Köpguide för Golfhandskar

Köpguide för golfhandskar

Innehållsförteckning

Om man tänker olika saker golfare använder så hamnar man självklart först i golfklubbor och bollar. Frågan är dock inte om nästa sak som folk tänker på är en golfhandske.

I denna köpguide ska vi ta upp lite olika saker att tänka på när du ska köpa dig en golfhandske. Förhoppningsvis kan vi klargöra några eventuella frågor du har.

Denna köpguide skrevs 2024. Om du läser texten i framtiden kan därmed priser och liknande ha förändrats. Normalt är dock förhållandet mellan de olika prisklasserna liknande även om priser går upp med tiden.

Varför golfhandske?

Det kan tyckas lite konstigt att en golfare behöver en eller två handskar. Men anledningen till detta är egentligen ganska enkel och kan delas upp i två olika delar.

Om du har en handske på handen när du slår sliter detta inte alls lika mycket på händerna. Handsken tar stor del av denna påfrestningen istället för händerna.

Andra stora anledningen är att det ger bättre grepp att använda en golfhandske än att inte göra det. För att slå bollen bra krävs det att golfaren kan lita på sitt grepp. Har man en gång spelat med riktigt dåliga grepp på klubborna som handsken inte klarar att kompensera så vill man aldrig göra det igen. Bara tanken att klubban ska glida när man slår är inte trevlig att ha.

Dock finns det inget krav i reglerna eller liknande att spela med en handske. Det är fritt fram för den som så önskar att inte göra det.

Hand och antal

De allra flesta golfarna spelar med en handske. Det finns spelare på de stora tourerna som spelar med två handskar och det finns inget som säger att man inte kan göra det. Sen är slitaget alltid mest på den översta handen på klubban i svingen.

För en högerspelare innebär detta att det är vänster hand som är överst och den som därmed behöver en handske. En vänsterspelare är istället tvärtom då det är höger hand som är högst upp på greppet. Alltså en högerhandske för denna spelaren.

En till anledning att ha två handskar kan vara temperaturen. Exempelvis under höstronder så kan det vara lite extra skönt att ha två handskar för att slipppa frysa om händerna. Det finns även då andra typer av handskar att köpa som är lite tjockare.

Storlek

För den som inte är en van golfare så kan det kännas lite konstigt när det gäller storleken på en golfhandske. Detta då den ska sitta tight åt på hela handen, mycket mer så än en vanlig handske.

Kort kan man säga att den ska vara som ett andra skinn. Lite skämtsamt kan man säga att ifall du lyckas få i handen i handsken och stänga kardborrbandet så är den inte för liten iaf.

Väldigt många golfare spelare med för stora handskar och detta kommer att inverka på greppet osv. En ordentligt åtsittande handske är vad du ska ha helt enkelt. Handen ska inte riskera att bli klaustrofobisk men det ska heller inte vara stora bubblor där handsken inte sitter åt.

Olika märken kan ha olika benämningar på storlekarna då det kan finnas speciella storlekar. Men generellt kan man dela upp det i tre huvudkategorier. Junior, dam eller herrhandske.

Juniorstorlekarna är så klart mindre är herrstorlekar. Samma sak gäller för damhandskar att de är mindre. Det vanliga är att det finns att välja på storlekar inom de olika typerna på Small till XL. En lite ovanlig storlek som finns på vägen är ML som är en storlek mellan medium och large. Damhandskar t ex kan mycket väl finnas i XS också.

Storleksguide för golfhandskar med mått

När du ska hitta din storlek för golfhandskar behöver du först mäta din hand. Du behöver tre mått. Det viktigaste måttet är alltid omkretsen, även om alla måtten såklart spelar sin roll när du väljer storlek.

Omkrets – Mät hela vägen runt din hand, vid knogarna, utan tummen.
Långfinger – Mät hela ditt långfinger från toppen till vecket in mot handflatan.
Handlängd – Mät hela handen från långfingrets topp och ner till vecket vid handleden.

Om dina mått hamnar mellan två olika handskstorlekar, välj i första hand den mindre storleken, då golfhandskar ska sitta tight. Om du får fram en annan storlek via den här guiden än du brukar ha, testa gärna den storlek du får fram.

Du kan om du vill även köpa en handske av din gamla vanliga storlek. Att göra ett testköp är alltid en bra idé.

Vi har en grundläggande tabell som visar ungefär vilken storlek du ska testa utifrån din handstorlek. Kom bara ihåg att som alltid när det gäller tabeller av detta slaget så är de generella.

Handskar från olika tillverkare kan ha olika passformar och storlekar så det är aldrig säkert att det stämmer perfekt. Kolla också så att du tittar på rätt storlekar för herr / dam.

Är du i en fysisk butik är det enkelt att testa olika storlekar för att hitta rätt storlek för just dig. Väljer du att köpa på nätet som hos oss t ex finns självklart inte denna möjlighet. Tipset är då att kanske bara köpa en golfhandske för att testa att storleken är rätt. Sedan när du har hittat rätt storlek kan du beställa fler samtidigt.

Könsneutrala

En bra sak att komma ihåg är att golfhandskar egentligen är könsneutrala. Det finns så klart skillnader på män och kvinnor när det gäller våra kroppar. Men just händerna är inte där de stora skillnaderna finns. Alltså kan det finnas kvinnor vars händer passar bättre i en så kallad herrhandske. Det fungerar självklart tvärtom också.

Utseende

Golf är en ganska traditionell sport något annat kan man knappast påstå. Detta gör att de allra flesta handskarna som säljs är vita och sedan finns det några som är svarta. När denna artikel skrivs är 20 av 28 handskar som säljs av Dormy vita. De resterande 8 st är alla svarta varav de flesta av dem är regn eller vinterhandskar.

Det finns ofta någon accentfärg som möjligen kan sticka ut en del men ofta är dessa också ganska neutrala. Sen är det inte orimligt att förutspå att det i framtiden kommer dyka upp fler och fler handskar i lite andra färger. Det är så det brukar gå till med utvecklingen.

Men när denna artikel skrivs är det fortfarande vita handskar som är överlägset dominerande på marknaden.

Typ av golfhandske

När det gäller olika typer av handskar så kan man dela upp det i fyra olika delar där de alla har lite olika funktioner. Vad som passar bäst styrs av vad du är ute efter och sedan pris då de ofta kostar olika mycket.

Skinnhandske

Exempel på skinnhandske

De dyraste handskarna som finns att köpa är skinnhandskar. Detta är golfhandskar som är tillverkade till allra största del i äkta läder. Vilket är ett förhållandevis dyrt material varför kostnaden går upp på dessa handskar.

Hela handsken behöver inte vara i skinn då det så klart är svårt att göra fästanordning osv i det. Men i huvudsak är den yta som din hand har kontakt med tillverkad i skinn.

Dessa är sannolikt de bästa och skönaste handskarna men som sagt var betalar du även ett högt pris för dem. Lite snabbt kan man säga att en sådan här handske som är helt i skinn kostar ungefär dubbla jämfört med en allvädershandske. En nackdel med skinnhandskar är också att de inte tål vatten speciellt bra. Att spela med dem en regnig dag är alltså inte en höjdare. Det finns även risk att dessa handskar slits snabbare.

De ordinarie priserna ligger ungefär runt 200 kr till 350 kr.


Allvädershandske

Exempel på allvädershandske från Golfprylar.nu

Ett mellanting när det gäller handskar är de som kallas för allvädershandskar. Till utseendet kanske de är ganska lika en skinnhandske men de är inte tillverkade bara i skinn. Alltså kan materialen variera som finns i handsken. Olika tillverkare kan ha olika häftiga namn på materialet som handsken är gjord av.

Ofta har dessa handskar insydd extra dämpning i form av skinn vid handflatan. Det kan även vara annat material vid tummen. Lädret här kan vara antingen äkta läder eller ett syntetiskt läder.

Handskar av detta slaget är mer tåliga mot vatten vilket är en fördel för dem. De är även som vi var inne på tidigare klart billigare än skinnhandskar.

Avvägningen att göra handlar därmed mycket om ifall du vill betala det ganska mycket högre priset för en skinnhandske som möjligen kan vara lite bättre. Eller om du nöjer dig med den billigare handsken. Det ska sägas att dessa handskar inte på något vis är dåliga.

Handskarna vi säljer här i shoppen är av denna typ.

Vanliga priser för handskar hos andra försäljare ligger ungefär runt 130 kr till 230 kr. Våra handskar säljer vi till ett klart lägre pris än detta!


Regnhandskar

Exempel på regnhandske

Som namnet antyder är detta handskar som är gjorda för att användas när det är blött ute. Dessa tappar inte alls greppet på samma sätt när den blir blöt och fungerar därmed fortfarande bra de dagar det regnar. Materialet är annorlunda i golfhandskar av denna typ. Material som inte alls tappar greppet på samma sätt vid nederbörd.

Det är inte ovanligt att dessa handskar säljs i par istället för bara en golfhandske. Detta då det vid blöta förhållanden även är viktigare att andra handen håller greppet. Det är även kallare normalt när det regnar varför det kan vara skönt med handske på bägge händerna.

Priserna är lite svåra att säga här. Men du kan nog räkna med priser från 200 kr och uppåt. Självklart kostar det mer om det är två handskar.


Vinterhandskar

Ett namn på en typ av handske som är ganska tydligt om man säger så. Sen ska sägas att det samtidigt kan vara lite missvisande i sin tydlighet. I grund och botten kan man säga att tillverkarna av handskar inte har sitt högkvarter i vårt land som kan ha en riktig vinter.

Därmed finns det vinterhandskar som kallas för detta men som för oss inte är det. Snarare ska man tänka en kall höstdag istället för vinter. Det finns även handskar som är som riktiga vantar som kan passa de gångerna då det är riktig vinter. Om man då skulle spela vintergolf.

En vinterhandske är snarare alltså en golfhandske för en regnig och blåsig höstdag då det behövs lite extra stoppning för händerna för att de ska hålla värmen. Priser från 300 kr och uppåt. Men då normalt för ett par.

Exempel på kraftig vinterhandske

Exempel på kraftig vinterhandske

Exempel på lättare vinterhandske


Golfhandskar på Golfprylar.nu

Golfhandske från Golfprylar.nu

Som den shop vi är säljer vi så klart golfhandskar. Det vi har valt att inrikta oss på för närvarande är allvädershandskar. Dessa säljer vi till ett pris som oftast är halva priset eller lägre jämfört med de stora butikerna som säljer kända märken. Då talar vi deras billiga handskar.

Att vi kan hålla nere priset har att göra med att vi inte säljer just kända märken. Handskarna har därmed ett mycket lägre inköpspris för oss vilket gör att vi kan sälja dem billigare. Men bara för att de är billigare betyder det inte att kvalitén är dålig. Tar du väl vara på din handske kan den hålla lika länge som en från känd tillverkare.

Ser man sedan till att priset är hälften och ännu billigare i förhållande om du jämför med de dyrare handskarna så är det ganska uppenbart varför våra är intressanta. Våra kunder verkar iaf nöjda. Som du ser på kommentarerna här under.

Golfhandskar hos andra säljare

Golfhandske från Callaway

Kanske är våra handskar inte något för dig och då finns det så klart mängder med ställen som säljer golfhandskar. Det finns nog få säljare som sysslar med golf som inte säljer handskar i någon form.

Finns så klart i shoppen på klubben, de stora sportkedjorna och de dedikerade golfbutikerna. Oftast är det samma handskar som de har då det inte finns jättemånga kända märken som säljer handskar.

Även om vi så klart hellre vill att ni köper handskarna av oss så finns det riktigt bra produkter att köpa hos de stora aktörerna också. Vill man hitta de allra allra bästa handskarna är detta det självklara valet. Sen får man vara beredd på att betala ganska mycket bara.

Handskar är en typ av produkt som ganska ofta är på rea eller att det har erbjudande som köp 3 och betala för 2 st.

Tips för att dina handskar ska hålla länge

Det finns olika sätt man kan göra för att handskarna ska hålla längre. Här ska vi lista några sådana tips som förhoppningsvis kan spara dig lite pengar i längden. Handskar slits det går inte att komma ifrån men lite smarta grejer du gör kan påverka hur mycket de slits.

Kan du öka livslängden på en handske så kan du på sikt spara en del pengar på detta.

Tips 1- Träningshandske / Spelhandske

Om en handske börjar att bli sliten kanske du inte vill spela med den under ronderna längre. Då är ett tips att ta den som en träningshandske. När du står och matar bollar på rangen eller tränar ditt närspel kan du använda en gammal handske.

En golfhandske som då är lite sliten t ex passar perfekt för dessa tillfällen. Ett annat alternativ om du spelar handskarna tills de inte är användbara längre under ronderna är att ha olika handskar.

Köp en dyrare som du bara använder under ronder när något gäller och sedan en annan billig golfhandske du har när du tränar.

Tips 2 – Förvara golfhandsken mellan ronderna

Passande förpackning att förvara handsken i

Om du tycker det är roligt att köpa nya handskar hela tiden är det ett tips att knöla ihop handsken och trycka ner den bland peggar, greenlagare osv i bagen. De vassa sakerna älskar att slita lite på handskar i bagen.

Vill du att handsken ska hålla bättre ska du låta den låta den torka efter en rond i lugn och ro. Sedan kan du förvara den antingen i en påse eller på en hållare av något slag som gör att handsken inte torkar ihop till en stel boll. Detta gäller extra för skinnhandskar då det är mer känsla när det gäller förvaring.

Ofta när man köper handskar så kommer de i ett plastfodral. Detta kan vara passande att använda för att förvara handsken mellan ronderna.

Vi säljer Handskhållare / Handskhängare som du kan använda för att handsken ska få vila på ett bra sätt mellan ronderna.

Tips 3 – Ta av handsken

Dina händer utsöndrar fukt och olja som handsken suger upp. Detta är inte bra för livslängden för din golfhandske. Om du vill att den ska hålla länge är det därmed ett tips att ta av den mellan slagen. Detta speciellt från utslaget till nästa slag som kan ta ganska lång tid.

Detta är även en ypperlig anledning till att inte ha handsken på när du puttar.

Tips 4 – Tvätta handsken

Många handskar går att tvätta i en tvättmaskin. Självklart ska du inte köra den på hög värme och med aggressivt tvättmedel. Men lägre temperatur blandat med din övriga tvätt fungerar det ofta.

Självklart kan vi inte garantera att detta gäller för alla typer av handskar så läs på om just din variant innan du gör detta.

Tvättar du handsken kommer du få bort smuts osv som gör att den håller bättre.

Viktigt att förtydliga är att du absolut inte ska köra handsken i tumlaren. Efter du har tvättat den i maskinen så ska du låta den torka fritt ute i luften. Har din tvättmaskin någon form av torkfunktion ska du inte köra ett sådant program. Bara ett program som spinner för att ta bort vatten.

Tips 5 – Hur sliter du på handsken?

Utsliten golfhandske
Handske med slitage på bara ett ställe

Som sagt var slits handskar och det går inte att komma ifrån. Du kan inte räkna med att spela med samma handske år efter år om du spelar ofta.

Men det behöver faktiskt inte vara handsken som det är fel på om de går sönder snabbt. Kolla var din handske slits. Är det alltid på ett och samma ställe så kan det vara greppen, hur du greppar klubban osv som gör att handskarna slits.

Undersök var din golfhandske slits och sedan kolla i Google vad som problemet kan vara om handsken slits just på den specifika positionen. Sliter du handsken jämt överallt har du troligen inte några sådana problem.

Tips 6 – Två handskar

Det kan låta lite konstigt att två handskar håller längre än en handske som du byter en gång. Men det är så att ifall du säg spelar halva ronden med handske 1 och sedan andra halvan med handske 2 kommer de med stor sannolikhet hålla längre än om du spelar med en handske hela tiden tills den blir utsliten och då byter till en ny.

Detta även om det är samma mängd hål som du spelar. Anledningen är att handsken då får vila mer och inte drar åt sig lika mycket fukt osv som den inte klarar av.

Roterar du kommer de hålla längre helt enkelt. Sen skulle det självklart vara ännu bättre att t ex byta efter varje hål. Men det kanske känns osmidigt att göra. Men att göra ett byte efter 9 hål känns mer rimligt.

Tips 7 – Tvätta eller torka inte med handsken

Det är lätt att man tar och rengör bollen lite med handsken som handsken sitter på. Detta är inte bra alls för handsken då du tillför smuts till den som dels gör den mindre bekväm men även gör att den håller en kortare period.

Samma gäller att inte använda denna hand för att torka av något blött. Vatten är inte bra för handsken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>