Att välja rätt skaft

Innehållsförteckning

När vi köper klubbor är det ofta som vi bara tittar på vilket klubbhuvud som vi vill ha. Men en väldigt viktig faktor för dig som ska köpa en ny klubba eller för den delen fixa till en redan existerande klubba är vilket skaft som sitter på.

Tar man det extrema exemplet så är det en äldre dam med låg svinghastighet som skulle ha fått tag i klubbor som en golfspelare som sysslar med longdriving. Det säger ju sig självt att detta in kommer att fungera bra då. Skaftet är helt enkelt viktigt.

I denna guide tar vi upp de grundläggande faktorerna som är viktiga att veta om. Texten här kommer att hjälpa dig att välja rätt skaft men det är bara en hjälp. Det allra bästa sättet att verkligen få ett skaft som passar perfekt för just dig är att utföra en custom fitting. Genom att testa olika skaft och ha hjälp av en kunnig person kan du vara säker på att få rätt typ av skaft.

Läs mer om custom fitting i vår guide där vi berättar hur en sådan går till.

Material

När det gäller material som skaftet är gjort av finns det två huvudtyper att välja mellan och detta är stålskaft och grafitskaft. Bägge har sina fördelar och nackdelar som vi ska försöka förklara här.

Stålskaft

Ett stålskaft är starkare, mer hållbara och billigare än vad ett grafitskaft är. Det vanliga är även att känslan är lite bättre i denna typ av skaft. Därför har t ex normalt wedgarna nästan alltid stålskaft.

Ett stålskaft

Dock finns det en klar nackdel med stålskaft och detta är vikten. Ett stålskaft väger från ca 75 – 130 gram vilket är mer än för motsvarande grafitskaft. Den ökade vikten gör att det blir svårare att få upp hastigheten på klubban.

Av denna anledning har man ofta stålskaft på de klubborna där det är viktigare med precision än längd. Järnklubborna är exempel på detta medan träklubborna mer är gjorda för att slå långt.

Har man dock inte tillräckligt hög svinghastighet är det bättre att även ha grafitskaft på järnklubborna då tappet av längd överväger vinsten i känsla. Svingar en spelare i normal hastighet passar det troligen med stålskaft.

Grafitskaft

Jämför du med ett stålskaft så är ett grafitskaft som vi tidigare var inne på klart lättare. Även om det inte är frågan om några stora vikter så handlar det om vikt på cirka 50 – 85 gram vilket är klart lägre än vad som gäller för stålskaft.

När man läser de två olika viktintervallen ska man komma ihåg att jämförbara klubbor skiljer i vikt. I princip kan mycket väl ett lättviktskaft till en wedge vara lättare än ett grafitskaft till en driver. Men det är inte en direkt intressant jämförelse. Det som räknas är exempelvis driverskaft jämfört med driverskaft och då är grafit lättare.

Grafitskaft

Att skaftet är lättare för med sig den stora fördelen att du lättare får upp en hög svinghastighet. En hög svinghastighet betyder normalt längre slag. Alltså passar grafit för klubbor där du till större del är ute efter längd i slagen än där du letar efter sikte.

Då du får enklare får upp en högre svinghastighet är det även passande att använda denna typ av skaft på alla klubbor för spelare med lägre svinghastighet. Det är därför de flesta set med damklubbor just har grafitskaft.

En trevlig sak med grafitskaft är att de ofta är mer färggranna. De är inte enbart kromfärgade som de vanliga stålskaften utan här tillverkas det skaft i en stor mängd olika färger. Något som har blivit klart mer populärt på senare år vilket är en bra utveckling då det utan tvekan är roligare att spela med klubbor som ser snygga ut.

Tyvärr är det dyrare att göra klubbor med grafitskaft vilket även gör att de säljs för ett klart högre pris. Att ett set med järnklubbor kostar runt 1 000 kr mer är inte ovanligt ifall det är grafit istället för stål.

Flex

En av de viktigaste faktorerna för ett golfskaft är att det har rätt styvhet. Det finns ett antal olika hårdheter att välja med och dessa är L (Damskaft), A (Senior), R (Regular), S (Stiff) och XS (Extra stiff). Som namnen antyder blir de styvare och styvare i skala från L till XS. Vi ska nu se lite vad som händer ifall skaftet är för hårt eller mjukt.

Om vi börjar med en spelare med ett för hårt skaft så kan denna räknar med att:

  1. Bollen kommer att flyga i en lägre bollbana och även gå kortare. Detta för att rätt skaftet inte kommer att vara i rätt position när bollen träffas vilket leder fram till en icke optimal utgångsvinkel.
  2. Bollen kommer troligen att skruvas till höger för en högerspelare och vänster för en vänsterspelare. Det blir alltså en slice och detta är för att skaftet är så pass hårt att spelaren inte har tillräckligt med kraft i svingen för att klara av att räta ut skaftet till dess att bollen träffas.
  3. Bollträffen kommer helt enkelt inte att kännas bra och detta är oavsett var på klubban som bollen träffar.

Nästa steg är en spelare som har ett för mjukt skaft:

  1. Bollen troligen att gå högre än vad som är optimalt när det gäller att få ut längd i slagen. En sak som man ska ha i åtanke är att slaget kan bli längre även om skaftet är för mjukt och det har att göra med att många spelare har för lite loft i sina klubbor.

    Spelar man t ex med säg 9° i sin driver men egentligen skulle behöva 12° för maximal längd kan det mjukare skaftet göra att den mindre loftade klubban går längre. Bästa alternativet skulle alltså egentligen vara högre loft och hårdare skaft.
  2. Tvärtom jämfört med ett för hårt skaft kommer bollen här istället att ha en tendens att gå till vänster för oss högerspelare. Detta för att det för mjuka skaftet här istället har roterat för mycket i träffögonblicket.
  3. Något som kan lura dig som spelare är att slaget mycket väl kan kännas skönare då inte alls lika mycket vibrationer kommer att föras upp till händerna genom skaftet.

Olika tillverkare

Tyvärr finns det inte någon riktig standard på marknaden för vad som ska kallas för t ex ett Regularskaft. Du kan därför inte räkna med att ett Stiffskaft som du tidigare har haft kommer att vara lika styvt som om du köper ett av en annan tillverkare. Detta är ännu en faktor som talar för att testa olika skaft innan ett beslut fattas.

Torque / Vridstyvhet

När du svingar en golfklubba så är det inte enbart krafter i längdled som du sätter på klubban utan det kommer även krafter i sidled. Torque eller vridstyvhet är det mått som används för att beskriva hur motståndskraftigt skaftet är mot dessa krafter.

En högre torque kommer att göra klubban mer förlåtande om bollen träffas på hälen av klubbladet. Skulle det dock vara för högt torque i klubban skulle den kännas svajig att slå med. En viss påverkan finns också när det gäller höjden på bollbanan då mindre vridstyvhet gör att bollbanan blir lägre.

Måttet på vridstyvheten anges i grader där ett högre tal innebär att skaftet har mindre motståndskraft. Vanligtvis har skaft ett intervall på ca 1,2 – 6,5°. Ett skaft som har 2° vridstyvhet kommer därmed att kännas mycket hårdare än om det är 6°.

Flexpunkt / Kick point

Alla skaft har en punkt där de böjer sig som mest och var denna punkt finns styr tillverkarna över. Det man kort kan säga att är ifall flexpunkten sitter högt upp kommer bollen att få en lägre bollbana. Sitter den istället lägre ner kommer det mer kännas som att du piskar iväg bollen och den går även högre.

Ofta kan man säga så att en bättre golfspelare gärna har ett skaft med en flexpunkt lite högre upp och att en lite sämre spelare gärna har den längre ner för att klara att få upp bollen ordentligt i luften.

Längd på skaftet

Du kan ha ett skaft som har perfekt flex, vridstyvhet osv men om det inte är av rätt längd kommer det inte att bli bra alls. Är du av normallängd kommer med stor sannolikhet det att passa bra med ett skaft som är av standardlängd. Men säg att du är 2 m då säger det sig självt att du även behöver ett längre skaft. Lite kort kan man säga att ifall du är 190 cm så ska skaften vara förlängda med 0,5″ och är du 170 cm ska de vara förkortade med 0,25″.

Dock är det inte riktigt så enkelt då det även spelar roll hur långt det är ner till marken från din handled. Har du korta armar passar det med längre klubbor och tvärtom ifall de är långa.

Om du utför en custom fitting kommer detta att mätas av personen som utför utprovningen. Är det istället så att du beställer klubbor på nätet brukar ofta webbsidorna där du beställer ha ett hjälpmedel som du kan använda för att räkna ut vad som borde passa dig.

En sak som du faktiskt kan tänka på när det gäller skaft är även hur det kommer att påverka ditt sätt att slå bollen. Detta gäller mest för skaft till träklubborna. Köper du en driver i en butik och inte gör några direkta förändringar av skaftet kommer detta med största säkerhet vara av normallängd.

Om du istället skulle köpa en driver med ett kortare skaft kommer detta att få en inverkan på dina slag. Ett långt skaft gör att du enklare får upp en hög hastighet i klubban vilket innebär längre slag. Dock blir det svårare att kontrollera klubban vilket gör att du troligen inte slår lika rakt.

Väljer du därmed ett kort skaft så sätter du bollen troligen i spel oftare men då inte lika långt. Att sätta bollen i spel är något som ofta är betydligt viktigare än att slå långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>