Köpa golfklubbor

Innehållsförteckning

När det är dags för att införskaffa en omgång golfklubbor gäller det att fundera igenom vilket sätt man vill göra detta på.

Det finns ju några olika alternativ att välja mellan och de flesta av dem har sina klara fördelar och det är just detta som vi här ska titta på. Här tittar vi närmare på att köpa helt nya klubbor. Det går självklart även bra att köpa begagnade klubbor och vill du läsa mer om det kan du göra det här.

En sak som spelar ganska stor roll när klubbor ska inhandlas är vilken nivå på spelet som du är ute efter. Siktar du på att gå ner långt i handikapp och verkligen träna ordentligt ställer detta även högre krav när klubborna ska köpas. Om du istället spelar mest för att det är roligt behöver heller inte klubborna vara lika perfekta.

Köpa i en fysisk golfbutik

Ser man på det rent historiskt är detta sättet som de allra flesta klubborna har köpts på. Helt enkelt knalla in till den lokala pron och säga till att man önskar köpa lite nya klubbor. Efter detta får man all hjälp som kan tänkas behövas. Under senare år så har även ett antal lite större shoppar som helt specialiserat sig på att sälja golfprylar dykt upp. Hos dessa kan man få samma hjälp som pron kan ge.

Custom fitting

Den stora fördelen med att gå till en butik av detta slag är att du kan utföra en custom fitting. Kort innebär detta att du slår ett antal slag och med hjälp av datorer och erfarenhet så får du hjälp att hitta de klubborna som passar dig allra bäst. Vill du läsa mer om custom fitting kan du göra det här.

En viktig sak att bestämma sig för innan man gör en custom fitting är vad du vill att klubborna ska göra för dig. Säg att du för tillfället har problem med en slice och vill bli kvitt denna. Då kan du prova ut klubbor som hjälper till med just detta problem. Vilket ju kan vara en mycket bra och enkel lösning på problemet men det finns en nackdel med lösningar som detta.

Säg att du har tänkt dig att träna och bli bättre på golf. Då kommer det med stor sannolikhet inte alls vara lika passande med klubbor som är inställda på att hjälpa att övervinna en slice. Om du då efter ett tag egentligen skulle börja slå rakt kommer du nu istället att få en hook.

Ett annat exempel är ifall du precis har börjat spela golf. Under den första tiden kommer troligen din sving att förändras ganska mycket vilket gör att vissa inställningar inte är att föredra innan svingen har satt sig. Dock ska sägas att det finns vissa grundgrejer som i princip alltid är bra att ställa in. Ett tydligt exempel på detta är längden på klubban.

Är du 150 cm eller 200 cm lång säger det ju sig självt att längden på skaften inte ska vara samma. Tänk därför igenom vad du vill att klubborna ska göra för just dig. Besöker du bara en kunnig person kommer denna att hjälpa dig på ett bra sätt bara han får den grundläggande informationen som behövs.

Expertis

Vidare fördelar är att du dels kan få prata med en person som verkligen kan sitt ämne och därmed med största sannolikhet vet vad du behöver. Bara en sådan sak som att man kan testa att slå med en klubba innan är ofta mycket värt. Köper du på klubben finns det ju med stor sannolikhet en driving range utanför som det bara är att testa på.

Det låter ju ganska klart här som att det är en massa fördelar med att köpa klubbor i en butik med kunnig personal. Detta stämmer ju också med självklart finns det nackdelar också eller iaf en nackdel som tyvärr är ganska stor. Det är självklart att alla dessa fördelar kommer med ett pris.

Normalt kostar det betydligt mer att köpa klubbor i en butik av detta slag. Har du inte allt för stora ambitioner med ditt golfspel eller vill spara pengar är detta inte sättet för dig att köpa klubbor. Men om du antingen är ute efter att förbättra ditt spel eller anser att du har pengarna är detta det absolut bästa sättet för dig.

Köpa klubbor i vanliga sportbutiken

De stora kedjorna säljer självklart golfutrustning. Detta är något som jag dock inte skulle rekommendera. Dels är deras utbud ganska litet så det är inte alls lika enkelt att hitta rätt klubba, sen är det även så att priserna inte är speciellt bra utan dessa pengar används då troligen bättre på att köpa av en specialist istället. Letar du efter budgetalternativ är det bättre att gå vidare till en webbshop.

Köpa av en märkesonlineshop

Har man bestämt sig för att en custom fitting är för dyrt eller att man inte vill det av någon annan anledning är ett annat alternativ att gå till någon av de större onlineshopparna. Det ska sägas att en del av dessa även har fysiska butiker där du kan utföra utprovning av klubbor osv.

Annars är de stora fördelarna generellt med att handla via nätet att du får tillgång till hela utbudet på marknaden och att priset är förmånligt. Alla kända märken finns att köpa och alla deras nuvarande modeller.

När det gäller att anpassa klubborna finns det här inte alls samma möjligheter. Självklart kan du ta kontakt med kundtjänst så kommer du att kunna fixa till saker så de passar dig bättre. Annars är det ofta bara frågan om att välja det flexet man önskar på sina klubbor.

Men du kommer inte att kunna göra en utprovning så du får antingen lita på att det du tror är rätt även är det eller så får du helt enkelt ta en liten chansning. Ett tips för att risken ska bli lite mindre är att leta upp samma typ av klubba i en annan butik och där känna på den. Men det blir automatiskt lite av en chansning när man köper saker på nätet. Detta får man jämföra med det lägre priset.

För att göra risken mindre att klubban inte ska passa bra är det inte ovanligt att onlineshopparna har regler som säger att du kan testa klubborna under ett visst antal dagar och skulle du sedan inte vara nöjd kan de skickas tillbaka och du får ett annat set eller pengarna tillbaka.

Exempel på shoppar av detta slag som agerar på den svenska marknaden är Dormy och Dimbo.

Märkesonlineshoppar i utlandet

Sen finns det inget som säger att du måste köpa dina klubbor från en shopp i Sverige utan det finns många onlinebutiker i exempelvis England och USA som säljer klubbor till vårt land. Köper du från USA får du räkna med att det kan tillkomma extra skatt på köpet. Men så länge som köpet är inom EU ska inte detta vara något problem.

Nackdelen att köpa från ett annat land än vårt kan vara att det är lite osmidigare med kontakt med säljarna om det skulle uppstå några problem Sen behöver det inte vara några stora problem för den delen. Har själv köpt golfklubbor från USA och när det har varit något problem med dem har det bara varit att skicka ett enkelt mail så har allt löst sig.

Har t o m varit fördel för mig då att jag har bott i Sverige. Inträffade nämligen en gång att en driver gick sönder. Hade jag då bott i USA hade säljaren önskat att jag skickade tillbaka driver till dem men nu när jag bodde i Sverige räckte det med några bilder på problemet så skickade de en ny klubba. Sen att den söndriga drivern gick att spela med ett bra tag till utan problem var ju en bonus.

När det gäller sortiment så finns det exakt samma klubbor här att köpa. Om något har du fler val och det finns ofta bättre alternativ att välja mellan när det gäller grepp osv. Men den allra största fördelen är att priset ofta ligger en bra bit under vad det gör här.

Övriga onlineshoppar

Det finns faktiskt lite fler alternativ för dig som letar efter budgetalternativ när det gäller att köpa klubbor. Tittar du t ex på ett sådant ställe som eBay så upptäcker du snabbt att det här säljs massor av golfprylar och då inte minst klubbor. Även om eBay startade som en säljplats för begagnade grejer är det till stor inte det länger utan de allra flesta sakerna som säljs är helt nya saker.

På eBay hittar du dels säljare som har de kända märkena men även sådana som säljer lite mindre kände sådana. Här handlar det lite om hur du själv känner när det gäller märke och klubbor. Det är t ex en rimlig slutsats att dra att de stora drakarna som säljer sina klubbor och sponsrar en massa tourspelare även tillverkar de allra bästa klubborna.

Något som dock inte är säkert är ifall du har någon vinning alls av att köpa de dyra märkesklubborna. För något som är klart är att du betalar ett antal extra tusen kronor ofta för att det ska står Callaway, Taylor Made, Titleist eller liknande på dem. Visst kanske dessa klubbor är lite bättre men så mycket bättre är de inte att det per automatik är värt att spendera de extra kronorna.

Personligen spelar jag inte med märkesklubbor och känner inte att jag lider av detta. Min driver är t ex tillverkad av en halvkänd producent och denna driver verkligen gillar jag. Innan jag bytte till den så hade jag ingen som helst koll på mina utslag. Men efter att ha betalat runt 500 kr och då ingår frakt så har jag numera en driver som passar mig strålande bra. Denna klubba är köpt på just eBay.

Klonade golfklubbor

Klonade golfklubbor liknande märkesklubbor men inte riktigt samma

Ett alternativ till för dig är att köpa klonade golfklubbor. Det första vi ska göra är därför att förklara vad en klonad golfklubba är.

I princip kan man säga att det finns fyra typer av golfklubbor att köpa. Dessa är märkesklubbor, icke märkesklubbor, klonade klubbor och kopior.

Märkesklubba = En klubba från t ex Callayway, Titleist eller Mizuno. Dessa håller hög kvalitet och kostar därmed mest att köpa. Dels för att man betalar för märket.

Icke märkesklubbor = Klubbor som inte tillverkas av några av de kända aktörerna och därmed kostar de mycket mindre. Här finns allt från riktigt dåliga klubbor till bra grejer. Det svåra kan vara att hitta rätt men man får då antingen prova sig fram eller leta trovärdiga recensioner och betyg.

Klonader klubbor = Detta är när en tillverkare tittar på en klubba som är gjord av de kända tillverkarna och sedan själv tillverkar en klubba som påminner om denna. Första tanken är att den ska ha en liknade prestanda men även att det till utseendet liknar.

På detta vis fungerar det nästa i alla branscher där det finns ledande och de som tar efter. Dessa klubbor kostar ofta mellan 20 – 30 % av vad märkesklubborna kostar. Kvaliteten av klonade klubbor som är tillverkade av de mer kända klontillverkarna är ofta bra.

Kopior = Detta är när någon har tittat på en klubba och sedan gjort något som exakt liknar denna. Ofta med samma logga osv. Priserna här ligger ofta på en liknande nivå jämfört med de klonade klubborna. Men skillnaden här är att de är klart sämre än originalen. Materialet är ofta inte samma utan ersatt med billigare grejer. Sen ska vi heller inte tala om det faktumet att det är olagligt med denna typ av klubbor.

Vad ska man välja och var ska man köpa?

Jag har personligen spelat med märkesklubbor, icke märkesklubbor och klonade klubbor och jag kan inte säga att jag märker någon automatisk skillnad. Utan det handlar mer om vad som passar just dig själv som spelare.

För den som är sugen på klonade klubbor så är Gigagolf ett bra ställe att besöka. Tittar du på klubborna här ser du ganska snabbt att de liknar andra klubbor utan att se ut exakt som dem. Även om det inte skrivs ut vilka inspirationen kommer ifrån så går detta ofta att hitta genom en snabb sökning i Google.

Ett set järnklubbor kostar här från 150 $ vilket måste räknas som mycket billigt. Sedan har man stora möjligheter själv att göra vissa typer av förändringar.

Standardskaftet som kommer på klubborna är från True Temper vilka tillhör de stora leverantörerna av skaft även till de kända märkena. Så skaften håller allra högsta kvalitet. Grepp är ett standardgrepp som på alla andra klubbor som säljs.

Men om du inte önskar just denna kombination går det att ändra till mellan 5 och 10 olika skaft och grepp. Vissa är billigare och andra kostar mer. Vidare kan du göra en förändring av längden på skaften och hur mycket lie det ska vara. Som en hjälp för att få rätt här kan du ta hjälp av ett uträkningssystem som de har. Det kostar heller inget extra att få klubborna förlängda eller lie ändrad.

Dina alternativ när du köper från Gigagolf är alltså ofta bättre än vad det är från de flesta andra shopparna och då även de som säljer märkesklubbor.

Sen finns det självklart andra alternativ än Gigagolf och ett sådant exempel är Pinemeadow Golf. Pinemeadow säljer klubbor på exakt samma sätt som Gigagolf och skillnaden är ofta bara att sortimentet varierar en del. I Sverige finns exempelvis Drivers.se. Köper du från USA blir det ofta billigare.

Vill du ha ett set klubbor till en billig penning och bryr dig inte om att något känt märke ska ha med sin logga så är klonade klubbor ofta ett mycket bra alternativ. Prisnivån på dessa klubbor kan ofta jämföras med de allra billigast från icke kända tillverkare som säljs här i landet. Vilket oftast är klubbor med sämre kvalitet.

Produkter från shoppen

BlåBlå
GrönGrön
LilaLila
+1
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
BlåBlå
RödRöd
39 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Rea!
Det ursprungliga priset var: 89 kr.Det nuvarande priset är: 69 kr.
79 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>