Köpa begagnade golfklubbor

Innehållsförteckning

Det finns många olika bra anledningar varför man ska köpa begagnade golfklubbor istället för helt nya. Dessa och lite saker att tänka på ska vi titta lite närmare på här i denna artikel. Föga överraskande är iaf priset en av de bra anledningarna.

Nybörjare

En kategori golfspelare som jag utan tvekan skulle rekommendera att köpa ett begagnat set är nybörjare. Detta då det helt enkelt är onödigt att lägga mycket pengar på de första klubborna man köper. Med största säkerhet har svingen inte satt sig ännu och därmed är det även troligt att de klubborna som köps i början heller inte kommer att passa om ett litet tag.

Jag har personligen filmat min sving ganska många gånger och det är väldigt stora skillnader i hur min sving fungerar nu och när jag började spela.

Ta ett samtal med någon kunnig person inom golf som t ex en vän som spelat ett bra tag eller kanske pron på klubben och fråga vad de tror skulle passa bäst att börja med. Det rådet de då kommer att ge är med största säkerhet att klubborna ska vara lättspelade. Köp därmed inga bladklubbor utan tå-häl är mycket bättre att börja med.

Annars är det inte ovanligt att man som nybörjare köper ett enkelt set i den vanliga handeln. Men detta kommer troligen inte att vara billigare än det begagnade du kan köpa och kvaliteten kommer absolut inte att vara bättre utan sannolikt sämre.

Tror du dig att vara en ganska normal golfare när det gäller kroppsbyggnad osv så är rekommendationen att du köper ett set som kallas för förlåtande eller något annat liknande ord. För att ta reda på ifall en viss modell passar för nybörjare är det bara att googla efter modellen och ord som review.

Vidare är tipset att du köper skaft som är regular om du är man. Är du dam så passar det troligen bra med de vanliga damskaften. För äldre spelare kan det vara idé med ett seniorskaft.

Leta fynd

Hitta dina golfklubbor på rea

Är du en person som gillar att ha bra grejer men inte vill lägga mycket pengar på dem så är begagnade klubbor det absolut bästa alternativet. Eller kanske du spelar en runda någon gång då och då vilket gör att det knappast är värt att betala mycket pengar för klubborna.

Desto äldre klubbor du köper desto billigare blir de självklart och går man tillbaka några år blir priset mycket lägre än vad de kostade som nya. Järnklubbor har de egentligen inte hänt så extremt mycket under de senaste åren så där är det oftast inga som helst problem att köpa ett set som är lite äldre.

På drivers händer det lite mer men några år tillbaka i tiden är inga problem alls utan då får du toppgrejer. När det gäller putters behöver du inte fundera på ålder egentligen alls. Tiger Woods bytte exempelvis 2010 till en ny putter efter att ha spelat med sin gamla i 12 år. Det finns flera andra exempel på tourspelare som har spelat väldigt många år med samma putter.

Har du sedan spelat golf under ett tag och därmed inte kallar dig för nybörjare längre så är det ju även enklare att veta exakt vad man letar efter. Oavsett din spelstil så finns det klubbor att köpa som passar.

Vad ska man tänka på när man köper begagnade klubbor?

Även om golfklubbor håller sig väldigt bra även om några år har gått så finns det alltid en del saker att kontrollera innan man köper några klubbor och det är detta som vi nu ska titta lite på. Om du är medveten om fallgroparna blir det mycket enklare att få till ett bra köp.

Grepp

Den delen av en golfklubba som oftast slits först är greppet. Lite beroende på typ så händer lite olika saker. Mjukare grepp kan gå sönder efter ett tag då påfrestningarna är ganska stora vid ett slag. Standardgrepp som kommer med de allra flesta klubborna riskerar ofta att torka efter några år, vilket leder fram till att greppet blir mycket halare.

De som säljer begagnade klubbor nämner oftast hur greppet just är. De sajterna som har specialiserat sig på att sälja klubbor har definitivt information om detta med.

Begagnat grepp

Men bara för att greppen är lite dåliga ska du inte förkasta klubborna. Det är enkelt att byta grepp själv och behöver inte kosta speciellt mycket att köpa nya. Letar du runt lite hittar du troligen enklare grepp för runt 40 kr st och kanske billigare om du exempelvis tittar på eBay. Vill du ha lite mer avancerade grepp kanske det kostar från 60 kr och uppåt.

Att byta ett grepp är en enkel process som bara kräver att du har en kniv, nacklafta, grepptejp (kommer ofta med vid köp av grepp) och en peg. Tar kanske 5 minuter eller något liknande att byta ett grepp.

Skaftet

Oftast är det inga problem med skaften på klubborna då dessa inte tar stryk. Har de väl fått det är det ofta för att de slagit emot ett träd eller liknande och då har de även troligen gått sönder. Detta gäller för stålskaft då dessa oftast är bra eller av. Det du dock ska titta efter är att skaften är raka. Titta helt enkelt ner längs skaftet och se ifall du kan se några konstiga böjningar. Finns inga är allt bra men skulle något sådant finnas behöver skaftet bytas.

Grafitskaft kan lättare få skador när de t ex glider mot andra klubbor i bagen. Grafitskaft med skador på bör man undvika. Är det dock bara färg som är borta är det inget problem ur ett spelmässigt perspektiv.

Klubbhuvudet

Den sista delen som utgör en klubba är klubbhuvudet och här kan det komma en del skador med tiden. På undersidan kommer det t ex med största säkerhet bli en del märken efter slag. Det är ju inte speciellt ovanligt att det exempelvis ligger stenar precis under gräset. Om det bara är frågan om mindre märken är detta inget att vara orolig för då funktionen inte kommer att påverkas nämnvärt. Är det stora märken och speciellt om de är vid själva slagytan kan detta påverka men det är ganska sällan som klubbor är dåliga på det viset.

Begagnat klubbhuvud

Skulle klubborna vara riktigt gamla finns det risk att de är så väl använda att slagytan är nersliten och att groovsen inte längre är skarpa. Inte för att det är speciellt vanligt men om du skulle träffa på sådana järnklubbor är tipset att fortsätta söka.

På metalklubbor gäller det att titta efter bucklor och liknande. Skulle sådana finnas vid slagytan ska man inte köpa denna klubba. Finns det mindre märken på andra ställen kan det fungera men man ska vara lite försiktig.

Om det finns märken i färgen efter att klubban har legat emot andra saker är detta bara ett skönhetsfel så man får helt enkelt besluta ifall man tycker det är ok. Vanligt är att det finns märken precis vid kanten av slagytan. Sådana kan lätt uppstå när man ”skyar” bollen.

Konsekvens

Eftersom skador kan uppstå på exempelvis skaft är det viktigt att kontrollera att klubborna är konsekventa. Risken är t ex att någon bytt ut ett skaft och ersatt det med fel längd. Ta därför och ställ upp alla klubbor i ordning och se till att loften verkar öka jämt och att längden på skaften också följer en bra kurva.

Var köper man begagnade klubbor?

Det finns lite olika ställen som begagnade klubbor säljs på. Det första alternativet är fysiska butiker som säljer dem. Fördelen med detta är att du här kan känna på klubborna och förhoppningsvis även testa dem innan du köper dem.

Sedan kan man även köpa dem online och här finns det ett antal stora sajter som har inriktat sig på att sälja just begagnade grejer. Ett exempel på en sådan sida är Golfbidder. Fördelen här är att priset ofta är lägre så ytterligare lite pengar kan sparas.

Sen är även utbudet ofta större så sannolikheten att du hittar de klubborna som du letar efter är större. Nackdelen är att du inte kan testa innan du köper så det finns alltid en liten osäkerhetsfaktor på det viset.

Vidare finns det även annonssajter så som Blocket och Tradera där begagnade klubbor säljs. Vidare har man ju annonser i tidningar, på golfklubben osv. Köper man begagnade klubbor från källor som detta skulle mitt tips vara att se till att priset är betydligt lägre. Risken är nämligen större att du inte får lika bra grejer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>