Byta grepp på golfklubba

Om du spelar ganska mycket golf kommer du ganska snabbt att märka att greppen slits. Beroende av vilken typ av grepp som du har på klubban så har de även en viss livslängd då t ex riskerar att torka. Här presenterar vi en guide för dig som vill byta grepp själv.

Bestämmer du dig för att byta grepp har du egentligen två val och det är att göra det själv eller att lämna in den till shoppen som utför bytet åt dig. De stora fördelen att göra det själv är att det är mycket billigare. Ska du byta grepp på alla klubbor så kan det bli ett ganska högt pris totalt.

Greppen köper du enkelt själv på nätet där de kostar betydligt mindre än vad de gör i shoppen. Fördelen med att låta andra göra det är att det självklart är mindre jobb för dig. Bara lämna in dem och få tillbaka klubborna fixade.

Byt grepp utan en massa verktyg

Denna guide är medvetet gjord så att vi bytt grepp med så lite avancerade verktyg och liknande som möjligt. Exempel är det smidigt ifall du har tillgång till ett skruvstäd då klubban sitter fast bra i denna. Vi har dock skippat det här för att visa hur enkelt det faktiskt är att byta.

Om du använder ett skruvstäd glöm då inte bort att använda någon form av skydd för skaftet. Annars är risken att skaftet skadas när du skruvar fast det.

Vidare är det bra att vara på något ställe där det inte gör något om du spiller lacknafta. T ex en bytta eller liknande att fånga upp det i då man ska slänga sådant på en miljöstation och inte i avloppet.

Det vi har använt när vi bytte grepp är grepptejp, kniv, skruvmejsel, pegg, nytt grepp och lacknafta. Skruvmejseln kan du med lite tur slippa att använda då det bara behövs ifall greppet inte riktigt vill komma av. Annars är det stadardgrejer som de allra flesta har hemma, tja allt utom grepptejp och grepp men det köps ju inför bytet.

Ska man vara noga så behövs det egentligen inte någon speciell grepptejp men det är smidigt att använda sådan då den redan är tillskuren i rätt storlek. Det är heller inte någon större kostnad att köpa in den. Annars går det att använda en bra dubbelhäftad tejp.

Om du vill se en större bild är det bara att trycka på den mindre bilden vi visar här i artikeln så kommer en större variant upp där det blir tydligare.

Vad behövs för att byta grepp?

Steg 1 – Ta bort det gamla greppet

För att sätta ditt ett nytt grepp krävs det självklart att man tar bort det gamla. Detta gör du genom att ta en kniv och skära igenom gummit och sedan hela vägen upp till topp en klubban.

Se till att vara försiktig så att du inte skär ner i själva skaftet. Det är här som du sedan med lite tur kommer undan utan att använda skruvmejseln och att greppet trillar av nästan av sig självt.

Skär upp gummit
Ta bort det gamla greppet

Det som då blir kvar är den gamla tejpen som du också behöver få bort från klubban. Det är lite olika hur hårt den tidigare tejpen sitter. Har du tur går det att pilla bort dem med händerna. Sitter den dock fast hårt kan du ta kniven och skrapa bort den.

Är det ett grafitskaft du byter grepp på gäller det att vara försiktig så att du inte kommer ner och skär bort av själva grafiten. Stålskaft är inte lika känsliga.

Bara tejpen kvar
Skära bort gamla tejpen

Steg 2 – Ny tejp

För att greppet ska fästa ordentligt krävs det att ny tejp sätt på skaftet. Har du en färdig grepptejp så sätter du på den genom att fästa den längs med hela klubban rakt först för att sedan snurra runt klubban så att tejpen sitter fast hela vägen runt.

Viktigt här är att du låter en bit av tejpen sticka ut på ovansidan. Det som sticker ut tar du sedan och knöglar ihop och trycker ner lite lätt mot resten av tejpen, så som du ser på bilderna. Detta görs för att inget vatten ska kunna kommer ner i själva skaftet, vilket inte alls vore bra. Därför gäller det även att vara lite försiktig så att tejpen inte skadas och riskerar att läcka.

Sätt dit ny tejp
Låt en bit sticka ut
Knögla ihop tejpen

Steg 3 – Sätta dit det nya greppet

Även om en pegg kan låta som en konstig sak att använda när man byter ett grepp på en klubba så är det nu dags att använda den iaf. Du tar nämligen och sätter den i det ligga hålet som finns i toppen av greppet. Detta gör du för att sedan kunna hälla i lite lacknafta i greppet.

Se till att lacknaftan kommer i kontakt med hela insidan av greppet genom att skaka och vända upp och ner på greppet samtidigt som du håller för den stora öppningen. Lacknaftan gör att greppet glider på mycket enklare.

Den lacknafta som du hällt i greppet tar du sedan och försiktigt häller ut på tejpen som du har satt på skaftet. Se till att lacknaften kommer åt all den nya tejpen. Direkt kommer då tejpen att tappa all klistereffekt och det är vad som behövs för att att få på det nya greppet.

Stoppa i en pegg
Häll i lite lacknafta
Häll ut lacknaftan på tejpen

Nu är det dags att trä på det nya greppet. Det bör glida på rätt enkelt eftersom lacknaftan har gjort sitt jobb. Se till att inte glömma att ta bort peggen då den annars kan skada tejpen när du trär på hela greppet. Tryck ner det nya greppet tills dess att det kommit ner hela vägen och det säger stopp.

Om greppet ska riktas in på något speciellt vis är det dags för detta nu, finns det mönster på greppet ska detta ju sitta så att det blir snyggt. På greppet som vi här har satt dit finns det två riktmärken som kan användas för att rikta in greppet. Längst upp sitter ett litet sträck vilket det även gör längst ner. Olika hjälpmedel för att rikta in greppet finns nästan alltid på greppen.

Trä på det nya greppet
Rikta in greppet

Steg 4 – Titta på det nya greppet och låt det vila

Har du gjort alla stegen i guiden så borde greppet nu vara på plats och sitta fast snyggt och rätt. Även om det vore trevligt att direkt ge sig ut och spela med klubban så ska du inte göra detta utan låta klubban vila minst över natten och gärna ett helt dygn.

Detta är för att lacknaftan ska avdunsta vilket gör att tejpen igen börjar fungera som en tejp ska och hålla fast greppet. När klubban fått vila och torka till så ska lacknaftan vara borta och klistret på tejpen kan då göra jobbet. Nya greppet sitter som fast ordentligt och bytet är klart.

Det färdiga greppet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>