Etikett

Innehållsförteckning

En viktig del i golf är etikett. Det är runt denna som många av myter kring golfen existerar, många som inte spelar golf har fått för sig att det är ett gäng riktiga tråkmånsar som är ute och spelar med väldigt konstiga regler.

Men golfetiketten är faktiskt inte speciellt konstig. Det flesta sakerna är fullständigt uppenbara egentligen. Sen finns det klart saker som du kommer att lära dig med tiden men som en grund ska vi här ta upp fem punkter som gör att du kommer väldigt långt.

Bättra att vänta lite extra

Slå inte en boll när du tror att det finns risk att du ska träffa de som är framför dig. Bättre är då att vänta tills de är lite extra långt bort än att slå när det finns risk. Sen kan man inte alltid vänta hur länge som helst och detta gäller speciellt på banor där olika hål går precis bredvid varandra. Ett snett slag kan då komma mot andra spelare och då är det dags att högt och tydligt ropa FORE!!!

Ropa ska du göra direkt när du tror att det finns en risk att bollen ska träffa någon annan. Tänk på att det är mycket bättre att ropa för högt än för lågt då du ropar för att varna andra och dessa kan stå ganska långt bort från dig.

Håll tempot

Se till att hålla tempot uppe. Detta betyder inte att du ska behöva springa på banan och sedan slå jättesnabbt utan det betyder att du ska gå i rask takt och sedan vara redo när det är din tur. Det är helt okej att göra ett par övningssvingar innan du slår men du ska gärna inte göra 10 st.

Hitta dina golftillbehör i vår shop

Det är mycket trevligare för alla som du spelar tillsammans med ifall ni spelar i raskt tempo istället för att hela tiden behöva vänta på någon. Ni kommer utan problem under en runda få tid att prata en massa med varandra även om ni spelar i ett bra tempo.

Får ni problem av något slag under rundan är det dock inget problem. Det är bara att släppa igenom då (som vi kommer till senare i artikeln) istället för att stressa. Problem kan vara allt från att ni måste leta bollar, någon måste gå på toa eller något annat.

Är grundtanken att göra saker raskt utan att stressa så kommer tempot med största sannolikhet bli bra.

Vänta på din tur

Vänta tills det är din tur att slå. Traditionen inom golfen säger att det är den spelare som har lägst handicap som slår ut före alla andra på första hålet. På resterande hål slår den spelare ut som hade bäst resultat på hålet innan, om två spelare har samma resultat slår de ut i samma ordning som på hålet innan. Detta kallas för att ha ”honören”.

Den generella regeln för spelet sedan på hålet är att den spelare som ligger längst från hålet slår först. Sen kan det vara så att man ibland bortser från denna ordning då det är smidigare att en spelare som ligger närmare slår först. Exempelvis om en spelare har slagit in i skogen till höger och letar efter bollen där. Har du då slagit bollen till vänster istället in i högt gräs går du självklart och letar efter din boll. Hittar du då din boll först även om den troligen ligger längre fram så kan du slå ditt slag först för att sedan gå och hjälpa till att hitta den andra bollen.

Ett annat exempel är om du ligger längre fram än någon annan men inte anser att du når upp till green medan den andra spelaren tror sig kunna göra det. Är det då folk på green kan den andra spelaren inte slå men du som ska spela bollen kort kan göra detta först för att spara lite tid. Är det smidigare att inte spela i den vanliga ordningen så spelar ni istället på det sättet som är smidigast för er.

Spelar ni ”vanlig” golf finns det ingen regel som säger att man måste slå i en viss ordning. Det kan alltså aldrig bli plikt eller liknande även om någon du spelar med blir missnöjd för att du slog före dem.

Lite andra regler gäller om ni spelar matchspel mot varandra. Där ska alltid den som ligger längst bort slå först om man inte kommer överens om något annat. Slår du då före någon som ligger längre bort blir det inte plikt men den spelaren kan kräva att du ska slå om ditt slag. Viktigt alltså att få godkänt av en motståndare i matchspel innan du slår först om du är närmare hål.

Ta hand om banan

Lägg tillbaka torven

Det är mycket trevligare att spela på en golfbana som är i bra kondition och ett stort ansvar för detta ligger på oss spelare. De som jobbar på banan kan bara göra vissa saker och vi behöver därför hjälpa till också.

Detta innebär t ex att köra golfvagnen på rätt ställen så att märken inte uppstår, laga bollmärken på greenen, kratta i bunkrar efter slag från dessa och lägga tillbaka uppslagna torvor. Om vi spelare är duktiga på detta kommer banan att upplevas som mycket bättre. Det är t ex inte skoj att slå ner sin boll i en bunker för att där hitta den i ett djupt fotspår. Att slå bra bunkerslag är tillräckligt svårt utan extra svårigheter.

Stå på rätt plats

Att veta var du ska stå. Golf spelas med hårda verktyg och bollen kan göra ordentlig skada om den träffar någon. Av dessa anledningar är det viktigt att veta var man ska stå när någon annan slår.

Om det är ett vanligt slag ute på banan är grundregeln att ställa dig snett bakom spelaren sett till hålets riktning några meter på framsidan av den som slår. Ordningen ska alltså vara du – boll – medspelare om man ser det från sidan.

Om bollen slås från bunkern gäller det att vara redo då den kan komma upp snabbt och det finns risk att den går ordentligt snett. Se till att vara stående ordentligt åt sidan. När det är dags för puttning så ska du helst inte stå rakt bakom en spelare som ska slå utan en bit åt sidan. Är det en putt som ska slås i samma linje som din är det helt okej att efter slagit gå och ställa dig bakom för att se hur den rullar. Tänk även på vilken linje de andra ska putta i för du ska inte gärna gå i dessa.

Kliv aldrig heller i någons puttlinje. Numera är det inte så farligt egentligen då nästan alla spelar med softspikes som inte ger några större märken i greenen. Förr i tiden när det var kraftigare spikar som gällde blev det direkt märken vilka riskerade att förstöra för en spelare som skulle putta. Därför var det viktigt att inte gå i puttlinjen. Även om det inte blir någon större skillnad numera så gäller det fortfarande att undvika att gå där någon ska putta.

Prata inte när någon ska slå

Tala inte när någon annan ska slå. Spelar du med en spelare som du känner och denna spelare inte har något emot att andra pratar när han ska slå kan du självklart göra detta. Men det är få spelare som uppskattar detta så om du inte är helt säker på att det är okej se då till att vara tyst när en annan spelare ska slå. Detta är en mycket gammal tradition inom golfen som väldigt många håller hårt på.

Var försiktig med råden

Inga råd om de inte efterfrågas. Du kanske bara vill vara hjälpsam och berätta vad en spelare gjorde fel men detta är något du ska vara mycket försiktig med. Etiketten säger att ifall någon inte frågar om råd så ska du heller inte ge dem några sådana. Samma sak gäller här som med pratandet och det är ifall du har en vän som du vet uppskattar råd då är det självklart en helt annan sak.

Släppa igenom

Om er boll är långsammare än en annan som kommer ifatt er är det bästa för alla att släppa igenom denna boll. Det blir bara dålig stämning ifall en annan boll får gå bakom er och vänta. Om ni t ex har tänkt att leta efter en boll under en längre tid eller om ni kommer att vara långsamma av någon annan anledning så är det bäst att släppa igenom.

Att släppa igenom går att göra på många sätt t ex att man slår ut tillsammans med den andra bollen för att de sedan slår sina andraslag och ni då väntar. Om ni är ute på ett hål är det normalt bara att ställa er och vinka till bakomvarande boll så förstår de att ni vill släppa igenom. Det viktiga är bara att se till att ha bra kontakt med dem så att ingen slår när någon annan inte är redo för en boll som kommer flygande.

Tacka för rundan

Glöm inte att tacka efter rundan
Bild från Freedigitalphotos.net, av pal2iyawit

Spelar du inte golf med de bästa vännerna där ni skapat era egna ritualer så ska du alltid tacka för rundan efter det att sista puttern är sänkt. Ett ordentligt handslag eller en kram beroende på situation och sedan ett ordentligt tack räcker gott.

Detta är självklart oavsett hur spelet har gått under rundan. Har du spelat dåligt så är detta inte dina med eller motspelares fel utan det är du själv som är missnöjd, det är alltså ingen anledning att inte tacka dem för en trevlig runda.

Detta är en gammal tradition inom golfen som många håller väldigt hårt på. Sen i kompisgänget har man kanske valt att ta bort detta men det är långt ifrån säkert då många alltid gör på detta vis oavsett hur många rundor de spelat tillsammans. Är du därför minsta tveksam är det alltid bättre att tacka ordentligt efter rundan då det aldrig blir fel, bättre att ta det säkra före det osäkra.

Var trevlig på golfbanan

Se till att vara trevlig på golfbanan. Detta är egentligen ganska självklara saker som att hjälpa till att leta efter andra spelares bollar, att ge komplimanger när någon slår ett bra slag osv. Stämningen kommer att vara mycket bättre i bollen ifall alla är trevliga mot varandra och en god stämning brukar ofta leda fram till en trevlig runda.

Som du märker är det egentligen inte några större konstigheter det här med etikett inom golf. Visar du respekt mot andra golfare och banan kommer du långt. Läggs sedan lite säkerhetstänk till blir det perfekt.

Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på golfregler >>

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>