Köpguide för Bagar

Innehållsförteckning

Att välja rätt bag är ett viktigt beslut då den faktiskt är en väldigt stor del av rundan, det är ju faktiskt så att dina olika klubbor kanske bara används en gång eller ett par gånger per runda men din bag använder du hela tiden.

Har du en för liten bag till dina prylar är det inte bra, vill du bära ska det vara en passande för det, gärna får den se snygg ut osv. Det finns helt enkelt många saker att ta hänsyn till och i denna guide ska vi titta på en del av dem. En sak som är klar är att det är värt att spendera lite extra pengar för att få en bag som passar så bra som det bara går.

Typ av bag

Det första valet du ska göra är vilken sort av bag som du vill använda dig utav. I grund och botten finns det två olika typer att välja mellan och det är antingen en bag som du själv bär eller en som kräver en vagn. Eftersom bagarna är tänkta för olika typer av situationer har de både fördelar och nackdelar och dessa ska vi försöka att gå igenom. Då det är frågan om ett ganska dyrt köp är det viktigt att se till att ta ett välgrundat beslut vilket vi hoppas kunna hjälpa till med.

Bärbag

När du ser spel från någon av de stora tourerna så har där spelarna väldigt stora bagar som en caddie bär omkring åt dem. En bag av detta slag passar sig normalt inte att spela med när man själv ska ge sig ut och spela. Det blir med största säkerhet för tungt att gå omkring med den på axeln hela tiden. Vanligt är att de bara har en bärrem också vilket är extra slitsamt för ryggen. Att de är dyra också gör det hela inte bättre direkt.

Det vanliga är istället att använda sig av en lättviktsbag med en ordentlig bärsele. Ser man till fördelarna med att bära sin egen bag så finns det ett par sådana. Ska sägas att jag själv alltid använder mig av en bärbag vilket gör mig säkert lite partisk i denna fråga.

Bärbag

För det första blir det bättre träning när du själv bär din bag under en runda jämfört med att dra den med hjälp av vagn. Min bag som inte är speciellt lätt och som ofta är mycket välfylld väger in strax över 10 kg. Bara det faktum att man går omkring med 10 extra kilo på ryggen under en hel runda ger faktiskt ganska mycket extra träning.

Jag gillar även att det går att trampa iväg var som helst med bagen. Är det en green jag behöver korsa, en skog som ska forceras, en liten bäck att hoppa över eller något liknande är det inga problem för mig. Med en vagn får man inte eller kan inte gå överallt något som jag personligen tycker är lite tråkigt.

Ytterligare en fördel är att det är betydligt billigare att bära dina klubbor än vagn och bag. För det första kostar bagen i sig mindre än de som är gjorda för vagnar. Sedan tillkommer det även priset för själva vagnen. Totalt blir det mycket dyrare.

Det finns självklart nackdelar med att bära sin bag också. En viktig sak att tänka på är ryggen. Det är klart mer påfrestande att bära bagen än att dra den. Av denna anledning är det viktigt att du är i tillräckligt god kondition om du väljer att bära. Får du ont i ryggen efter en runda är det troligen inte rätt val att bära klubborna utan då passar troligen en vagn bättre. För att undvika problem gäller det att ha en bra bag som fördelar vikten på rätt sätt osv.

Något du också måste räkna in är att eftersom det är jobbigare att bära bagen kan det få en påvekan på spelet och då speciellt i slutet av rundan. Det finns liksom en anledning varför få spelare på toppnivå använder sig av en bärbag. Tittar du på de lite bättre tourerna där det fortfarande är för dyrt att ha en caddie så drar de nästan alltid bagen.

Du blir tröttare om bär bagen själv vilket inte kommer att göra ditt golfspel bättre. Är du hyfsat tränad påverkar detta inte speciellt mycket då du inte blir lika trött och därmed kan hålla koncentration och likande uppe under rundan.

Även om bärbagarna är lättare och lite mindre än de som används på vagnar är det inte frågan om några små bagar. Jag spelar alltid med 14 klubbor (ofta någon extra med också, som självklart är utdömd) och de får plats utan några problem alls. Vidare har jag fack som klarar av regnjacka, peggar, bollar osv. Väljer du en bärbag med ordentlig storlek ska det inte vara några problem alls med storleken förutsatt att du inte vill ha med dig extremt mycket saker.

Det går sedan nästan alltid att sätta fast en bärbag på en vagn ifall man så önskar. Det är inte säkert att de passar lika bra som en specialgjord för just detta ändamål men troligen fungerar det bra.

Pencilbag

Pencilbag

Det finns en typ av bärbag som man inte ser så ofta ute på banorna men som är värd att ta upp iaf. Detta är de riktigt små bärbagarna eller pencilbagar som de kallas för. Detta är bagar för dig som dels inte har med dig många extra saker och inte använder 14 klubbor.

Några mindre fack finns på bagen där det går att stoppa i bollar, peggar, dricka och lite andra småsaker. Räkna dock inte med att kunna stoppa ner den stora jackan eller liknande.

Dessa bagar kostar normalt inte speciellt mycket och passar mycket bra när man bara ska ge sig ut på en liten snabbrunda. Sugen på att ta fyra hål på kvällskvisten då passar det riktigt bra med en bag av detta slag.

Vagnbag

Vill du inte bära din bag är det istället en bag som är gjord för en vagn som passar bäst. På samma sätt som för bärbagarna ska vi här titta lite på fördelar och nackdelar med denna typ av bag.

Den stora fördelen är att det inte är lika jobbigt att använda vagn som att bära. Den gör stora delar av jobbet åt dig. Har du sedan en elektrisk vagn som går automatiskt kräver det i princip inget alls av dig.

Vagnbag

De är också ofta lite större vilket gör att du får plats med ännu mer saker i bagen. Inte för att en bärbag är liten men de är gjorda för att vara lätta osv vilket inte alls i samma utsträckning gäller här. Får du inte plats med allt du vill ha med dig på rundan bör du nog fundera på ifall du inte vill ha med dig för mycket saker helt enkelt.

Vanligen kommer bagen med en rem som du kan använda ifall du vill bära den. Men en rem är ofta inte bra att använda för ryggen om det är några längre sträckor som det ska bäras. Räkna därför med att denna typ av bag egentligen bara fungerar väl tillsammans med en vagn.

Nackdelar är att du inte får samma träning och att priset är högre. Som vi tidigare skrev för bärbag så väger en sådan runt 10 kg med klubbor och bollar vilket gör att det krävs mer av dig för att ta dig runt något som är samma sak som träning. Glöm även inte bort att du inte får gå på greener osv med en vagn.

När det kommer till priset får du nog räkna med att bagen kostar runt 500 kr mer. Till detta kommer sedan en vagn som kostar ungefär lika mycket som själva bagen om du nu inte väljer någon väldigt enkel. Nu jämför jag priser på kända märkesbagar väljer du ett mindre känt märke så kan bagen kosta mindre än en bärbag.

Bärbag rekommenderas att man väljer en bra för att den ska vara skonsam mot kroppen. Men för en vagnbag är inte detta alls lika viktigt utan det kan mycket väl fungera bra med en billig. Det totala priset kommer dock att sluta klart högre.

Läs vår köpguide för vagnar

Bagar för damer

Det är inte jättevanligt att det finns speciella bagar för damer. Troligen är det dock något som kommer att komma mer och mer med tiden. Dessa bagar är till stor del samma som herrarnas men det finns lite mindre skillnader.

Ofta används t ex lite andra färger men den stora skillnaden är att bagarna är lite mindre. Detta gör dem lite lättare vilket passar de flesta damspelare. Att de kan göras mindre har till stor del att göra med att damklubbor är mindre. Därmed behöver inte de vara lika långa t ex vilket sparar i vikt.

Bagens olika fickor

Det finns lite olika typer av fickor på en bag som det kan vara bra att tänka igenom innan du köper någon. Har du t ex något speciellt behov är det ju en klar fördel ifall din bag stödjer detta. Annars är risken att du lägger pengar på något som du inte behöver.

Tillbehörsfickor

Vi golfare släpar med oss ett antal saker ut till banan. Det är bollar, peggar, handskar, borstar, greenlagare osv. Att gå omkring med allt detta i fickorna är inte speciellt smidigt och det är därför bagen har ett antal fickor som passar till just detta.

Vanligen finns det ganska många fickor av detta slag så det är normalt inget större problem. Det du kan fundera på är t ex ifall du vill att det ska finnas ett fack som man kommer åt väldigt snabbt där några bollar kan lagras eller ett par peggar.

Fickor för värdesaker

Vi har ju även med oss värdesaker ut på banan som ska förvaras i en passande ficka. Lite beroende på vad det är för någon form av värdesak kräver det lite olika av bagen. T ex vill du att ömtåliga saker så som telefoner och liknande ska ligga i en fick som är skyddad.

Om bagen exempelvis skulle trilla vill du inte att din klocka tar hela smällen utan den ska ligga mjukt paketerad. Fickan bör även finnas en bit innanför något så att ifall du går emot ett träd eller liknande uppstår inga skador.

När det gäller icke ömtåliga saker men mer värdefulla som plånböcker vill du kunna förvara dem på ett ställe i bagen som inte är alldeles för enkelt att komma åt. Det är liksom lite onödigt att ha plånboken allt för öppet. Därför gärna en ficka som går att stänga säkert en bit in i bagen.

Vattentät ficka

Egentligen alla bagar är till stor del vattentäta. Men det har iaf en tendens att komma in vatten på ställen som man inte vill. Därför är det en bra funktion ifall det finns fickor som verkligen är vattentäta. Vissa fickor är gjorda för att vara riktigt vattentäta och dessa ska inte släppa in något vatten oavsett var som händer. En fördel är ifall din ficka för värdesaker är just detta.

Termoficka

Spelar du golf när det är riktigt varmt på sommaren är det skönt att kunna dricka något kallt för att svalka ner dig. Spelar du istället golf på vintern kan det vara gott att dricka något varmt för att få upp temperaturen.

Det är här som termofickan kommer in i bilden. Tack vara att de är fodrade på ett speciellt sätt har de just förmågan att fungera som en form av termos.

Toppindelning

4-delad bag

Det är lite olika hur vi stoppar ner klubborna i bagen. Det finns personer som jag spelar med som i princip slänger ner klubborna helt slumpmässigt. Kanske har drivern och puttern en egen position men inte de andra klubborna.

Jag personligen har ett bestämt fack där klubborna ska ner. Oavsett vilken metod du använder dig utav så är det smart att fundera igenom hur du vill att toppen av dina dividers ska se ut.

14-delad bag

För en sak ska du ha klar för dig och det är att det finns massor av olika modeller. Varje tillverkare har sin egen version och även att de har flera olika versioner. Allt från bara ett par delar till så många att varje klubba har sin helt egna plats.

På bilderna här bredvid har vi illustrerat hur två olika uppdelningar kan se ut. En där du har fyra fack där flera klubbor får dela fack tillsammans och så har vi en där det finns en plats var för alla de 14 klubborna som du får använda samtidigt.

Fullängdsdividers

En bra funktion som dig bag kan ha är fullängdsdividers. Detta är när det finns en skiljevägg hela vägen ner till botten av bagen. Annars är det ofta så att klubborna har en tendens att trassla in sig i varandra längst ner i bagen.

Har du då skiljevägg hela vägen ner kommer detta inte att vara ett problem. Beroende på hur bagen är uppdelad så är det troligen aldrig så att varje enskild klubba behöver trängas med mer än 2-3 ytterligare. Detta istället för 14 klubbor som går ihop på samma ställe i botten av bagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>