Utrustning

Innehållsförteckning

Det är inte enbart klubbor som en golfspelare behöver ha med sig ut på banan. Här ska vi titta lite närmare på ett antal andra saker som man behöver eller som kan vara bra att ha med sig ut.

Bollar

Golfboll

Det är svårt att spela golf utan bollar och det kan vara en djungel där ute när dessa ska köpas. Men som nybörjare behöver du inte lägga så mycket tid på detta egentligen.

Bollar kostar allt från några kronor stycket upp till runt 50 kr. Att betala mycket pengar för en boll som nybörjare är dock ganska meningslöst då den troligen inte kommer att göra dig till en bättre golfare snabbare. Det kommer även att kosta dig massor av onödiga kronor längs med vägen då bollar har en tendens att försvinna, t ex i skogen eller i vattenhinder osv.

När du börjar att spela kan du nöja dig med att köpa några av de billigare bollarna som finns tillgängliga. Tips är t ex att köpa andrahandsbollar vilket är bollar som har slagits ner i vattenhinder och sedan samlats upp för att säljas igen. Dessa bollar håller samma kvalitet som nya men till ett betydligt bättre pris.

Ett annat mycket bra tips är att införskaffa en bollhåv. Denna kommer att betala sig mycket snabbt då du kan plocka upp dina egna och andras bollar som bara har hamnat en bit ut i vattnet. Tänk bara på att inte stanna till och plocka upp bollar när det är andra spelare som väntar.

Självklart kan du plocka upp den boll du själv slagit i men lägg inte någon större tid på det då det inte är trevligt för de som får vänta på dig. Ge dig istället ut på en skön kvällsrunda när det är lugnt med folk och stanna till där bollar samlas och plocka upp ett antal. Om du gör på detta sätt kan du utan problem hitta så många bollar att du aldrig behöver köpa några själv. En bollhåv för några hundra kronor kommer att betala sig väldigt snabbt jämfört med att köpa bollar.

Om du vill läsa mer om bollarna och lite bra köptips förslår vi att du besöker vår köpguide för just golfbollar. Där går vi igenom ganska utförligt hur olika bolltyper är konstruerade och vad man ska tänka på när man köper en boll.

Vad behöver du ha med dig i bagen?

Om du drar ner vilka grejer du behöver ha med dig ut på banan till det absoluta minimumet skulle det bara vara golfklubbor och bollar. Men det finns ett antal saker till som du troligen behöver ha med dig (eller som är väldigt trevligt att ha) som vi ska lista här.

 • Klubbor – Du får ha maximalt 14 klubbor i bagen som du spelar med.
 • Bollar – Det är väldigt olika hur många bollar som man slår bort under en runda. En bra runda kan du utan problem spela med bara en boll medan en dålig kan kosta 4-5 bollar om det vill sig illa. Se därför till att ha tillräckligt många med dig.
 • Handduk – En handduk är bra att ha då den kan användas för att dels torka av dig ifall du blir blöt, smutsig eller liknande plus att du kan använda den för att hålla klubborna rena. (Köp handduk Golfshoppen)
 • Paraply – Riktigt bra att ha ett paraply med då det som tidigare sagts inte alltid är perfekt väder. Golfare är normalt inte heller så kinkiga med vädret.
 • Keps – Många golfare spelar alltid i keps och den kan vara extra bra ifall det är soligt. (Köp keps i Golfshoppen)
 • Vattenflaska – Du tar en lång promenad när du spelar golf och för att hålla koncentrationen uppe behöver du dricka vatten under tiden.
 • Frukt eller liknande – På samma sätt som det är viktigt att dricka så är det bra för ditt spel om du äter en frukt eller liknande under rundan.
 • Pennor – Scorekortet ska fyllas i under rundan och då är det ju smidigt att ha ett verktyg för detta. (Köp golfpennor i Golfshoppen)
 • Handske – De allra flesta golfarna använder en golfhandske då denna ger bra grepp om klubban och skyddar händerna. En högerspelare har en handske på vänster hand och en vänsterspelare en på höger hand. (Köp enkel golfhandske i Golfshoppen)
 • Peggar – Vid utslagen får du pegga upp bollen om du vill, något som de allra flesta golfare vill. Se därför till att ha lite peggar i bagen och gärna i olika längder då drivern kräver en längre peg än en järn 8:a. (Köp olika peggar i Golfshoppen)
 • Greenlagare – En greenlagare är perfekt för att hålla greenen i bra skick. Ha därför en sådan nära till hands för att laga märken du ser. Laga gärna andra märken än bara din egna om du hittar sådana. (Köp greenlagare i Golfshoppen)
 • Bollhåv – För att plocka upp bollar du hittar i vattnet är en håv bra. Tänk bara på att inte hindra andra spelare när du plockar upp bollar.
 • Borste – Det är lätt att det fastnar sand och jord i skårorna på dina klubbor. Detta gör dem klart sämre att spela med och då passar en borste bra för att få bort detta. (Köp borste i Golfshoppen)

Kanske tycker du att några av de grejerna som togs upp här är onödiga och då skippar du dem. Eller är det så att du tycker att något saknas och då stoppar du självklart ner det i bagen. Det man kan säga är att ifall du har de här grundläggande sakerna så kommer du vanligtvis väldigt långt på banan.

Viktigt att komma ihåg är att flera av dessa saker behöver du inte köpa just för golfen. Ta exempelvis vattenflaska så fungerar det självklart super med någon du redan har. Det behöver inte stå Titleist på en keps utan ditt golfspel kommer vara lika bra med en billig keps.

Klädsel

När det gäller klädsel så ställs det ofta inte några större krav på en vanlig svensk golfklubb. Åker du utomlands kan det vara värre och då speciellt för herrar. Om du är herre är ett inte helt ovanligt krav att du ska ha en tröja med krage på dig och att du ska spela i långbyxor. Har du alltså på dig ett par enkla chinos och en piké/tenniströja klarar du dig bra.

Trevligt nog gäller som sagt var inte dessa regler på de allra flesta klubbarna i Sverige. Sen ser folk gärna att man klär sig lite mer ordentligt på banan men det är inget krav. T ex skulle det inte vara populärt bland många om en spelare kommer ut i träningsoverall eller i bar överkropp. Klär du dig bara normalt och förståndigt ska det inte vara något att bekymra dig över.

Det viktigaste när det gäller klädseln är nog att den inte ska hindra dig när du slår. Ser du tillbaka på bilder från Skottland för 100 år sedan eller mer kommer du att se otroligt otympliga kläder som då bars. Dessa gjorde att de inte kunde svinga ordentligt. Se till att ha bra kläder som inte hindrar din rörlighet. En tajt skjorta är t ex inte alls att föredra när du spelar golf. Den kan du istället sätta på dig efter duschen.

Golfskor

Skor är också ett område där du kan fundera på hur du ska göra. Golfskor är bra att ha när du spelar men det är absolut inget tvång, utan du kan spela bra golf utan sådana. Spelar du i vanliga skor ska du välja ett par sådana med låg klack då du annars kommer upp för högt. T ex är inte ett par joggingskor speciellt bra av just denna anledning.

Golfkläder

Golfskor hjälper dig även att få bra fäste då de flesta golfskor har någon slags spikar eller åtminstone en sula som ger bra grepp i gräset. Det kan vara lite halt ifall du använder skor som har en väldigt slät sula.

En annan sak du ska fundera på är hur noga du är med skorna. För du måste räkna med att de blir smutsiga och slits mer när du spelar golf. Jord osv kommer att hamna på skorna och detta kan förstöra utseendet på vissa typer av skor och sen är även slitaget mycket högre än om du bara använder dem normalt.

Vårt grundtips om du har tänkt att börja spela golf och tänker göra detta lite seriöst iaf är att skaffa ett par golfskor ganska snabbt. Dessa är gjorda för att klara av smutsen och slitaget på ett sätt som de flesta andra skor inte är. Dock behöver du absolut inte betala en massa pengar för skorna utan det fungerar utmärkt med ett par lite enklare skor från en mindre känd tillverkare. Bara skorna är sköna så kommer de troligen att fungera bra.

Övrigt

Annars när du spelar så kan du fundera på om du t ex ska ha med dig ett par solglasögon då detta kan vara skönt. Keps som en del kanske inte anser är snyggt är dock väldigt vanligt bland golfspelare eftersom den hjälper till att hålla solen borta från ögonen.

Du ska även komma ihåg att en golfrunda tar någonstans mellan 2 ½ – 6 h beroende på hur många ni är i bollen och hur många andra som spelar samtidigt. Är det en solig dag kommer du alltså att vara ute i solen under många timmar, vilket gör att solskydd av något slag kan vara aktuellt.

När du börjar spela golf behöver du med stor sannolikhet inte köpa en massa nya kläder och utrustning. Det är lätt att man tror att man behöver alla grejer som finns tillgängliga för att man ska vara en riktig golfare eller för att man ska lyckas bra med sitt spel. Detta behöver dock inte alls vara sant. Det behövs vissa grundprylar och resten är upp till dig, din träning och dina färdigheter som golfare. Du har troligen saker i garderoben som passar riktigt bra för golfspel. Lägg istället pengarna på andra bättre saker.

Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på golsvingen, träning osv >>

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>