Regler

Det finns många regler inom golfen som ibland kan vara lite svåra att hålla koll på. Det finns faktiskt väldigt få golfare som är riktigt duktig på reglerna och detta brukar även gälla de som utger sig för att vara kunniga. Konstiga situationer kan uppstå när som helst som kan vara luriga att lista ut. På de stora tourerna finns det t ex alltid domare redo att hjälpa spelarna med domslut.

Känn till de viktiga golfreglerna

Om inte ens de som lever på att spela golf inte kan alla regler utantill så behöver du inte vara orolig om du inte kan alla. Golf ska vara en trevlig sport att spela och det blir inte roligt om man bara hänger upp sig på reglerna hela tiden. Spelar du en tävling ska du självklart göra allt för att följa reglerna och det kan då vara bra att alltid ha en regelbok liggande i bagen.

Vi ska här väldigt kort gå igenom några viktiga regelpunkter som gör att du kommer långt. Om du vill läsa en lite mer noggrann genomgång av golfreglerna kan du besöka vår artikel Golfens regler – Enkla versionen. Denna artikel går in djupare på det här med regler inom golfen utan att för den delen titta på de allra ovanligaste detaljerna som du troligen inte behöver veta om.

Viktigaste reglerna snabbt förklarat

  • Flytta inte på bollen. I golfens begynnelse spelades alltid bollen som den låg, det var faktiskt så pass enkelt. Nu finns det lite undantag men till stor del kommer du väldigt långt med detta tänk. Några av de undantag som finns är ifall du är på green då du får markera bollen med en smidig knapp av något slag och sedan plocka bort bollen.

    Sen om bollen har hamnat precis bredvid något tillverkat föremål som inte är en del av banan (exempel på detta kan vara en parkbänk, bolltvätt eller avståndsmarkörer) får du lyfta och droppa bollen utan att det kostar något pliktslag.

  • Va väldigt försiktig med att plocka upp bollar du hittar för det kan vara en annans spelares boll. Det är inte omöjligt att någon annan spelare har slagit snett och är på väg att leta efter bollen. Sen om du t ex spelare sent på kvällen och du är på ett ställe dit någon annan omöjligt kan ha slagit kan du självklart plocka upp bollen. Men se till att verkligen vara säker innan du tar en ”gratisboll”.

  • Som sagt var slår spelare snett och ifall du hamnar på ett annat hål är det nästan alltid helt okej att spela bollen där den ligger. Det är vita pinnar, staket eller något annat vitt som markerar var banan slutar (Out of bounds) och om du inte har passerat några sådana markörer med bollen är det okej att spela bollen där den ligger. Se bara till att inte störa andra spelare som är på det hål du slagit in på. Om de inte visar att du ska slå först så ge dem företräde. Skulle din boll ha passerat förbi vita markeringar så spelar du en boll där du slog senaste bollen med ett slags plikt.

  • Du får inte leta efter en boll i mer än tre minuter. Om du slagit snett har du full rätt att leta efter bollen men om du inte hittar den inom tre minuter måste du slå en ny boll från en plats så nära som möjligt där du slog förra bollen. Detta kan innebära att du måste droppa bollen vilket du genom att släppa en boll från knähöjd på den platsen du tror är rätt.

    Du kan även slå något som kallas för provisorisk boll. En sådan boll slår du ifall du exempelvis ifall första slaget har gått in i högt gräs där det kan vara svårt att hitta den. Du säger då att nästa slag är en provisorisk boll. Skulle ni inte hitta första bollen spelar du vidare på den provisoriska, hittas den första bollen plockas den provisoriska bollen upp då den inte är i spel. Detta gör man för att du inte ska behöva gå tillbaka långt bara för att slå en ny boll vilket tar mycket onödig tid.

  • Våga fråga den du spelar med. Även om golfare är några experter på regler så har de flesta en hyfsad grundkoll iaf. När du i början spelar med någon som kan spelet så se till att fråga ifall du inte riktigt vet vad du ska göra.
Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>