Chipp

Att chippa bollen är enkelt och samtidigt svårt att göra det riktigt bra. Rent tekniskt är det enkelt då en chipp är ett kort slag med en kort baksving. Chippar gör man oftast vid green för att få bollen att komma nära hålet men en chipp kan även användas för att t ex slå ut sig från ett läge under ett träd eller liknande.

Chippa kan man göra med alla klubbor i bagen utom puttern. Vanligt vid green är att en wedge används eller en järnklubba med högre nummer. Höjd på slaget varieras beroende på klubba och hur bollen träffas. Högre slag betyder att bollen rullar mindre efter studs jämfört med ett lägre slag. Vad som är bäst varierar beroende på läge.

Rörelsen är enkel vilket gör det till ett slag som det är svårt att misslyckas med. Till skillnad från en pitch har du här en ännu kortare sving där handleder och armbågar normalt är låsta. Det svåra med en chip är att få verkligen den där rätta längden i slaget.

Tittar man på statistik på greener ser man snabbt att det är väldigt stor skillnad i hur ofta en putt sänks om den är från t ex 1 meter eller 3 meter. En duktig chippare kommer därför ofta att sänka nästa slag och därmed göra en så kallad up and down. Bra närspel kan spara många slag på en rond.

Här nere har vi lagt in ett klipp från en chippningsövning på vår sajt. Dels en bra övning att göra för att bättra på chippningen men även en illustration över hur en chip ser ut.

Titta gärna in bland våra närspelsövningar för att hitta fler träningstips. Vill du hitta beskrivning för just denna övningen kan du göra det HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>