Handicap och poängbogey

Innehållsförteckning

Golfen är en av få sporter där sämre spelare kan tävla mot bättre. Den stora anledning till detta är det handicapsystem som finns. Kort går det ut på att en sämre spelare får fler extra slag att använda under en runda än en bättre spelare. Detta gör att de kan tävla i samma tävling eller bara spela en trevliga runda tillsammans där de på något vis tävlar mot varandra.

En nybörjare får först 54 i handicap (HCP) och sedan kan man sänka sig till den nivå ens spel håller. Som sagt var går det ofta ganska snabbt att komma ner till t ex 36 i hcp och det är här som den stora resan börjar nedåt i handicap. Sänka eller för den delen höja sitt handicap gör man genom att spela vad som kallas för föranmälda sällskapsronder eller under tävling. En föranmäld sällskapsrond är helt enkelt en runda där du säger att handicap ska ändras efteråt.

En riktigt duktig spelare kan komma ner till 0 i handicap och då säger man att detta är en scratchspelare. Något som inte är så känt är att 0 faktiskt inte är det bästa handicapet som en spelare kan uppnå då man efter detta börjar räkna plus istället. En spelare som har plushandicap måste normalt spela en bana under par för att ens spela på sitt handicap. Vilket alltså bara är något som de allra bästa spelarna uppnår.

Snitthandicap i Sverige ligger på runt 22. Antalet spelare som har scratch är ungefär runt 800 st vilket är en väldigt liten del av alla med tanke på att runt 400 000 spelar golf i Sverige.

Hur många slag erhåller man?

Det är inte så enkelt som att säga att en spelare med 20 i hcp får 20 slag under en runda utan detta styrs av vilken bana man spelar på. 20 räknas som det handicap en bogeyspelare har vilket är en spelare som i snitt på en normalsvår bana skulle gå ett slag över par per hål. Skulle banan alltså vara väldigt normal skulle spelaren med 20 i hcp få 18 slag att använda på banan. De slagen han får kallas för spelhandicap.

Slope Lunds Akademiska Golfklubb

Det finns en tabell på alla banor i Sverige som visar exakt vilken svårighetsgrad just denna bana har. Denna tabell kallas för slope. Där är det bara att läsa av hur många slag du erhåller med ditt handicap från den tee du tänkt att spela ifrån.

Vid sidan här hittar du ett exempel på en slopetabell (tryck för att få upp en större version). Just denna är för Lunds Akademiska Golfklubb men de ser i princip likadana ut överallt. Denna är för herrar så det finns en likadan för kvinnor. Du hittar normalt dessa uppsatta vid första tee, någonstans runt klubbhuset och även på klubbens hemsida.

Är banan svår kan du utan problem få 2-3 slag mer än vad du får på en lättare bana. Du erhåller också olika antal slag beroende på vilken utslagsplats som du väljer. På de banor som använder färg som markering av utslagsplatser är röd den kortaste banan och en spelare som väljer denna kommer att erhålla några slag färre än en som väljer att spela från t ex gul eller vit tee.

Att man har ett sådant system är för att spelare ska kunna besöka olika banor och få en rättvis upplevelse eller en tävling som kan ske på lika villkor. Om banorna inte hade graderats efter svårighetsgrad hade t ex en spelare som har en mycket svår bana haft ett klart högra handicap än en spelare med en enkel hemmabana. Skulle de sedan ställa upp på en tävling tillsammans på någon bana skulle den spelare som har spelat på den svåra banan ha en stor fördel.

Hur delar man ut slagen?

Det är egentligen ganska enkelt det här med hur slagen delas ut. Vi tar här och förutsätter att en spelare har kommit fram till att han erhåller 22 slag på den bana han ska spela. Nästa steg är att kolla vilket index de olika hålen har. Alla hål är numrerade 1 – 18 i index.

Eftersom spelaren har 22 slag tar han först och delar ut ett slag på varje hål. Det blir då fyra slag över och dessa erhåller han på de hål med index 1 – 4. Skulle spelaren istället bara erhålla säg nio slag skulle han få ett extra slag på de hål med index upp till 9, på de återstående hålen erhåller han inga slag alls utan där måste spelaren gå på hålets par för att göra ett par enligt det egna handicapet. Erhåller spelare fler än 36 slag delas på samma sätt två slag ut på varje hål och kvarvarande från index 1 och vidare.

Registrera rundor och ändra handicap

Logga in på golf.se och ändra ditt handicap

Det är smidigt för dig att ändra ditt handicap då du kan göra det online på Golf.se. Självklart kan du också göra dessa förändringar genom att ta kontakt med administrationen på din golfklubb eller via en app.

Annars är det smidigt att logga in på ditt konto på Golf.se och för in dina resultat och därmed ändrar handicap efter resultat. Systemet är enkelt och du får ditt nya handicap uträknat inom ett litet kort tag.

Spelar du en dag där det är riktigt dåligt väder t ex kan detta påverkar hur resultatet blir. Därför kan det ta ett litet tag innan nya handikappet är klart.

Poängbogey

Den vanligaste spelformen som vi svenska golfare spelar kallas för poängbogey. En kort förklaring till denna spelform är att du får 2 poäng på ett hål om du gör par. Då talar vi om par enligt handicap som vi beskrev här ovanför.

Alltså om du erhåller 1 slag på ett par 4-hål så får du 2 poäng om du sänker bollen på ditt femte slag. Behöver du ett slag färre för att sänka bollen får du 3 poäng men om du behöver ett extra så blir det bara 1 poäng.

I slutet av ronden räknar du sedan ihop din slag. Har du 36 poäng har du gått på handicap fler eller färre gör att du höjer eller sänker ditt handicap.

Vill du få en lite djupare förklaring till hur det fungerar med poängbogey kan du läsa det blogginlägget där vi förklarar närmare. Hur räknar man poäng i golf?

I klippet där hittar du även en video vi spelade in för att förklara. Samma video kan du även hitta här under om du vill se.

Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på själva golfbanan >>

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>