15 sätt att göra golfen billigare

Innehållsförteckning

Spara pengar på ditt golfande

På pappret kan det ofta se dyrt ut att spela golf, sen kanske detta inte alltid stämmer om man jämför med andra fritidsnöjen. Golfen dras även med den gamla stereotypen om att det ska vara så dyrt även det har blivit bättre på den fronten med tiden.

Men oavsett kostnad så ska vi här komma med en lista på olika tips för dig som vill få ut så mycket som möjligt av golfen utan att betala några stora summor.

Läs igenom våra tips och tänk till lite vad du spenderar dina pengar på så kommer du nog snabbt att hitta sätt att spara in på kostnaderna. Kanske kommer du på något annat som passar bättre in på dig än det vi har skrivit om här. Förhoppningsvis kan vi få tankarna åt rätt håll iaf.

Sen gäller det för den delen inte att fokusera allt för mycket på att spara pengar. Det gäller som med allt annat att hitta en balans. Spelar du exempelvis mycket golf varje år är det värt att lägga ner mer pengar på det än om det bara blir ett par ronder per år.

1 – Begagnade klubbor alternativt billigare klubbor

Ska du köpa nya klubbor varje år skulle detta utan problem kunna kosta dig 15 000 kr vilket självklart är svårt att svälja. Nu behöver du som tur var inte byta klubbor varje år utan de håller oftast många år innan de behöver bytas.

Visst byter proffsen sina wedgar t ex flera gånger per år för att de slits men detta är något som de flesta av oss vanliga dödliga inte behöver bekymra oss om. Ett proffs lär slå lika många bollar på en månad som vi andra gör på flera år.

Men det är ofrånkomligt att man ibland behöver byta klubbor, de kan ju gå sönder, bli slitna eller passar de helt enkelt inte längre för ditt spel. Istället för att då köpa nya dyra klubbor kan du då köpa ett set med begagnade klubbor till ett klart lägre pris.

Det finns många som säljer klubbor på Blocket även om man där ska vara försiktig. På Blocket finns det ingen kontroll av vad det är för några grejer som säljs så risken finns att du köper kopior eller annat som inte håller någon bra kvalité.

Priserna kan också vara väl höga ibland då folk tror att deras grejer är värda mer än vad de verkligen är. Visst finns det fynd att göra på Blocket också bara att det gäller att vara medveten om riskerna.

Golfbidder

Tipset är istället att titta på t ex Golfbidder som är en sajt som helt inriktat sig på att sälja begagnade klubbor. För runt 2 000 kr kan du hitta ett begagnat set med järnklubbor och för 1 000 kr en begagnad driver. Då är klubborna i bra kondition och av kända märken bara att de är några år gamla. Vill du ha nyare modeller kostar det självklart lite mer även om det aldrig ska behöva kosta som ett nytt set gör.

En fördel med Golfbidder är att klubborna där är kontrollerade så att du inte ska råka ut för köp av kopior eller liknande. Kunnig personal tittar på klubborna innan de läggs ut till försäljning. Frakten när detta skrivs ligger på 150 kr oavsett hur mycket du beställer, vilket man får säga är en bra frakt för något så pass stort som ett set klubbor.

Klonade golfklubbor

Billiga klubbor

Det finns även en väg till att gå och det är att köpa klonade klubbor. Jag har talat om dem många gånger här och spelar personligen med klubbor av denna typ. Dessa klubbor är tänkta att efterlikna klubbor från mer kända tillverkade men utan att för den delen vara kopior.

Man har helt enkelt försökt göra en klubba som har samma typ av spelegenskaper. Nackdelen är att resultatet kan vara varierande men om man väljer kända säljare ska det vara bra grejer som säljs.

Prismässigt kan man säga att du här får ett helt nytt set för ungefär samma pris som du får betala för ett begagnat set med märkesklubbor som kanske är 4 – 5 år gamla.

2 – Greppa om

Det första som slits på de allra flesta klubbor är greppen och dessa är ganska enkla att byta ut själv för en mindre summa. Köper du från eBay eller liknande kan du hitta billiga grepp från runt 20 kr stycket vilket om du skulle greppa om alla 14 klubbor inte blir någon större summa.

Nu kan jag inte garantera att de greppen är äkta vara men du märker iaf troligen inte någon större skillnad. Vill du ha andra grepp är den vanliga enkla typen kostar det lite mer men fortfarande är det inga större summor vi talar om. Till detta behöver du sedan lite grepptejp som du köper för 30 kr eller något till alla klubborna.

Det finns även shoppar här i Sverige som säljer grepp till ett bra pris av olika slag. Grepp kan du även hitta i vår shop där vi säljer klassiska standargrepp till ett bra pris – Grepp & tillbehör

Att byta grepp är heller inget direkt svårt om du bara har lite tid över. Vi har en artikel som guidar dig igenom just denna process – Byta grepp på en golfklubba. Totalt kommer det att kosta dig några hundra kronor att byta greppen på alla klubborna och de kommer att kännas som nya och säkert fungera bra något år till.

Vill du inte göra jobbet själv kan du få hjälp med detta i shoppen på klubben även om du då alltid får betala mer för bytet.

3 – Skippa lektioner

Det råder ingen tvekan om att det kan vara bra med lektioner av en riktigt kunnig person för att bättre på ditt spel. Men tyvärr kommer det med ganska stora kostnader. Priser runt 400 kr får man absolut räkna med för en lektion på 25 minuter.

Det säger även sig självt att du inte blir en mycket bättre golfare i de allra flesta fallen på så lite tid. Du lär behöva flera pass och mycket träningstid innan du ser resultat. Alltså blir totalsumman tyvärr ganska hög. Har du pengar kan det vara väl spenderade sådana men nu är vi ute efter att spara och då får tyvärr lektionerna ryka.

Har du problem kan istället Internet vara en bra resurs. Det finns massor av tips på t ex Youtube från kända instruktörer. Sen ska man bara vara lite försiktig med instruktioner av detta slaget då det gäller att se till att de är just för dig.

Du måste alltså veta att det är just det problemet du har som de talar om lösningar på. Det råder sällan några tvivel om att tipsen är bra bara de är för dig. På nätet hittar du ju faktiskt instruktioner från de allra mest kända och bästa instruktörerna som finns i världen.

4 – Köp inte fika på banan

Visst är det gott att efter de första nio hålen sätta sig ner och köpa en kopp kaffe och ta en bulle eller korv till det. Men speciellt ekonomiskt är det sällan då priserna brukar vara klart högra ute på banan än vad det är på stormarknaden.

Sen är det svårt att ta med sig t ex en varmkorv ut på banan men det kanske inte gör något då det ju inte direkt är någon bra mat vi talar om. Om du vill äta något se då till att ta med dig det hemifrån och annars skippa maten helt och kör vidare direkt istället.

Ta bara med dig bra saker också, vilka passande nog ofta kostar betydligt mindre. Ett äpple eller två för ronden är inte direkt dyrt och det bästa att dricka är troligen vatten vilket har en tendens att finnas gratis ute på banan och knappast kostar mycket att ta med hemifrån.

Det är så klart också bättre om du t ex har bakat bullarna själv om du verkligen vill ha med sådana. De allra flesta sakerna är klart billigare om man gör dem själv än att köpa färdigt oavsett var man köper.

5 – Köp inte några bollar

Det finns många i golfvärlden som tittar snett på folk som plockar bollar men vill du spara pengar är detta utan tvekan vägen att gå. Om du inte äger en håv sedan tidigare köper du in en sådan för någon hundralapp och det kommer att löna sig snabbt.

I golfbutikerna kostar ju de billigaste nya bollarna runt 10 kr stycket och de dyraste ligger närmare 50 kr per boll. Det krävs alltså inte att håven plockar upp många bollar för att det ska löna sig.

Sedan handlar det bara om när man plockar bollarna. En lördag då det är knökfullt på banan är inte rätt tid att stoppa upp något spel för att plocka bollar ur något vattendrag. Men om spelar en kväll eller annan tid när det inte är mycket folk alls ute på banan brukar det inte vara några problem att plocka bollar utan att det ska påverka någon annan spelare och det är ju vad man vill undvika.

Hur mycket pengar du sparar till slut på detta är egentligen omöjligt att säga då det ju styrs av hur ofta du spelar och hur många bollar du slår bort. Gissningsvis slår väl iaf en golfspelare bort 1 – 2 bollar per rond. Säg då alltså att du sparar 20 – 100 kr per tripp till banan så blir det snabbt ganska mycket pengar.

Personligen har jag aldrig någonsin köpt en boll och jag har säkert slagit bort tusentals bollar genom åren vilket är trevliga pengar jag aldrig har behövt betala. En till lite oväntad bonus är att du nästan alltid har bollar för att leka också.

På ett av utslagen på min hemmaklubb har vi berg på andra sidan sjön inom perfekt avstånd för en mäktig drive. Hit har det slagits många bollar genom åren och det passar ju de sämre bollarna som du plockar upp perfekt till. För tyvärr kan du inte räkna med att hitta V1:or varje gång.

6 – Köp iaf inte helt nya bollar

Vill du verkligen inte vara en sådan nisse som plockar bollar ut vattnet själv är det näst bäst alternativet att köpa begagnade bollar. Nu är detta ju bollar som oftast är plockade ur vattnet så där blir det ju ingen större skillnad.

Du kan då välja på flera klasser av bollar ifrån A – C iaf. Snabbt kan man säga att A-klass är bollar som i princip ser helt nya ut, ungefär som att någon har tagit en ny boll och sedan bara kastat ner den direkt i sjön. B-klass är bollar som kan ha smärre skönhetsfel men där bollen inte är sämre rent spelmässigt. T ex kan det vara att bollen har legat på botten länge och tagit lite färg.

C-klassade bollar har märken och det finns skönhetsfel men om du inte är väldigt kräsen ska det inte vara några problem alls att spela med dem. Det kan även finnas D-klass och då är bollarna ytterligare ett snäpp slitna.

Kollar man på sidor som säljer bollar nu kan man säga att ett 12-pack Pro V1 A-klass ungefär är 150 kr billigare är helt nya. B-klass 210 kr billigare och C-klass 290 kr billigare. Skillnaderna är sedan inte alls lika stora i kronor om man jämför bollar som är billigare men du kan iaf hitta helt okej bollar för 79 – 89 kr för ett 12-pack.

Bollar är långtifrån gratis om man ska köpa dem men detta är iaf ett klart bättre alternativ rent ekonomiskt. Väljer du bollar lite mer med tanken på plånboken kan det handlar om 10 – 50 kr per rond istället vilket är halva kostnaden jämfört med helt nya.

7 – Spela smart golf

Nu förutsätter vi att du är en sådan som köper bollar då detta tips annars är helt ointressant. För att dra ned på antalet bollar som du slår bort ska du spela smart golf, sen att detta även lär ge dig en bättre snittscore är ju heller inte dåligt.

Spela smart

200 meter carry över ett vattenhinder för att nå in på green och du vet med dig själv att du lyckas med slaget max var femte gång då ska du undvika slaget också. Lägger du upp kommer du sällan att spela bort några bollar sen när du väl slår in mot greenen, försöker du att gå för det kommer mängder av bollar att trilla ner i sjön.

Att spela smart gäller självklart inte bara när det är vatten i närheten utan alltid under ronden. Den som spelar efter sina begränsningar kommer inte att slå bort alls lika många dyra bollar. Sen om du plockar bollar med din håv som i tidigare tips kan du självklart gå för allt då bollarna ju i det närmaste är gratis. Det är bara din snittscore som kommer att bli lidande då men den är ju iaf kostnadsfri.

8 – Hyr inget på banan

På senare år har det blivit betydligt vanligare med golfbilar ute på banorna och detta är knappt något ekonomiskt. Att hyra en golfbil för en rond kostar minst någon hundralapp upp till runt 500 kr beroende på vilken klubb man är på.

Det säger sig självt alltså att det är extremt dåligt för ekonomin att använda sig av en sådan. Sedan finns det personer som behöver dem för att klara av att spela golf och då är de ett riktigt bra hjälpmedel.

Men om det bara är av slöhet är det bortkastade pengar och du tappar även mycket nyttig motion. En rond golf med en promenad upp mot en mil är strålande träning.

Att hyra en vagn till bagen kostar sällan speciellt mycket men är också bortkastade pengar i längden. Köp istället en egen vagn om du inte vill bära. Dessa finns i många olika prisklasser och väljer du inte en allt för dyr variant kommer du snart att ha sparat in inköpskostnaden jämfört med att hyra varje gång.

9 – Medlemskapet

Förr i tiden var det svårt att komma in på banorna då det var köer mest överallt men så är det sällan numera. Detta gör att du har större möjligheter att påverka var du är medlem. Vet du t ex med dig på förhand att du inte ska spela speciellt mycket under en säsong kan du ju gå med i en brevlådeklubb istället för att betala fullt medlemskap på någon klubb.

Räkna på rätt medlemskap för dig

För att vara medlem i en sådan klubb krävs det att du betalar några hundralappar för ett år. Väljer du att lägga pengarna istället på greenfee handlar det om kanske 10 ronder eller något för att komma upp i samma nivå som gäller för ett vanligt medlemskap.

Eftersom det har varit tufft för många klubbar de senaste 10 åren har de även fått utveckla sina vanliga medlemskap. Varianterna är många och kanske finns det någon annan som passar dig bättre.

Har du dock tänkt att spela mycket är det svårt att komma ifrån att ett vanligt medlemskap i en klubb blir billigast per rond om man slår ut det så. Visst är det frågan om ett antal tusen kronor per år men tyvärr kommer du inte ifrån detta. Nästan alla andra kostnader går det att göra saker med utan just denna.

10 – Billig greenfee

Det är skoj att testa på att spela andra banor lite då och då vilket tyvärr kostar ganska mycket pengar för någon som vill spara in. Men ofta finns det ett samarbete mellan lokala klubbar som gör att du spelar för ett reducerat pris på dessa klubbar.

Här i norra Småland har vi t ex ett samarbete mellan ett antal klubbor som säger att greenfee för en senior blir 150 kr billigare hos de andra klubbarna i samarbetet. Du kan då inte spela under de allra mest populära tiderna för denna reducerade penning men om du spar vardagar eller efter 15:00 på helger är det billigare. Vi har även 20 % lägre pris på ett antal andra klubbar som ligger i närheten.

Där du bor finns det säkert också samarbeten av olika slag som gör det billigare att spela på andra klubbar. Något som det utan tvekan är värt att utnyttja.

Vidare kan det finnas vanlig greenfee till reducerat pris beroende på olika omständigheter. T ex är det inte helt ovanligt att tillämpa en kvällsgreenfee som kan vara billigare. T ex erbjuder Wermdö under sommaren spelare att efter 16:00 spela för 200 kr mindre. Vilket utan problem är tillräckligt tidigt för att du ska hinna spela 18 hål innan det ens börjar att mörkna.

11 – Kläder

Ska man ha speciellt golfkläder kan priserna snabbt dra iväg då dessa sällan är billiga. Men som tur var är detta normalt helt onödigt då dina vanliga kläder med största sannolikhet passar strålande att spela golf i. Tycker man inte att märket som det står på kläderna är speciellt viktigt behöver det inte kosta mycket att köpa till något om det upplevs som ett behov finns.

Exempelvis kanske du inte äger en regnjacka eller något annat som kan vara bra att ha och då är även tipset att försöka köpa dessa ur säsong. Priserna för shorts t ex brukar ju vara klart lägre i september eller oktober jämfört med juni. Samma sak med en regnjacka som knappast säljs i några större mängder under vintern.

12 – Golfskor

Den första frågan man kan ställa sig är om man verkligen behöver golfskor eller ej. Här är svaret ganska beroende av vad du är för någon typ av spelare. Desto högre svinghastighet du har desto större påfrestningar blir det även för skorna när du slår. Är då greppnivån inte tillräckligt bra i skorna finns det risk att du halkar till vilket knappast är bra för svingen.

Enklaste är att testa hur bra det fungerar för dig med ett par stabila och sköna skor som tål lite stryk som du redan har. Personligen hade jag inga golfskor i början men märkte att jag halkade ibland och jag slet även ganska mycket på skorna. Därför valde jag att skaffa riktiga golfskor som även har en bra egenskap då de är vattentäta. Något som ju t ex ett par sneakers inte är.

Under åren har jag spelat med flertalet olika skor och i olika prisklasser. De skönaste skorna jag har haft är de jag har nu och det är även passande nog de billigaste. Skorna är nämligen köpte direkt från Kina för ca 300 kr med frakten inräknad.

Att skor för 2 000 kr är bra råder det nog ingen tvekan om men det finns även andra mycket billigare alternativ för dig där ute. Oavsett vilka skor du väljer kommer de även att slitas då det är ett ganska hårt liv som de lever. Sen ska man aldrig köpa skor som inte är bekväma då det inte blir skönt att spela golf alls då.

13 – Tillbehör

Vad är egentligen måste i fråga om tillbehör när du ska lira golf? Visst behöver du peggar men om man vill behöver inte några sådana köpas in. Kolla bara vid de olika utslagsplatserna när du spelar så hittar du många hela fina peggar som där bara ligger och väntar på att plockas upp.

Kolla några meter framför så hittar du säkert ett flertal. Ska du slå järnklubbor behöver du heller inga hela peggar, personligen slår jag aldrig med långa peggar om järnklubbor används då jag uppfattar att det blir lite större motstånd då från peggen.

Därför letar jag alltid upp någon avslagen peg och använder den. Jag spelar även med plastpeggar till min driver och har du sådana ska du knappt aldrig behöva köpa nya. Under hela förra säsongen tror jag inte att någon av de rosa peggarna som fungerar perfekt till drivern slogs bort.

Golfhandske

Golfhandske gillar de flesta av oss använda och här är tipset att dels köpa billigare handskar då de håller lika bra men kostar mycket mindre. Sedan är ett bra tips att ha två handskar som du alternerar mellan. Slitaget blir då inte lika stort på handskarna och de håller totalt längre. Samma sak gäller även för skor t ex.

Greenlagare är bra att ha men om du verkligen vill kan du komma undan med att använda peggar. Även om jag har skulle föreslå att en ordentlig införskaffas då det inte behöver kosta mycket och resultatet blir bäst.

Vattenflaska behöver inte vara något speciellt, jag har i många år spelat med en tömd saftflaska då den passade perfekt i bagen. Nu har jag skaffat en annan bag med lite mindre fack för flaska och då kör jag på en gammal läskflaska.

Handduk är bra att ha men där hittar du troligen någon hemma som är lite mindre och som du kan knyta fast i bagen. Markeringsknapp bör du också ha tillgång till men sådana brukar man ofta ha fått någonstans eller är det bara att ta ett mynt.

Annars är det nog få tillbehör som man verkligen behöver och som du ser innan behöver du egentligen knappt spendera några pengar på dem. Sen driver vi en shop som säljer just tillbehör så vi vill självklart att ni ska köpa en massa sådana av just oss.

14 – Åk tillsammans med vännerna

Golf är nästan alltid roligast om man spelar med vänner och det är även bättre för plånboken. Att ta sig ut till banan är annars en dold kostnad som faktiskt kan bli ganska stor totalt på ett år. Beroende på vilken bild du har får du räkna med en kostnad på ca 20 – 60 kr per mil. Bensinkostnaden är bara en liten del av den totala kostnaden då värdeminskningen t ex är stor på bilar.

Bäst är därför om ni är fyra personer som spelar tillsammans och kan samåka. Säg att du har två mil till banan och har en ganska ny bil som kostar 40 kr per mil blir det alltså 160 kr för en rond. Kör du bara var fjärde gång blir det ju istället 40 kr per rond vilket är ett betydligt trevligare pris.

Om du funderar på vad det kostar att köra en mil med din bil kan du använda M Sveriges kalkylator för just detta. Som du ser snabbt är det inte billigt med bil.

15 – Håll dina klubbor rena och hela

Klubborna kommer att bli slitna med tiden så enkelt är det. Men hur snabbt detta händer kan du påverka. Det första uppenbara är att vara försiktig när du använder dem. Är du precis bredvid ett träd kanske det inte är rätt tillfälle att dunka på för fullt och hoppas att du kan stoppa genomsvingen innan du slår av skaftet mot stammen.

Men annat som att rent allmänt hålla klubborna rena från kommer att påverka livslängden för dem. Är det mycket smuts kommer de att slitas snabbare och det finns även risk att de börjar rosta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>