För statistik över dina rundor

Det ska sägas att jag som person gillar det här med statistik något som inte alls alla andra finner lika intressant om man uttrycker sig milt. Därför var det ganska naturligt för mig att försöka hitta ett bra sätt att följa mina rundor rent statistiskt.

Svaret för min del blev en sida som heter Leaderboard.com. Detta är en amerikansk sida som du kan använda dig av helt gratis om du vill eller betala en liten summa ifall du vill ha tillgång till all statistik som de erbjuder. Något som du troligen inte behöver. Själv har jag nog använt mig av denna sajt i 6 – 7 år och jag kan inte annat än att säga att jag är riktigt nöjd.

För mig har denna statistik varit riktigt lärorik och dels direkt påverkat mitt spel. Tidigare var det ofta så att man började spela en runda lite dåligt och sen inte riktigt hade intresset att försöka hålla uppe spelkvalitén resten av rundan.

Nu när jag för statistik över varje hål så vill jag absolut inte tappa hela spelet. Jag har t ex inte gjort en rund på 100 slag eller mer på nu fem år tror jag. Detta är något jag verkligen heller inte vill göra vilket gör att man skärper till sig när det börjar gå dåligt.

Statistiken har hjälpt mig att hålla koncentrationen uppe många gånger och det är ju faktiskt roligare att spela när man försöker göra något bra än ifall man hafsar sig runt.

Lugnt att föra in statistiken

Att föra statistik är heller inte speciellt jobbigt eller svårt. Du behöver ta ner lite mer siffror när du spelar och sedan efter rundan går du hem och matar in siffrorna på sajten vilket kanske tar max 5 minuter per runda. Troligen tar det typ 2 minuter eller något i snitt.

Det jag håller ordning på när jag spelar är slag, puttar, fairwayträffar, längd på drives i fairway, om jag har rimlig chans på en birdieputt, bunkerträffar, vattenträffar, out of bounds och pliktslag. Nu hoppas jag att jag inte har glömt något och även om det kan låta mycket så är det inte så farligt alls.

Oftast behöver man t ex bara skriva 4②F på ett hål. Vilket innebär att jag har slagit fyra slag på hålet. Att jag sedan behövde två puttar, ringen runt tvåan betyder att jag hade en rimlig birdiechans. Att du t ex fick en greenträff på rätt antal slag räknas ut automatiskt. F:et i slutet betyder sedan att jag träffade fairway på mitt utslag.

Du hittar säkert ganska snabbt på hur du vill skriva det hela. Det viktiga är att det faktiskt inte alls är speciellt jobbigt att göra det. Vill behöver du inte föra in mer än hur många slag du har på varje hål, nackdelen är bara att du då inte kan få ut saker som puttsnitt och antal fairwayträffar.

Sen efter rundan för du som sagt var in siffrorna på sajten. Har du tur finns din hemmabana redan inlagd annars får du göra det första gången du ska stoppa in siffrorna. Något som jag t ex fick göra. Annars så står det hela tiden info om hur du ska göra.

Sedan är det bara att spara allt så räknas din inlagda data till de andra som du tidigare lagt in. Du går sedan till chartsavdelningen på sajten och där kan du se alla resultat. På bilden nedan om du förstorar den ser du t ex vad som hände under din senaste runda.

För statistik över dina ronder

Statistik som man kan utläsa

Det finns massor av olika saker som du kan få reda på om ditt spel genom att föra in dina siffror på Leaderboard.com. Självklart har du de klassiska grundgrejerna som hur många slag du i snitt har per hål, dina rundor, hur ofta du träffar green på rätt antal slag, procent av utslag som träffar fairway osv osv. Själva säger de att det finns möjlighet till 400 olika statistiska sidor. Här nedan kan du hitta ett par exempel på saker som du hittar.

Stroke averages över fler ronder
Puttsnitt över fler ronder
Hur ofta träffar du fairway?

Sen finns det även andra saker som är lite roliga att se. T ex vad din ultimata score är om du tar bästa resultat från varje hål under alla rundor du spelat (Ringer Score).

Du hittar sedan även en massa rekord som du och dina medspelare har vilket innefattar bästa runda, bästa front och back 9, snabbast avstånd mellan upp till fem birdies, flest hål med tvåputtar i rad och en massa till. Det finns även lite statistik som skulle kunna kallas för stygg som sämsta runda, längsta avstånd mellan birdies m.m.

Sammantaget kan man säga att i princip all statistik som du skulle kunna tänka dig finns med här och troligen en massa andra saker utöver detta. För om det är något den amerikanska sporten har givit till världen så är det statistik.

Vad gör det för någon nytta då?

Jag delar in nyttan i två olika delar och dessa är de som gör mig till en bättre golfspelare och de som bara är roligt.

Tar man det roliga först så tycker jag helt enkelt att det är intressant att veta hur bra jag är på olika saker. Sedan blir det gärna lite vänliga kamp med sina vänner som man förhoppningsvis också får med på statistiken då man ju gärna vill vara bäst på olika saker.

När det gäller att bli en bättre golfspelare så finns det mycket att hämta i statistiken. Du kan ju exempelvis se hur ofta du träffar green på rätt antal slag, hur bra ditt puttsnitt är och procent fairwayträffar du har. Siffror som klart belyser vad som är bra och dåligt i ditt spel.

Sedan får du även ut statistik för de olika hålen. Så visar det sig att du t ex nästan aldrig träffar fairway på ett visst hål kanske det kan leda fram till ett omtänk när det gäller klubbval på tee. Det finns kort och gott massor av bra saker som du kan läsa ut om ditt egna spel.

Mitt tips är utan tvekan därför att definitivt ta och testa denna sajt. Jag är personligen mycket nöjd att jag hittade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>