Bästboll

Bästboll tillhör de vanligaste spelformerna och det är inte speciellt konstigt då det är en trevlig spelform som inte sätter så stor press på den enskilda spelaren.

Nu har vi lagt spelformen i kategorin för två spelare eller färre men den skulle lika väl kunna ligger i avdelningen för tre spelare eller fler. För det fungerar bra att vara två till fyra spelare.

Spelformer golf - Bästboll

Bästboll är även en väldigt enkel spelform då varje spelare i laget spelar sin boll hela tiden. Efter varje hål räknar man ut vilken spelare i laget som har lägst score och det är denna siffra som blir lagets score på hålet.

Om en spelare har ett mardrömshål spelar det därmed ingen roll då någon annan i laget säkert har gjort det bättre. Är kvaliten på spelarna ojämn bör man använda handicap då de sämre spelarna annars får svårt att hjälpa till med scoren.

Spelar man slagspel så fungerar det bra att vara upp till fyra spelar. Är det dock matchspel som liras är det inte passande att vara fler än två spelare i varje lag då det annars dels kommer ta väldigt lång tid och många hål kommer att delas. Bästboll matchspel används t ex under Ryder Cup då man brukar kalla det för fyrboll bästboll match.

En variant av denna spelform kan också användas om det finns en spelare som är mycket bättre än de andra. Då kan denna spelare vara själv i ett lag och tävlar mot de andra spelarna, då självklart utan att räkna handicap.

Med att inte räkna handicap menas att man då inte alls tar hänsyn till handicap utan man spelar mot banans par. Säg att en spelare med HCP 5 möter tre spelare som alla har 20 i HCP så får dessa inga extra slag. Fördelen de har är att de är tre spelare som tävlar mot en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>