Köpa golfklubbor till barn

Innehållsförteckning

Den klassiska lösningen med att låta de yngre spelarna använda avkapade vuxenklubbor är inte en bra idé alls. Risken är bara att man förstör för spelaren då balansen kommer att bli helt fel. Här ska vi se över lite vad man behöver tänka på när man ska köpa just denna typ av klubbor.

Skaftlängd

Den allra största skillnaden på klubbor som ska passa barn är att skaftet självklart inte kan vara lika långt. Här gäller det därför att hitta en klubba som har ett lagom långt skaft. De som säljer klubbor till barn har ofta delat in dessa efter ålder då de normalt passar. Nu går det ju inte att säga att en viss längd per automatik passar vid en given ålder. Därför gäller det att testa innan ett köp görs.

Att greppa ner på klubban är okej så länge som det inte blir för mycket. Att ha klubbor med perfekt längd kan ju vara svårt då barn ofta växer ganska ordentligt. Men en bra grundregel är att ifall barnet får greppa ner mer än 4-5 cm är det ett för långt skaft. Måste greppet tas längre ner än så för att det ska bli en naturlig uppställning är risken stor att svingen måste ändras för att få klubban runt kroppen i svingen.

En bara grundregel är också att ifall det är runt 2,5 cm kvar som man kan greppa på så kommer klubborna troligen att räcka i ytterligare ett år.

Viktigt att tänka på är att det viktigaste är att ta ett naturligt grepp. Det är som sagt var inte fel att greppa ner en del på klubban. Att klubban ligger bra mot marken är viktigt för att slagen ska bli bra.

Längdtabell

Här nedan kommer en bild som visar ungefärliga mått som passar till ett barn. Då bilden kommer från USA är siffrorna i inches så du får räkna om till rätt längder själv. En inch är 2,54 cm så en person som är 130 cm lång blir alltså ca 51 inches.

Mått av detta slaget ska ses som en vägledning men de ska inte anses vara facit. Bäst är alltid att testa och känna vad som är bäst. Att köpa en klubba som är exakt rätt längd just idag kan ju vara för kort inom några veckor om det vill sig illa. Att därför ge några cm att växa är sällan fel. Ungefär som man brukar göra för skor.

Trycker du på bilden får du upp en större version i en ny flik som är lite lättare att läsa av.

Ungefärlig längd på golfklubbor för juniorer

Flex

Det är här som det största problemet ligger ifall man kapar av en bit av ett vuxenskaft. Detta kommer nämligen föra med sig att skaftet blir väldigt styvt vilket inte är bra för en yngre spelare. En klubba med ett skaft som är konstruerat för barn har istället ett klart mjukare skaft som hjälper en ung spelare med lägre svinghastighet att dels få upp bollen i luften och även att slå rakare.

Vikt på klubbhuvudet och skaft

Om ett klubbhuvud är för tungt för personen som ska svinga klubban är det mycket stor risk att man inte klarar av att hålla mot på toppen av svingen. Tappas klubban på toppen innebär detta att det naturliga svingspåret tappas vilket för med sig att man måste kämpa för att få ner klubban rätt till bollen. Något som betyder att stabiliteten kommer att saknas, det är helt enkelt svårt att upprepa svingen på samma sätt.

Det är av denna anledning som tillverkarna ser till att klubborna för barn är så lätta som möjligt. Testa därför klubborna innan de köps för att se till att de inte är för tunga.

Greppet

Sista saken som man ska ta hänsyn till är vilket grepp som sitter på en klubba. Tidigare när man kapade av skaften satte man också ofta dit ett vanligt grepp på klubban. Något som bara är bra för den som vill göra det så svårt som möjligt för sitt barn att spela. Fel storlek kommer att göra det svårt att slå slagen på ett bra sätt.

Istället gäller det att se till så att greppet har lagom tjocklek. Det är samma sak som gäller för exempelvis damgrepp som är smalare än herrgrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>