Golfens ursprung

Det klassiska är att man säger att det var skottarna som uppfann golfen och det stämmer till viss del iaf men det är inte riktigt säkert att det är de som verkligen uppfann spelet från första början. Här ska vi försöka att reda upp lite hur det ligger till, även om det inte är någon som vet med säkerhet.

Förbud mot golf

Som med så mycket annat härstammar saker ofta ur något annat och det troliga är att det gäller samma sak för golfen. Första gången som man är säker på att golfen nämndes med namn är 1457 då kung James II av Skottland förbjöd golf och även fotboll.

För oss numera är anledningen till detta förbud lite rolig då det handlade om att för många bågskyttar verkade spela dessa spel och att detta därmed tog tid från deras tränande. Det ska ju sägas att det inte var enkelt att vara en bra bågskytt på den tiden och det var ju viktiga soldater för armen att ha.

Spelade de därmed golf blev armen sämre vilket en kung knappast var intresserad utav. I våra tider låter det ju konstigt men i mitten av 1400-talet fungerade det ju lite annorlunda i världen. De två efterföljande kungarna James III och IV bekräftade detta förbud 1471 och 1491.

Men bara för att de första skriftliga bevisen för något spel som heter golf dök upp i Skottland betyder inte det att de uppfann golfen helt själva. Det troliga är nämligen att de tog inspiration från andra liknande spel där man använde en klubba och boll.

Nederländerna vill ha något att säga om saken

Själv gillar skottarna att säga att spelet kom från en typ av boll och klubbspel som var vanligt på de brittiska öarna under medeltiden. Men det finns mycket goda bevis för att detta inte är hela sanningen utan att spel i Frankrike, Nederländerna och Tyskland ligger som en grund.

Golfens ursprung

T ex om du tittar på ordet golf så härstammar de gammal skotska orden ”golve” eller ”goff”. Men grejen är att just dessa ord kommer från det medeltida nederländska ordet ”kolf”. Detta ord betyder nämligen klubba.

På 1300-talet som senast spelade man i Nederländerna ett spel som nämligen gick ut på att med klubba och boll gå från punkt A till punkt B. Sen att detta oftast utfördes på is är en annan sak. Britterna och holländarna var handelspartners och att ordet golf därmed kom över tyder på att det finns något som ligger bakom där.

Sen finns det ytterligare en ganska stark faktor där som tyder på att de tog iden från holländarna och det är bollarna. Även om man spelade på olika typer av underlag (Is och gräs) så användes samma typ av träboll. Denna boll importerade britterna från just Nederländerna.

Det finns även andra spel som kan härledas hela vägen tillbaka till romarna som liknade det som senare kom att bli vårt moderna golf. Så det troliga är alltså att det inte var skottarna som uppfann golfen egentligen då den växte sig fram ur andra spel. Med detta ändrar inte det faktum att skottarna har en otroligt viktig del i historien.

Skottarna ligger bakom den moderna golfen

Det var nämligen skottarna som låg bakom det spelet som vi numera kallar för golf. T ex var det de som först grävde ett hål där man skulle få ner bollen i. Sen var det skottarna som skrev de första reglerna inom golfen även om dessa inte kom förrän 1744.

Dessa regler är lite intressanta och man kan fortfarande i dagens regler se att mycket finns kvar. I en annan artikel som heter ”Golfens första kända regler” har vi tittat lite närmare på dessa. Hittat på spelat har de alltså knappast gjort men de har varit grunden till det spelet som vi har idag.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
25 kr
BlåBlå
RödRöd
39 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
RödRöd
SvartSvart
VitVit
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>