pratar om MOI för golfklubbor. När denna faktor ökas för det med sig att klubban inte lika enkelt roterar när bollen inte träffar i mitten. Därmed går bollen rakare vid dåliga träffar.

En annan fördel med fyrkantiga klubbor är att det blir enklare för en spelare att visualisera den linje som man vill starta bollen på. Detta kan vara svårt med en rundad driver.

Fyrkantig driver

Vilken typ av form man ska välja för sin klubba är mycket individuellt. Gillar du inte en fyrkantig design ska du heller inte köpa någon klubba med detta. Har du ingen stark åsikt är ofta det bästa att testa de olika alternativen för att se vad som passar bäst.

Det ska sägas att det nu igen har börjat att bli vanligare med den klassiska formen på drivern. Det finns fortfarande bägge formerna att välja på så det gäller att göra ett val man känner sig trygg med.

Det går mode i sådana här förändringar när det gäller klubbor och vi kan inte hålla på att uppdatera en text som denna hela tiden. Därför kan det mycket väl vara så att de fyrkantiga som kom in i mode och gick ut igen är tillbaka när du läser denna text. Eller vem vet de kanske har kommit på att trekantiga klubbor är jättebra (sen om det skulle vara tillåtet enligt reglerna vet jag inte).

Loft på drivern

Detta är en väldigt klassisk fråga att ta ställning till. Skillnaden är ganska stor på att slå med en driver med 8 graders loft jämfört med någon som har 13 grader. Det är mellan dessa grader som vanliga drivers brukar ligga.

Det snabba och enkla svaret säger att en klubba med lite loft kommer att göra att bollbanan blir lägre vilket passar personer som slår hårt på bollen och därmed orkar få upp den iaf. En sådan spelare slår oftast längre med en klubba med lägre loft. Högre loft passar då istället normalt juniorer, damgolfare eller äldre spelare som har en lägre svinghastighet. Dessa får då upp bollen i luften på ett bättre sätt och kommer därmed att slå som längst med högre loft.

Sen är det inte riktigt så enkelt utan det finns lite andra saker att ta hänsyn till. Hur din sving ser ut påverkar också vilket loft som passar bäst. Personligen slår jag bollen på ett sådant vis att mina drives går ganska lågt. Därför har jag en driver med 12,5 graders loft vilket gör att jag får en högre bollbana. Och då ska sägas att jag inte tillhör de kortslående utan mina slag är ofta långa. Detta visar på att det inte är så enkelt som att du som slår hårt ska ha lågt loft utan din typ av sving avgör det hela också.

Ytterligare en faktor som du ska fundera på när du väljer driver är hur du vill att slagen ska gå. Jag har själv valt ett högt loft dels för att jag behöver det för att få upp bollen men även för att jag vill ha bättre kontroll på slagen.

Jag har två drivers som är i princip likadana bara att den andra har 10,5 graders loft istället. Denna går klart lägre men även några meter längre. Dock har jag den inte i bagen när jag spelar normalt då det lägre loftet gör att jag inte slår lika rakt med klubban. Slår du långt från början kan det vara bättre att istället välja en driver som inte går riktigt lika långt men som istället ger dig en större säkerhet.

På senare år har det även här dykt upp drivers där man kan ställa in själv. Vissa går att ändra från ca 8° till 13°. Detta passar perfekt om du inte riktigt vet hur du vill ha på förhand. Är du en riktigt bra spelare kan det även vara en funktion som kan användas beroende på hur väderleksförhållandena är. Blåser det mycket kan det t ex vara enklare att spela om loftet minskas något. Viktigt är att samma sak gäller här som för vikter nämligen att det är förbjudet att ändra inställningarna under själva rundan.

Skaft

Som om det inte vore svårt nog att välja klubba utifrån modell och loft så kan man även styra över skaftet på klubban. Det vanligaste är att man här pratar om styvheten på skaftet och då gör det enligt L, A, R, S och XS. De allra flesta manliga spelare har en klubba med ett R-skaft vilket betyder att det är regular. Det passar dem som inte svingar snabbt.

De som har en högre hastighet på klubban väljer ofta ett S eller XS skaft som står för Stiff och Extra-stiff. Har man hög fart på svingen är risken att ett regularskaft kommer att kännas vobbligt och därmed inte ge samma rakhet i slagen. Då behövs ett hårdare skaft som löser detta problem.

A-skaft är en förkortning som tidigare beskrev ett skaft för amatörer. Då detta numera är en dålig beskrivning kallar man istället dessa skaft för seniorskaft. Dessa skaft är mjukare än regularskaft men hårdare än damskaften vilket ofta passar in på lite äldre herrspelare.

L-skaft är skaft som är tänka för kvinnliga spelare. Har du en låg svinghastighet kan det vara svårt att komma rätt i träffen med ett regularskaft eller seniorskaft. Ofta blir resultatet då en slice. Ett mjukare skaft hjälper då till med detta problem.

Som en väldigt snabb guide kan man säga att du som slår dina drives med en carry på mer än 230 meter troligen ska ha ett stiffskaft. Slår du bollen 200 – 230 meter i luften så passar troligen ett regularskaft. Slår du kortare än detta är det troligen ett senior eller damskaft som passar.

Olika tillverkare

Det jag har skrivit här är det allra mest grundläggande för skaft men det är självklart inte riktigt så här enkelt. Olika tillverkare har t ex olika mått på sina skaft vilket innebär att ett regularskaft hos en tillverkare inte alls måste vara lika hårt som hos en annan. Detta gör det svårt att veta exakt på förhand hur skaftet uppträder. Du kan få en grunduppfattning men du kan inte veta exakt.

Det finns även flera faktorer som har med skaft att göra men dessa behöver man som amatör ofta inte ta någon större hänsyn till. Ska du prova ut ett passande skaft tar du oftast hjälp av en kunnig person inom ämnet och då har de koll på detaljerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>