Innehållsförteckning
- 5. Klonade klubbor
- 6. Kopior
- 7. Sammanfattning
Observera innan du läser denna artikel. Denna artikel är skriven för några år sedan vilket gör att siffrorna som redovisas här riskerar att inte stämma längre. Förhållandet mellan de olika siffrorna bör dock vara samma fortfarande även om prisnivåerna har gått upp generellt.
Efter att ha läst lite på ett golfforum där en diskussion handlar om det här med kopior av golfklubbor som köps från Kina så tänkte jag här titta lite närmare på vad priserna egentligen ligger på för lite olika typer av klubbor.
Jag har valt att här titta på järnklubbor då det känns enklast att jämföra. Resultatet som jag får fram av dessa kan du med stor sannolikhet också överföra till drivers, träklubbor, wedgar och putters också utan att det slår fel med direkt mycket.
Tanken är att försöka visa lite vad alla de olika alternativen kostar på ett ungefär, ska också se om jag kan lista lite fördelar och nackdelar med alternativen. Sen kan det självklart vara så att det är reor osv som gör att priserna är lägre för tillfället men det är svårt att räkna med i en jämförelse av detta slag. Jag kommer även titta på vad som troligen är kopior kostar även om jag här på inget sätt kan säga att jag tycker att någon ska köpa sådana då det inte är lagligt.
Att jag skriver att det troligen är kopior är för att det kan vara svårt att veta vad som är riktiga grejer och inte då de som gör kopior är jäkligt bra på att göra klubborna så de ser ut som märkesgrejerna. Vanligen får man tänka att ifall priset är väldigt lågt är det med stor sannolikhet inte lagliga grejer.
Något som ska tilläggas att priserna som jag tar upp här är sådana som gäller precis samma dag som jag skriver denna artikel. De kommer inte att uppdateras och syftet är heller inte att visa exakt vad något kostar utan mer vad skillnaden är.
Märkesklubbor från kända säljare online
Om du i princip ska vara säker på att få tag på originalklubbor måste köpa dem från en känd säljare.
I Sverige har vi t ex Dormy och Dimbo som säljer klubbor på nätet där du kan vara trygg i att det du köper är vad det utger sig för att vara. Återförsäljare som dessa plockar bara in klubbor från leverantörer som de vet är tillförlitliga. Butiker som dessa skulle kunna gå under om det kom fram att de sålde annat än originalklubbor.
För att inte tala om att det skulle vara olagligt om de var medvetna om det. Den hitten deras rykte skulle ta vore väldigt dåligt för dem och deras aktieägare. Alltså du kan lite på detta. Sen behöver inte en dyr klubba i bra kvalitet vara rätt klubba för just dig men det är en annan sak det.
Fördelar
- Du vet att det är rätt sak
- Kvaliteten är bra
Nackdelar
- Priset
- Ofta begränsade möjligheter att ändra utförande
Prisbilden ligger här inom ett ganska stort spann där de billigaste klubborna börjar på ca 4 000 kr i ordinarie pris. Då är det 5 – PW vilket innebär 6 st klubbor om min uträkning inte slår fel. Ofta kan det skilja så mycket som 1 000 kr i pris för den som vill ha grafitklubbor.
De allra billigaste märkesklubborna är oftast sådana som passar den spelaren som har lite högre handicap. Vill du ha de allra finaste bladklubborna kan priserna utan problem springa iväg upp mot eller t o m över 10 000 kr. Sedan finns det klubbor hela vägen mellan dessa priser.
Reor är vanliga hos dessa butiker vilket gör att du utanför högsäsong ofta kan hitta ett set av förra årets modell för ett antal tusen kronor mindre. Dock är det svårt att räkna med rea varför jag tittade i huvudsak på ordinarie pris för klubborna.
Då priserna kan skilja mycket under en rea är det alltså helt klart läge att planera in sin köp till de perioderna när klubbor säljs billigare.
Märkesklubbor från kända säljare i fysisk butik
Kända fysiska butiker som säljer golfklubbor är Golfstore (som ofta är golfbutiken på klubben), Dormy och de stora sportkedjorna.
Här borde man egentligen dela upp det hela i två olika kategorier också då det är ganska stor skillnad på att köpa på Stadium, Intersport eller någon liknande butik jämfört med specialaffärerna.
I golfbutikerna finns det så klart kunnig personal och möjligheter att prova ut klubbor osv. Det lär inte finnas någon sådan personal i sportbutiken, där de anställda ska kunna lite om allt men inte mycket om något direkt.
Fördelar
- Custom fitting
- Kvaliteten
Nackdelar
- Priset
Kort kan jag säga att jag inte alls rekommenderar att köpa från de allmänna sportbutikerna då du där inte får möjlighet att göra någon custom fitting och även får betala ett högt pris.
Butikerna som jag kollade i har ännu inte tagit fram klubborna då det ju inte riktigt är säsong ännu men priserna ligger normalt inte lägre än vad de gör hos Dormy t ex.
Det bättre alternativet är då att göra en custom fitting hos exempelvis Dormy eller på den lokala klubben. Priser kan självklart variera mellan olika säljare men t ex Dormy verkar köra samma priser i sina butiker som de gör på nätet.
Lokala shoppen på klubben kan självklart ha andra priser, men att detta är bland de dyraste sätten att handla på är ju ganska klart och det är inte heller speciellt konstigt då det ju är det allra bästa sättet att handla på.
För det råder knappast någon tvekan om att det är rätt väg att gå med perfekt utformade klubbor efter dig själv som spelare ifall man nu har pengarna. Hade alla haft säg 6 000 – 10 000 kr att lägga på ett inköp av ett järnset har valet varit självklart.
Du kan vara säker på att klubborna du köper inte är några kopior eller liknande utan de håller allra högsta kvalitet som finns att köpa.
Nobrandklubbor hos de stora kedjorna
Golfmarknaden är starkt dominerad av de stora märkena på den svenska marknaden men det går att finna andra alternativ också.
Några av de stora kedjorna säljer klubbor som kan kallas för ”nobrand” då de har billiga märken som är mindre kända.
Det är ju inte helt och hållet nobrand då det i så fall skulle vara klubbor helt utan märke och de klubborna som finns hos sportkedjorna har ett märke.
Bara att det är ett mer okänt, enkelt sådant där du inte behöver betala en massa av kostnaden till tillverkarens reklambudget.
Fördelar
- Du vet exakt vad du får
- Möjlighet att prova ut klubborna
Nackdelar
- Priset
Golf Digest har gjort en undersökning där de kommit fram till att en driver som säljs för 500 $ kostar strax under 80 dollar att tillverka. Resten av kostnaden är vinst, reklam och andra kostnader. Av denna summa är reklamen en mycket stor del.
Klubbor av detta slag är ofta tänkte till spelare med lite högre handicap, de passar t ex ofta bra för dig som är nybörjare och inte vill betala allt för mycket innan du vet om du gillar spelet eller har lärt dig din sving.
Priset brukar ligga på några tusen kronor för ett set. Dock är detta ett ganska högt pris att få betala då klubborna som du får inte är något extra alls och du inte har någon möjlighet att ändra deras utförande.
Det finns då helt enkelt bättre alternativ som inte kostar mycket mer, där du har möjlighet att få bättre kvalitet och anpassa klubborna till dig själv.
Begagnade märkesklubbor
Det går att köpa billiga begagnade golfklubbor på t ex Blocket men där är det svårt att få en generell prisuppfattning då det varierar väldigt från säljare till säljare.
Kom även ihåg att här finns det risk för klubbor som inte är vad de utger sig för att vara. Säljaren kan mycket väl tro att det är originalklubbor som han säljer men det är inte alls säkert att det är så.
Det finns dock andra alternativ som t ex Golfbidder. Detta är en sajt som nästan bara jobbar med att sälja just begagnade klubbor och de har även en helt annan kontroll på om det är kopior eller liknande.
Fördelar
- Billigare
- Kända kvalitetsklubbor
Nackdelar
- Inte helt nya
- Alla alternativ finns inte
Kollar man där ser man att ett set med klubbor är betydligt billigare än vad det kostar med nya i butik. Sen ska sägas att detta gäller till största delen för lite dyrare klubbor om du är ute efter några billigare modeller kan det t o m vara billigare att köpa dem hos t ex Dormy när det är rea.
Jag jämförde 2014 års modell av ett par klubbor som kostade ungefär 9 000 kr hos Dormy i motsvarande modell. Om dessa är 2015 års modell eller ej vet jag inte då de inte skriver ut detta, utseendemässigt är de iaf lika. På sådana klubbor kan du utan problem skilja 3 000 – 4 000 kr i pris vilket är riktigt mycket.
Självklart finns det några nackdelar med att köpa begagnade klubbor och dessa är i huvudsak att de för det första är lite slitna redan. Greppen kanske måste bytas vilket kommer att kosta dig några hundra kronor om du gör det själv sedan kan det även finnas en del märken på klubborna. Sen säljer en sida som Golfbidder inte klubbor som inte är fullt spelbara.
En annan nackdel är även att du inte kan beställa klubbor som är direkt anpassade till dig. Du får helt enkelt gå igenom alternativen som finns tillgängliga för tillfället och se ifall det är någon som har rätt skaftflex, modell, lie osv. Ofta finns det ett flertal utförande att välja mellan så om du inte har några riktigt speciella önskemål finns det med stor sannolikhet någon som passar dig.
Klonade klubbor
Ett intressant alternativ för dig som vill köpa klubbor är klonade sådana. Kan säga att jag personligen till stor del har klubbor av detta slag i min bag.
Vid första anblick kan man tro att detta också är kopierade klubbor men så är inte fallet utan här är det mer frågan om att en tillverkare har titta på en annan och sedan tagit vad som är bra och gjort en egen version.
De kan likna till utseende kända märkens klubbor men det är inte mer än att de liknar. Klubborna har egna märken som står klart och tydligt. Att göra på detta sätt är väldigt vanligt inom många branscher och de stora tillverkarna gör också det.
Fördelar
- Klart billigare
- Klubbor av bra kvalitet
Nackdelar
- Lite större chansning
En säljare av klubbor av detta slag tog upp SUVar som exempel. Dessa ser ofta väldigt lika ut men inte är det så att biltillverkarna direkt har snott designerna rakt av utan de har ju bara blivit inspirerade av dem.
Kort kan man tänka sig att det går till väga enligt följande. Tillverkaren köper de senaste Titleistklubborna och spelar lite med dem, funderar sedan på vad som är bra med dem och går vidare till sin utvecklingsavdelning och säger till dem att göra klubbor som är liknande att spela med. Viktigt är också att det är fullt lagligt att köpa klonade klubbor.
En sak som är bra med att köpa klonade klubbor är att du har möjlighet att ändra lie, längd, flex, grepp, skaft osv på samma sätt som om du köper ett par dyra klubbor. Jämför du med Dormys onlinebutik har du t ex större möjligheter att ändra då de där ofta har ett bestämt skaft och du sedan bara kan välja mellan olika flex.
Tittar man på prisbilden varierar den en del beroende på om du köper klubborna från USA eller Sverige. Här kostar de enklaste seten ungefär 1 500 kr och de dyrare upp mot 4 000 kr. Sen beror slutpriset på hur du väljer att modifiera klubborna. Är du nöjd med standardgrepp och skaft har du det lägsta priset men om du vill ha andra grepp osv får du betala lite mer per klubba beroende på vad du väljer.
I USA är det klart billigare att köpa själva klubborna då de kostar från ca 130 – 300 $. Du kan utan problem få klubbor som är gjorde för den riktigt bra spelaren som kostar precis över 200 $. Samma sak gäller här med greppen och skaften. Viktigt kan vara att klargöra att det inte är frågan om några dåliga skaft t ex från början.
GigaGolf.com har t ex True Temper Dynamic Gold som standardskaft vilket är ett bra skaft. True Temperskaft sitter på många av de kända tillverkarnas klubbor också. Sen får du räkna med moms och tull när du för in klubborna i landet. Räknar vi med klubbor för 200 dollar och att dollarkursen ligger på 8 kr (ligger lite över nu) så kostar klubborna 1 600 kr. Sen tillkommer runt 500 kr i frakt så totalpriset blir 2 100 kr. Räknar du på moms och tull då hamnar du på ungefär 2 750 kr.
Det priset ska ställas mot det svenska priset på 4 000 kr för likvärdiga klubbor så det är billigare att köpa dem från USA. Väljer du ett billigare set från USA hamnar du runt 2 000 kr och då kan du finnas svenska alternativ som är minst lika bra då frakten här får en större inverkan. Det är klar fördelaktigt att köpa in flera set samtidigt då frakten isf inte blir alls lika hög per set.
Det ska sägas att det finns en lite större osäkerhet när du köper klonade klubbor då du ju inte har kunnat känna på dem tidigare. För även om du köper märkesklubbor från en nätbutik i Sverige så har du ju troligen kunnat känna på dem iaf i en vanlig butik först.
Kopior
För det första ska jag igen göra klart att det inte är lagligt att tillverka och sälja klubbor av detta slag. Det är inte olagligt att köpa dem men klubborna om du har otur stoppas i tullen och då förlorar du dem och dina pengar.
Med det sagt så finns det självklart fördelar och nackdelar att köpa klubbor som är kopior.
Smidigaste sättet är att titta på en del kinesiska stora shoppingsajter där de finns att köpa. Nu väljer jag även att räkna med att det inte är originalklubbor som säljs då priserna skiljer en del.
Fördelar
- Priset
Nackdelar
- Kan stoppas i tullen
- Du vet inte vad du får
T ex hittade jag någon som säljer ett set med Callaway X2 Hotklubbor där det ingår 9 järnklubbor, driver, trätrea och en trefemma. Pris för detta är 455 $ vilket skulle motsvara ungefär 3 800 kr för tillfället.
Nu kan det tillkomma moms och tull på detta men det är inte säkert att det fastnar i tullen när det kommer från Kina då det mycket väl skulle kunna stå gift på paketet. Risken är att tullen dock kollar och då kan det faktiskt fastna helt och hållet där om det anses vara ett paket med olagliga saker.
Dormy rear för tillfället ut sina motsvarande klubbor och då tar de 3 999 kr (ord. 6 495 kr) för 6 st järnklubbor och 1 799 kr (ord. 2 995 kr) för drivern. När det gäller träklubborna har de inte exakt den modellen för tillfället så där får jag ta liknande och de verkar kosta 999 kr (ord. 1 995 kr) stycket.
Totala priser för motsvarande set är då alltså 7 796 kr och då får du fortfarande tre stycken järnklubbor mindre. Med ett snittpris för dessa blir kostnaden istället nästan 9 800 kr. Hade det varit ordinarie pris och med nio järnklubbor hade priset legat på ca 16 700 kr. Skillnaden är alltså runt 4 000 kr jämfört med klubborna på rea och 12 900 kr om man tittar på ordinarie pris.
Alltså är det ganska uppenbart att det är något lite konstigt med det kinesiska alternativet. I annonsen står det att det är originalklubbor och jag kan kan inte på en bild se några uppenbara skillnader. Men det kan mycket väl finnas det om man granskar dem noga. Är personligen ingen expert på det och man måste troligen hålla dem i sin hand för att märka eventuell skillnad.
Frågan är då vad man får för några klubbor om kopior köps in? Jag har försökt att hitta information om detta men tyvärr är det väldigt svårt att hitta något som kollar från en källa som man kan lita på.
Ofta är det de stora tillverkarna som säger att det är helt värdelösa klubbor där man knappt kommer att träffa banan om man inte får till ett perfekt slag, enligt dem är även loft, material osv också totalt uselt. Problemet är bara att det inte går att lita på dessa då de har ett väldigt starkt intresse av att ingen ska köpa fejkade klubbor. Skulle alla göra det hade de gått i konkurs.
När man läser vad vanliga spelare säger så är det väldigt varierat. Vissa hävdar att de inte märker någon skillnad medan andra verkar känna en mycket stark avsky mot allt vad kopior är. Jag har personligen aldrig spelat med några kopior och därför har jag väldigt svårt att uttala mig om hur kvalitén egentligen är. Min gissning är att det är lite som att köpa grisen i säcken, ibland kommer du att få helt ok grejer och andra gånger är de inte bra alls.
Vill du chansa och inte har något problem med att vara olaglig kan du ju köpa fejkgrejer från Kina. Vill du vara tryggare i vad du får finns det andra alternativ.
Sammanfattning
Om man ska göra en sammanfattning av det hela så skulle jag säga att vilket alternativ som passar bäst är väldigt beroende av hur mycket pengar du har att tillgå. Jag anser att det finns i princip tre alternativ som är vettiga och det är att antingen handla klubbor i en stor butik, köpa klonade klubbor eller att köpa begagnade klubbor.
Jag tycker därmed t ex inte att man ska köpa klubbor av Dimbo eller Dormy om man bara gör det på nätet. Gör du det fysiskt hos dem och då gör en custom fitting är det en helt annan sak. För att köpa dyra klubbor på nätet utan att kunna ställa in dem perfekt efter dig är bara onödigt. Att köpa dyrt och sedan att de inte var rätt är ju lite lagom tråkigt.
Bäst är utan tvekan att göra en custom fitting och sedan köpa det set som visar sig passa bäst. Här får du alla fördelar som finns när det gäller själva kvalitén på klubborna. Nackdelen är självklart att det kostar klart mer att göra detta. Har du pengarna så gör det, annars välj en annan väg.
Jag har ju personligen gått den vägen att jag köpt klonade klubbor från USA och då har man möjligheten att ställa in dem ganska mycket. Dock är detta inte samma sak som en riktig custom fitting då du inte testslår klubborna utan bara kan göra förändringar efter hur lång du är, hur långt det är från handleden till golvet osv.
Det blir därmed en halv fitting kan man säga då man bara tar hänsyn till din kropp och inte din sving. Dock är detta klart bättre än att köpa ett standardset från någon onlinebutik där du bara kan ändra skaftflex.
Vill man dock inte köpa klonade klubbor är mitt tips att köpa begagnade märkesklubbor om pengarna är viktiga. Golfbidder som jag tipsade om tidigare är då ett bra alternativ.
Ofta spelar det inte någon större roll om klubborna har några år på nacken då det inte händer så mycket revolutionerande saker egentligen. T ex var det en spelare som nyligen vann på PGA-touren som spelade med en driver som var av en 4 – 5 år gammal modell.