Gamla golfklubbor

Numera har våra golfklubbor ganska tråkiga namn men annat var det förr i tiden. Vi ska i denna artikel gå igenom lite snabbt vad klubborna hette för i tiden och vad motsvarigheten är idag.

En sak som man dock ska göra klart är att det inte är helt enkelt att översätta de gamla namnen till nya klubbor. Detta då de gamla klubborna ofta var tänkta att användas på ett annat sätt än de nya klubborna som har ett motsvarande loft.

Det var först på 1920-talet i USA som man började numrera klubborna istället för att använda individuella namn. Anledningen till detta är att man då började fabrikstillverka klubborna och därmed kunde få fram klubbor i stora serier som var likvärdiga till utseende och funktion. Tidigare hade klubbor tillverkats av speciella klubbmakare eller den loka smeden.

Tar man exempel en spoon som numera motsvarar en trätrea så skiljer klubbhuvudet sig ordentligt om man jämför den moderna klubban med den gamla. På en gammal ”äkta” spoon så är slagytan konkav (buktar in) medan den på en modern är konvex (buktar ut). Namnet spoon (sked) kommer från själva buktningen då en inbuktande klubba liknar en sked.

Vi kan även ta namnet järnklubbor som ett exempel. Detta känns kanske inte helt rätt längre då de förr i tiden verkligen var gjorda av smidesjärn. Numera är ju detta inte direkt det vanliga materialet i golfklubbor.

Speciella klubbor

Några gamla klubbtyper

Från början fanns det heller inga regler om hur många klubbor en spelare fick ha med sig ut på banan. Detta gjorde att det var vanligt med klubbor som inriktade sig på speciella saker. Rut iron är ett sådant exempel.

Detta är en klubba som är tänkt att användas ifall bollen ligger nere i gropar, uppslagna torvor eller hjulspår. Ja du läste rätt angående hjulspåren.

Det var nämligen så att förr i tiden gällde inte liknande regler för golfbanorna så det var inte ovanligt att hästdragna vagnar åkte på golfbanan och lämnade märken. Något som numera är helt ofattbart.

Ett annat exempel på gammal typ av klubba är water iron. Detta är en järnklubba som har ett hål i mitten av klubbhuvudet. Tanken var att denna klubba skulle användas ifall bollen hamnat i tillfälligt vatten. Hålet i mitten skulle göra att motståndet blev mindre. En annan klubba som användes för typ samma sak var en rake (kratta) iron. Tänk dig en järnklubba och kratta i ett så har du utseendet på denna klubba.

Förr i tiden var det egentligen bara fantasin som avgjorde hur klubborna såg ut. Att ha slagyta på bägge sidorna var ju t ex passande ifall bollen låg lite dåligt till. Kollar du runt på nätet kan du hitta intressanta bilder på klubbor som ser väldigt olika ut mot det vi är vana vid.

Lista på gamla och nya motsvarigheter

Träklubbor

#1 – Play Club, Driver
#2 – Brassie
#3 – Spoon
#4 – Baffy, baffie, baffing spoon, wooden cleek

Järnklubbor

#1 – Driving Iron, Cleek
#2 – Cleek, Midiron
#3 – Mid-Mashie
#4 – Jigger, Mashie Iron
#5 – Mashie
#6 – Spade Mashie
#7 – Mashie-Niblick
#8 – Pitching Mashie
#9 – Niblick, Baffing Spoon
#10 – Wedge, Jigger, Chipper

Blank – Putter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>