Köpguide för Peggar

Innehållsförteckning

Köp billiga peggar i vår shop

En peg är i grund och botten en väldigt enkel sak. Du lägger bara din boll på den och slår iväg den. Mer än så är det egentligen inte men det behöver inte vara så enkelt om man vill. Det finns många typer av peggar att välja på om man vill. Alla dessa är designade för att ge olika typer av fördelar till spelaren.

Här i denna guide ska vi titta lite närmare på just det här med peggar. Vilket förhoppningsvis hjälper dig att hitta den typ av peg som passar bäst för just dig och ditt spel.

Vi går igenom de vanliga materialen som peggar är tillverkade i plus att vi tittar på olika utseenden på dem. Fördelar och nackdelar försöker vi även att gå igenom. Var du tveksam innan borde du efter denna guide ha en bättre bild av vad som borde passa dig utifrån aspekter som funktion, pris och miljö.

Material

De första ”peggarna” inom golfen var inte mer än lite sand som man la bollen på vid utslaget. Det fungerade så klart för att lyfta upp bollen litegrann vilket hjälpte utslaget. Sen i de värld vi lever i nu har vi avancerat en del från detta. Sen ska sägas att det finns vissa spelare fortfarande som t ex bara slår upp gräset lite för att skapa en kulle på tee. Men de flesta av oss använder helt klart peggar.

Trä

Vanliga peggar i trä

Inte direkt några överraskningar här egentligen då de allra flesta av oss har spelat med träpeggar eller gör det fortfarande. Kan vara gjord i olika träslag om man så vill där det så klart skiljer en del i hållbarhet osv.

Köper du träpeggar i t ex Asien kan det vara gjorda i bambu vilket inte är ett vanligt material här. Men egentligen spelar det ingen större roll vilket träslag det är frågan om då de alla fungerar liknande i praktiken.

Fördelar

Fördelen med träpeggar är att de ofta är billiga. Köper man riktigt stora pack med dem så kostar varje peg inte mycket pengar alls. Detta speciellt om man inte bryr sig om märke osv på peggen. Att gå in i golfshoppen på klubben och köpa ett litet pack med peggar där klubbens logga finns med på är sällan bra ur en ekonomiskt synpunkt. Kanske vill du stödja din klubb och shop men det är isf en annan sak.

Träpeggar kan tillverkas i många olika former. Det finns med stor sannolikhet därför en form eller längd som passar just dig.

Generellt är även träpeggar bra för miljön i jämförelse med andra typer av peggar. Trä är nedbrytbart så det är inget problem att de blir liggande i naturen på det viset. Här ska en fördel ges till peggar tillverkade i bambu då en sådan bryts ner efter runt sex månader. En vanlig träpeg kan ta upp mot tre år innan den bryts ner. Men de bryts som sagt var ner bägge varianter, jämför detta med en plastpeg så är det gigantiskt stor skillnad. När väl en plastpeg bryts ner är det sällan till nyttiga saker för naturen.

Dock ska tilläggas att målade peggar så klart kan vara målade i en färg som är sämre för naturen. Men vilket färg som används är otroligt svårt att veta. Om du verkligen vill tänka så mycket som möjligt på miljön är tipset att köpa helt vanliga obehandlade träpeggar som inte har något skyddslager i form av lack eller färg. En sådan peg om den försvinner ska inte skada naturen.

Nackdelar

Det finns så klart lite nackdelar med träpeggar också som med allt annat här i livet.

Friktion är viktigt när det i golf då den ligger bakom mycket av det som styr hur långt en boll går t ex. Skapar en peg mer friktion kommer det att göra att bollen går långsammare och därmed kortare. Just träpeggar är inte speciellt bra här utan de skapar förhållandevis mycket friktion. Sen kanske man inte tänker på det då en träpeg är lite av standard för just peggar.

En annan uppenbar nackdel med träpeggar är att de går sönder mycket lättare än exempelvis plastpeggar. Vissa golfare har inga problem med detta då de inte slår sönder peggarna speciellt ofta. Andra golfare i princip får räkna med att en träpeg är en engånsprodukt vid slag med järnklubbor. Utslag med träklubbor bryter ofta inte lika många peggar då bollen träffas på ett annat vis.

När det gäller hur ofta en peg bryts med järnklubborna kan detta till viss del avhjälpas genom att se till att ha rätt längd på peggarna. En kort träpeg som inte är nerstoppad i marken långt har större chans att överleva ett slag än en lång.

En till nackdel med träpeggar är att de ofta kan vara lite svårare att hitta efter att du har slagit ditt utslag och peggen har flugit iväg en bit. Detta gäller speciellt om du har valt en peg utan tydlig färg på.

Plastpeggar

Peg tillverkad i plast

Plastpeggar är intressanta då de ger vissa uppenbara fördelar jämfört med träpeggar då materialet är väldigt annorlunda. Men samtidigt finns det även uppenbara nackdelar.

Det man kan säga om plastpeggar är att de har blivit klart vanligare på senare tid. För 30 år sedan var det i princip bara träpeggar som gällde medan det numera finns andra varianter att välja på. Detta är en trend man kan se överallt inom golfen då valmöjligheter är mycket större nu än förr i tiden.

Något som är positivt för oss som spelar då det ger oss större möjlighet att hitta saker vi verkligen gillar. Sen kan det komma med en viss ångest då det finns om något för mycket att välja på numera.

Fördelar

På det stora hela har plastpeggar tre stora fördelar om man jämför med träpeggar. Den första är att de håller väldigt mycket bättre. Har du en plastpeg som är tillverkad i en väl synlig färg och är beredd att lägga ner några sekunder på att leta efter den om den flyger iväg efter utslaget är det möjligt att spela hela säsonger på enbart en peg.

Sen är de inte oförstörbara men en bra plastpeg som inte misshandlas ovanligt mycket kan hålla väldigt länge. Detta gör att även om inköpspriset per styck för dem ofta är högre kommer priset i längden att vara lägre då det kan ta flera år innan ett nytt inköps behöver göras.

Nästa fördel är att plast har mindre friktion. Vilket gör att bollen teoretiskt ska kunna gå längre om du använder denna typen av peggar.

Sista stora fördelen är att det är lättare att tillverka peggarna i olika former. Plast är helt enkelt ett material som passar sig för olika former. Trä ska sågas/slipas till olika former vilket gör att det inte går att skapa vad som helst. Plast istället smälts och sedan bara sprutas in i en form och då antar den formen. Det går att göra de mest konstiga formerna med plast om man vill. Det är därför du hittar plastpeggar i många fler olika former än träpeggar.

Ytterligare en fördel med plastpeggar är att de ofta är tillverkade i en tydligare färg än träpeggar. Även om det går att måla träpeggar så att de syns bra är plastpeggarna automatiskt redan färgade. Detta då plasten som används redan har en färg. Detta gör att de ofta är lättare att hitta efter ett utslag.

Nackdelar

Egentligen har en plastpeg bara en större nackdel och det är den vi har varit inne på tidigare nämligen miljöaspekten.

Plast är inte bra för naturen helt enkelt. Sen kan man fråga sig hur stor påverkad det har på det stora hela men det är en fråga som varje individ måste ställa sig själv.

Generellt skulle vårt tips vara att ifall du är en person som är beredd att leta efter din peg lite efter ett utslag så kan plastpeggar vara något för dig. Visst någon gång då och då kan en försvinna men är det sällan blir miljöpåverkan inte märkbar. Ett par plastpeggar på en hel golfbana per år är liksom i princip en droppe i havet.

Men om du inte gillar att leta efter peggen efter ditt utslag utan bara vill gå vidare direkt är tipset att inte köpa plastpeggar då det då troligen blir ganska många peggar per år som vi talar om. Vilket börjar bli dåligt för naturen.

På rangen kan det även vara bra att fundera på det här med plastpeggar. Det finns speciellt plastpeggar som kan användas på rangen där konstruktionen är sådan att de inte flyger iväg. Men vanliga raka plastpeggar t ex är sällan bra att använda på rangen då de flyger iväg på samma sätt som träpeggar. Då det är svårt att hämta tillbaka peggarna där riskerar det att bli för många peggar som försvinner.

Silikon / Gummi

Peggar tillverkade i silikon / gummi

Dessa material har till stor del samma fördelar och nackdelar som plastpeggar har. Det är inte nedbrytbart snabbt av naturen och hur nyttigt det är för naturen är lite svårt att hitta ett bra svar på. Men det känns rimligt att anta att det är ungefär som plast när det gäller detta också. Alltså försök undvika att lämna peggar av denna typ i naturen så långt det går.

Den stora skillnaden mot plast är att det är ett mer flexibelt material. Detta gör att man kan tillverka en del andra typer av peggar som ska göra sig mer än vad plastpeggar är tänkta. En gummipeg i bra material ska vara nästan oförstörbar då den flexar istället för att brytas.

En träpeg kan flexa lite men bryts ganska snabbt och av lite kraft, en plastpeg kan flexa mer än en träpeg och kräver mer kraft för att den ska brytas men kommer kraften fel kan den brytas. Silikon eller gummi flexar helt enkelt mer och absorberar därmed kraften på ett annat vis och bryts inte av.

Olika typer av peggar

Bortsett från själva materialet finns det även en stor uppsjö av olika utformningar på peggar att välja mellan. Det är allt från vanliga enkla till mer avancerade saker som utlovar att göra stordåd för ditt golfspel.

Det känns lite som att det sitter ganska många som bara försöker hitta på någon ny variant av peg som ska göra X och att det är super för spelaren. Lite som att det hela tiden kommer drivers som går 10 meter längre än förra årets. Trots att de ska gå 10 meter längre och man har släppt 20+ modeller sedan 2000 har inte direkt spelarna ökat sin längd med 200 meter.

Men med detta sagt behöver inte en annan typ av peg vara dålig på något vis bara att man kanske inte ska räkna med att den utför stordåd. Dock kan den passa dig bättre och då vara värd att investera i.

Vanliga klassiska peggar

Klassiska peggar - Golfprylar.nu

Alla har vi spelat med de vanliga klassiska peggarna och de allra flesta av oss gör det fortfarande. Det är på samma sätt som med material att det här är standardformen för peggar på samma vis som trä är standardmaterialet.

De fungerar bra helt enkelt och är enkla att tillverka vilket gör att kostnaden för denna typ av grundläggande peggar är låg. Stabila peggar helt enkelt som kan varieras i längd för att passa bra för järnklubbor eller träklubbor.

Peggar av detta slag är också ett väldigt bra ställe att få in lite reklam på. Som du kan se på bilden här vid sidan så säljer vi själva peggar med adressen till vår sajt på. Men vi är som sagt var inte ensamma om detta direkt utan alla shoppar, golfklubbar, större företag osv har i princip alla peggar med sina loggor på.

Om du vill köpa peggar av denna typ kan du göra det i vår shop. Besök vår avdelning med vanliga peggar.

Brushtees

Brushtees

Peggar av detta slag är tillverkade ofta i både plast och gummi/silikon och har utöver sin bas ”strån” som går upp vilka bollen vilar på. Basen är då tillverkad i plast medan stråna kan vara tillverkade i antingen plast eller silikon.

Utseendet på dessa skiljer sig starkt från vanliga peggar vilket kan ta lite tid att vänja sig vid. Tanken här är att det ska bli mindre friktion mellan boll och peg vilket ska föra med sig att bollen går längre.

Peggar av detta slag är dyrare att tillverka vilket gör att priset även per styck är klart högre än för vanliga träpeggar. Dock är de tillverkade i betydligt mer tåligt material vilket gör att de ska hålla längre. En peg av detta slag ska vara nästan oförstörbar med en golfklubba och boll vilket gör att de ska hålla mycket länge.

Om du vill köpa peggar av denna typ kan du göra det i vår shop. Besök vår avdelning med övriga peggar.

Castlepeggar

Peggar modell castle i plast

En favorit för oss här i shoppen då vi säljer många varianter av denna pegtyp. Materialet kan vara både trä eller plast även om de ofta är tillverkade i plast med den extra hållbarheten som det ger.

Den stora vinningen med denna typ är att du alltid peggar på samma höjd vilket ger samma förutsättningar varje gång du slår. Peggarna har en spetsig del i botten som du stoppar ner i marken 1-2 cm beroende på modell. Sedan kommer ett stopp och ett ”castle” ovanpå det där du peggar själva bollen.

Nackdelen med dessa peggar är att de är specialiserade för just en viss längd. Det fungerar t ex inte att ta en lång och stoppa ner den längre i jorden utan du kan behöva två eller kanske tre olika längder för att passa din klubbor. Järn behöver en annan än drivern och sedan kan du behöva en annan längd för t ex trätrean.

Styckpriset på dessa är lite högre men köper man dem gjorda i plast så håller de länge. Även om styckpriset är högre än för träpeggar är dessa normalt billigare än t ex brushtees. Prismässigt hamnar de alltså någonstans i mitten.

I vår shop hittar du flertalet olika längder på castlepeggar – Besök vår avdelning med castlepeggar.

Nollfriktionspeggar

Nollfriktionspeggar

Brushtees är en typ av peggar där syftet är att friktionen ska vara mindre men det finns även många andra modeller som har detta målet. Det kan vara t ex clawtees eller peggar med krona.

Vanligtvis är dessa gjorda i plast med den extra tåligheten. Då det finns många olika utformningar av dessa är det svårt att säga något exakt om dem utan tipset är att testa sig fram ifall man tror att de kommer att passa. Några meter till från tee är det nog få golfspelare som ogillar.

Sen så klart är det inte noll i friktion med dessa peggar utan det är bara ett namn som används för att beskriva dem. Hade det verkligen varit nollfriktion hade inte bollen ens kunnat ligga kvar stilla på peggen vilket har en uppenbar nackdel.

Om du vill köpa peggar av denna typ kan du göra det i vår shop. Besök vår avdelning med övriga peggar.

Rangepeggar

Rangepeggar

Oftast tillverkade i gummi eller plast och konstruerade för att fungera bra på rangen. Vilket gör de tämligen oanvändbara ute på själva golfbanan i de flesta fallen.

Peggar av detta slag ska vara tåliga så att en spelare kan mata slag efter slag utan att behöva ersätta peggen. Andra och kanske viktigaste faktorn med dessa peggar är att de inte ska försvinna bort efter varje slag. Detta uppnås oftast genom att de har en fot eller något liknande som stoppas ner i mattan på rangen och förhindrar dem att flyga iväg efter ett slag. Här vid sidan kan du se en modell av rangepeggar men det finns flertalet andra konstruktioner som uppnår samma syfte.

Smidiga peggar för sitt syfte vilka spelaren som nyttjar rangen ofta kan ha stor nytta av. Dessa peggar finns i många olika längder vilket gör att det ska finnas en passande till varje klubba i bagen.

Vill du köpa rangepeggar så kan du hitta dem i vår shop.

Anti-slicepeggar och övriga peggar

Anti-slicepeggar

Det första vi ska göra klart är att dessa anti-slicepeggar inte är godkända att spela med om det ska vara en handicapsgrundande rond eller på tävling.

Tanken med anti-slicepeggar är att själva peggen ska ta bort skruv från bollen. Vilket de inte får göra enligt reglerna. Hade man kunnat använda en peg för att lösa ett sådant svingproblem hade varit klart enklare med detta spel.

Men har man stora problem med slice eller annan skruv och inte bryr sig om att spela tävlingar och liknande kanske dessa kan vara något för att göra spelet roligare. Du slår med klubban på själva peggen som ligger mellan bollen och klubban vilket gör att skruven försvinner till stor del.

Magnetiska peggar

Vidare finns det andra peggar som har ett utförande som ska lösa ett problem eller inte följer reglerna rent allmänt. Peggar som kan vara roliga att spela med eller använda i träningssyfte.

Här vid sidan kan du se magnetiska antifriktionspeggar. Dessa har två delar där ena är en kort peg som du kan använda för järnslag men som även kan användas som ett extra ankare för den längre peggen.

Den längre peggen stoppas ner i marken som vanligt men när du slår på den kommer den att delas i två delar då toppen bara sitter fast med en magnet. Dock sitter övre delen även fast med ett snöre vilket gör att den inte flyger iväg lika långt som en vanlig peg kan göra. Alltså en typ av peg för dig som inte gillar att leta efter ditt slag.

Anti-slice, magnetiska & andra övriga peggar kan du hitta i vår shop. Besök vår avdelning med övriga peggar.

Markeringar och färg

Det behöver inte vara själva utformningen av en peg som gör att den sticker ut. Färg och markeringar kan också användas för att uppnå vissa syften.

Ett bra exempel på detta är peggar som har linjer med jämna mellanrum på sig vilka du sedan kan använda för att veta hur långt du stoppat ner peggen i marken. T ex att du alltid stoppar ner så att du ser 4 linjer vilket gör att du kan vara säker på att bollen alltid är peggad på samma höjd.

Rent allmänt är färg också viktigt på peggen då det är den som hjälper dig att hitta den efter utslaget. Vilka färger man gillar mest får man prova sig fram till då det kan vara individuellt och även beroende av hur färgerna på golfbanan är. Men troligt syns en neonröd peg bättre än en som är grön.

Sammanfattning

Har du kommit så här långt i guiden har du även märkt att det finns många olika typer av pegga att välja mellan. Kanske kan det känns lite svårt att veta hur man ska välja då.

Vårt tips är att man som nybörjare börjar med lite vanliga träpeggar för att känna sig för. Dessa fungerar bra och kostar inte några större summor.

En favorit här på sajten är som nämnt castlepeggar och därför tipsar vi även om att sen titta på denna typ av pegga. Att alltid pegga på samma höjd är viktigt för bra golfspel och det är just vad dessa ger dig. Med ett styckpris på 1-2 kr per peg blir det heller inte någon större summa om du köper två olika längder av typen. Speciellt om du väljer plastvarianten som är mycket hållbar. Kom bara ihåg att plocka upp peggen efter du har slagit ut.

De andra typerna av peggar som vi har nämnt här för vanlig golfspel är ofta lite överkurs kan det tyckas som och vår åsikt är lite att man kan vänta med dessa. Känns det som att en sådan är intressant testa då och se vad resultatet blev för dig men det är långtifrån nödvändigt.

Produkter från shoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>