Ordlista med golftermer

Innehållsförteckning

Golf är egentligen ett ganska enkelt spel. Men något som kan göra att det verkar lite avancerat är den förhållandevis stora mängden med uttryck / termer som används. I denna artikel ska vi ta upp en ganska stor mängd av dessa uttryck.

Vi kommer här att ta upp både enkla uttryck som de flesta känner till men även lite mer ovanliga som kanske inte är så viktiga att veta men som kan vara lite intressanta. Tanken är att förklara orden så enkelt som det går.

Vid vissa ord, de som kräver en lite längre och mer omfattande beskrivning och exempel, finns en länk som går till en egen artikel för den termen. Klicka på den länken för att få mer information om ett visst begrepp / ord.

A

Adressering

Detta är när du sätter ner klubban framför eller bakom bollen.

Läs mer om Adressering

Albatross

Att göra tre under par på ett hål. Detta är väldigt ovanligt då det krävs att ett andraslag sätts på ett par 5-hål eller att en hole-in-one görs på ett par 4-hål. Enligt statistik från PGA touren mellan 1983 – 2003 så var det ungefär 11 gånger vanligare med en hole-in-one än en albatross.

B

Back nine

Det engelska uttrycket för de sista nio hålen. Ett uttryck som vi också ofta använder i Sverige. Det behöver inte vara frågan om hål 10 – 18 utan kan vara de första nio hålen också sett till numren ifall spelaren började spela på hål 10. Vanligast är dock att det är hål 10 – 18.

Backspin

Backspinnen är den skruv som sätts på en boll vid varje slag som är riktad bakåt. Hur mycket backspinn det blir på bollen påverkas t ex av loften på klubban, hur hårt man slår och vilken boll som spelas på.

Bakåtskruven gör att bollen går högre och har man riktigt mycket spinn går det t o m att få den att spinna tillbaka när man landar efter ett slag. Det är mycket tack vare backspinn som det går att kontrollera ett slag.

Läs mer om Backspin

Bag

Den “väska” där spelaren stoppar ner sina klubbor. Finns i olika versioner som t ex vagnbag eller bärbag.

Läs mer om Bag

Baksving

Detta är den del av din sving som sträcker sig så länge du för klubban ifrån bollen. När du sedan börjar föra klubban nedåt är det istället nersving som det handlar om.

Birdie

En spelare som gör en birdie har spelat ett hål på ett slag under par. Detta innebär t ex 3 slag på ett par 4-hål. Det vanligaste sättet att göra en birdie på är att sätta den första putten efter att ha nått upp på green på rätt antal slag.

Bogey

Detta är att spela ett hål på ett slag över par. Vilket innebär 5 slag på ett par 4-hål t ex. Tittar man på medelhandikapp på golfare så ser man att dessa ungefär spelar varje hål ett över par i snitt.

Bogeyspelare

Det finns lite olika definitioner på vad en bogeyspelare är men det vanliga är att detta är en spelare som i snitt ungefär spelar ett hål på +1. Vilket innebär runt 90 slag per runda.

Bogeyvärde

Hur många slag som en bogeyspelare erhåller totalt på en viss bana. När det gäller detta värde brukar man räkna en bogeyspelare som en spelare med 20 i HCP. Då banor är olika svåra kommer spelaren att få olika många extraslag.

Boll

Ordet boll i golf syftar på två olika saker. Dels är det ganska uppenbart den boll som du slår på. Men det syftar även på en grupp av spelare som spelar tillsammans, detta antingen som en sällskapsrond eller i en tävling. Antal spelare i en boll kan vara från en till fyra.

Bollbana

Den väg som bollen tar genom luften efter ett slag.

Läs mer om Bollbana

Bollflyktslagar

Även om man tror att bollen har sitt egna liv ibland så följer den faktiskt några fysiska lagar. Dessa kallas för bollflyktslagar. Desto bättre en golfare blir desto större förståelse har han för hur bollen uppför sig.

Bollmarkör

Det lilla föremål som används för att markera en boll som ska lyftas på greenen. Antingen använder man ett speciellt föremål som är gjort för detta syfte, brukar t ex sitta sådana på greenlagare och handskar. Eller har man bara ett litet mynt eller något liknande.

Bounce

Detta är den vinkel som klubbans undersida har. Bounce talar man mest om när det gäller wedgar.

Läs mer om Bounce

Brassie

Ett av de gamla uttrycken som finns för golfklubbor. En brassie är samma sak som en trätvåa. Vilket inte är en speciellt vanlig klubba bland golfare.

Bunker

Ett sandfyllt hinder som finns på de flesta hål. Man talar normalt om två olika typer av bunkrar och det är fairwaybunkrar och greenbunkrar.

En fairwaybunker är placerad vid sidan av eller utmed fairway och är oftast ganska grunda för att spelaren ska ha chansen till att slå ett lite längre slag. Denna typ av bunker placeras oftast ut för att försvåra utslagen eller för att styra spelarna mot vissa ställen. T ex bort från andra hål som ligger nära.

En greenbunker är placerad när green och är oftast klart djupare än fairwaybunkrarna. Detta gör att det är svårare att ta sig ur dem och slå ett långt slag. Men långa slag behövs inte då hålet ligger så pass nära. Dessa bunkrar kan vara mycket djupa.

Läs mer om Bunkrar

Bästboll

Spelform där två spelare bildar ett lag. Spelarna spelar sin egen boll och efter hålet är färdigspelat bokförs det bästa resultatet av de två i scorekortet. Bästboll kan antingen spelas i slagform eller som matchspel.

Läs mer om Bästboll

C

Caddie

Detta är en medhjälpare till golfaren. En caddie bär spelarens golfbag och har även möjlighet att ge tips om klubbval, puttlinje, vind osv. Det är bara tillåtet att ha en caddie åt gången, men om du önskar kan du byta ut denna caddie under en runda.

På de större tourerna har spelarna i princip alltid en caddie och denna kan tjäna bra med pengar då utöver en vanlig lön så brukar caddien få ca 5 – 10 % av prispengarna. I Sverige finns det ett generellt beslut som förbjuder användandet av caddies i juniortävlingar.

Läs mer om Caddie

Chipp

Ett kort slag med en kort baksving som oftast slås i närheten av greenen. Det går att chippa med alla klubbor utan en putter och valet av klubba avgör hur högt bollen går. Skillnaden på en chip och en pitch är att du vid en chipp inte böjer armbågarna och att handlederna är låsa.

En pitch har en lite längre baksving vilket gör att armarna böjs och även handlederna. Bollen går därmed längre vid en chipp än pitch.

Läs mer om Chippning

Condor

Något du med största säkerhet aldrig kommer att göra på en golfbana är en condor. Detta är nämligen fyra slag under par på ett hål. Vilket innebär att du antingen ska göra en hole-in-one på ett par 5-hål eller på två slag på ett par 6-hål.

Att göra en hole-in-one på ett par 5-hål kan låta lagom svårt med det har faktiskt hänt. Då oftast på hål med ett starkt dogleg. Det är extremt ovanligt dock.

Läs mer om Condor

Cut

Detta är det engelska ordet för en kvalgräns i en tävling. En tävling på de större tourerna spelas oftast över fyra rundor och kvalgränsen dras i de flesta fallen efter två rundor. Ofta är det runt 65 – 70 spelare som går vidare.

Det händer att kvalgränsen ibland dras efter tre rundor men detta är ovanligt. Ett exempel på en känd tävling där detta gäller är AT&T Pebble Beach National Pro-Am.

Denna tävling spelas som namnet antyder på Pebble Beach men under de tre första dagarna spelar man även på två andra banor i närheten och kvalgränsen dras inte innan alla spelare har hunnit spela varje bana en gång.

D

Dimples

De små groparna i en golfboll kallas för dimples och de har en mycket viktigt roll. Skulle det inte finnas några sådana hade bollen bara kunnat flyga runt 100 m och precisionen hade varit mycket sämre.

Läs mer om Dimples

Dogleg

De flesta golfhål är ganska raka men detta är just vad dogleghål inte är. De har en eller flera kraftiga vridningar åt något av hållen. Dogleg finns på både par 4 och 5-hål.

Läs mer om Dogleg

Dormy / Dormie

Ordet dormy används under matchspel och beskriver situationen när en spelare leder med så många hål som det återstår att spela. Exempelvis om en spelare står på 17:e tee och är 2 upp så är det dormy.

Spelaren som är dormy kan alltså inte förlora en match om den spelas över 18 hål. Han kan fortfarande förlora om matchen går till extrahål.

Draw

Detta är den sidoskruv där bollen har en rotation som riktar sig framåt. För en spelare som slår från höger innebär detta att bollen kommer att skruva sig till vänster efter att först har starta åt höger. Är det istället en vänsterspelare kommer skruven att gå från vänster till höger.

Många bättre spelare väljer att spela med denna skruv då bollen går längre. Skillnaden på en draw och hook är att det är mindre sidoskruv i en draw.

Läs mer om Draw

Drive

Även om det låter som ett slag med en driver så behöver en drive inte alls vara detta. Ordet syftar bara på första slaget som slås från tee på ett par 4 eller 5-hål. Vanligt är att drivern används för just detta slag men det är inget måste utan vilken klubba som helst kan användas.

Drivern

Vill man slå ett långt slag från tee är det drivern som ska plockas fram. Denna klubba är den som normalt är absolut störst, har minst vinkel på klubbhuvudet (bortsett från puttern) och längst skaft. Summan av detta är att slagen blir långa.

Det går att slå en boll direkt från gräset med drivern men detta är mycket svårt varför klubban nästan bara används för utslag när bollen är uppeggad.

Läs mer om Drivern

Driving range

Ett område där spelare kan stå och träna på slag över ett stort öppet fält, ofta finns det flaggor, avståndsskyltar eller andra mål utsatta på fältet som det går att sikta mot. Det vanligaste är att dessa slag slås från plastmattor men det kan även finnas driving ranges som tillåter spel från gräs. Dock är detta inte alls vanligt utan det är oftast på större tävlingar som denna möjlighet finns.

Läs mer om Driving range

Droppning

En spelare som t ex har slagit ner en boll i vattnet behöver droppa en boll innan han kan spela vidare. När en boll droppas ska bollen droppas från knähöjd och då släpps bollen nedåt utan att sätta någon speciell skruv på den. Ofta kostar det ett slag i plikt när en boll ska droppas men det finns även tillfällen då detta inte gäller, t ex om bollen har hamnat i ett regnfyllt område på banan.

Dubbelalbatross

Är ett annat ord för Condor som vi har förklarat tidigare i ordlistan. Kort är detta order som används för att beskriva fyra slag under par på ett hål.

Dubbelbogey

En dubbelbogey är när en spelare får två slag över par på ett hål. Exempelvis om spelaren har 6 slag på ett par 4-hål.

Läs mer om Dubbelbogey

Duff

Det blir inte alltid som man har tänkt sig när bollen ska slås iväg och något som då ganska ofta händer är att det blir en duff. En duff är när klubban träffar marken tidigare än planerat vilket gör att bollen kommer att gå kortare.

E

Eagle

“Jag gjorde eagle” är vad en spelare som spelar att hål på två under par får säga. Oftast görs eagles på par 5-hål (vilket är ganska vanligt för bra golfspelare) men det kan även hända på par 3 eller 4-hål. Är det på ett par 3-hål är en hole-in-one faktiskt en eagle.

Läs mer om Eagle

Extra hål / Sudden death

Om en tävling inte avgörs efter de planerade hålen så spelar man extra hål för att avgöra en vinnare. Är det matchspel som gäller fortsätter man på hål 1 och sedan spelar vidare tills en spelare har vunnit. Är det istället slagspel kan man bestämma vilket hål som ska avgöra.

Ofta blir det extra hål på de stora tourerna och då spelas vanligen hål 18 eller något hål precis i närheten som extra hål. Detta då publik och liknande redan är på plats.

F

Fade

Detta är namnet som används på den skruv som innebär att bollen har en sidorotation som riktar sig bakåt. För en högerspelare innebär detta att bollen kommer att starta till vänster för att sedan gå åt höger. Vänsterspelare får en bollbana som börjar till höger och sedan går vänster istället.

Slag med fade kommer oftast att gå högre men gå kortare. Skillnaden på fade och slice är att fade är mindre sidorskruv. En slice är mer okontrollerad och leder ofta till dåligt resultat.

Läs mer om Fade

Fairway

Om du bortser från greenen och utslagsplatserna är fairway den delen av banan som är kortast klippt. I regelboken används inte ens ordet fairway utan där talar man istället om den finklippta delen av spelfältet.

Fairway sträcker sig normalt från strax efter tee till green även om det kan finnas områden på vägen som inte har fairway. Målet för ett utslag på ett hål där du inte når green är att träffa just fairway.

Läs mer om Fairway

Flop

Ett floppslag är ett lite mer avancerat slag som bättre golfare använder sig av ganska ofta och vi lite mer normala golfare använder oss ifall vi måste.

Själva slaget går mycket högt i förhållande till längden vilket gör att det passar sig bra för att ta sig ur trubbel eller för att slå över t ex en bunker när du ligger mycket nära green. Det som gör slaget avancerat är att spelaren öppnar upp klubbladet för att få mer vinkel och sedan svingar förhållandevis hårt.

Eftersom klubbhuvudet är öppnat minskar marginalen varför det är enkelt att träffa lite fel vilket leder fram till ett dåligt resultat.

Läs mer om Flopslag

Fore

Detta är ett viktigt ord att ha koll på för en golfspelare. En spelare är nämligen skyldig att skrika detta högt och tydligt ifall en boll riskerar att träffa en annan spelare. Spelas det golf en lördagsförmiddag på en populär golfklubb kommer detta ord att höras ofta.

Läs mer om Fore

Foregreen

Lite beroende på hur banan ser ut så kan det finnas ett område precis runt greenen som har längre gräs än greenen men är klippt kortare än fairway. En boll som ligger på foregreen räknas enligt reglerna som att den inte tillhör green. Något som innebär att du t ex inte får markera och lyfta bollen hur som helst.

Foursome

Detta är en spelform där fyra spelare är uppdelade på två lag. De två spelarna som spelar tillsammans slår vartannat slag på bollen till dess att den faller ner i hålet. En av spelarna slår ut på hål med en jämn siffra och den andra på udda nummer. Det laget med minst antal slag vinner hålet. Om pliktslag uppkommer påverkar detta inte slagordningen så om första spelaren slår en boll out of bounds så är det fortfarande spelare två som ska slå nästa slag.

Foursome ses oftast på proffsnivå när det är dags för de stora lagtävlingarna Ryder Cup och Solheim Cup.

Läs mer om Foursome

Fyrboll

Detta är en annan spelform där fyra spelare delar upp sig på två lag. Men till skillnad från foursome spelar spelarna här på varsin egen boll. Fyrboll kan spelas i både match och slagspel. Det finns tre olika typer av fyrboll och dessa är:

  • Fyrboll bästboll – Den bästa scoren som någon av de två spelarna gör räknas. Denna spelform kallas också ofta enkelt nog för bästboll. Denna spelform används i Ryder Cup och Solheim Cup.
  • Fyrboll bäst och sämst – Denna form används enbart ifall det är matchspel och då får bästa bollen 1 poäng och den bästa av de två sämsta 1 poäng.
  • Fyrboll sammanlagt – Här räknar man ihop bägge scorerna för de två spelarna och det laget med lägst sammanlagd score vinner. Går att spela som både slagspel och matchspel.

Läs mer om Fyrboll

G

Genomsving

En golfsving består av tre olika moment. Först baksvingen när klubban förs bakåt, sedan kommer nersvingen som tar över när klubban börjar föras mot bollen och sista kommer genomsvingen. Detta är den delen som kommer efter det att bollen har träffats. Det engelska uttrycket är follow through.

När en golfspelare talar om att slå igenom slaget ordentligt innebär det att han vill fortsätta slaget ordentligt även efter träffen.

Att ha en bra genomsving är viktigt då denna delen av svingen påverkar nersvingen. För om en spelare t ex bromsar väldigt snabbt efter bollträff betyder det att han även har varit tvingad att göra detta redan innan bollträffen vilket resulterar i ett kortare slag.

Golfbag

Detta är den väska som spelaren har sina klubbor i. Det finns många olika typer och utseenden på golfbagar.

Läs mer om Golfbag

Golfetikett

De uppföranderegler som gäller inom golfen kallas för golfetikett. Hur du ska uppträda, företrädesrätt och hur du ska ta omsorg om golfbanan står uppskrivet i början av regelboken. De etikettsregler som finns med här gäller på alla banor i hela världen.

Utöver detta kan en klubb ha egna lokala regler som t ex säger att viss klädsel gäller på banan eller i klubbhuset. De mer traditionella klubbarna har exempelvis ofta regler som säger att en spelare måste ha krage på tröjan när han spelar.

Läs mer om Golfetikett

Golfklubb

Detta är den förening som har hand om golfbanan. För att du ska få spela golf i Sverige eller i de flesta andra länder krävs det att du är medlem i en gofklubb. Annars är det bara på pay and playbanor som du kan spela.

En golfklubb är en egen juridisk person som enbart lyder under Svenska Golfförbundet när det gäller tävlingsbestämmelser, regler och handicapsystem.

Golfregler

Det finns ganska många regler som styr hur golf ska spelas. De flesta av dessa är ganska enkla och du lär dig dem snabbt, sedan finns det vissa andra som är lite mer avancerade men som inte dyker upp speciellt ofta.

Ett tips är att läsa vår genomgång av golfreglerna där vi har försökt att förklara dem på ett enkelt vis.

Vår genomgång reglerna

Golfvett

Detta är det uppförande som du förväntas följa när du spelar golf. I grund och botten är det ganska uppenbara saker som att inte slå en boll medvetet mot andra spelare eller skrika när någon annan spelare ska slå.

Kort kan man säga att detta är väldigt nära vad som står under golfetikett.

Läs mer om Golfetikett

Green

Greenen är den delen på banan som har kortast gräs och det är även här som hålet är placerat. På greenen gäller vissa speciella regler så som att du t ex kan markera en boll och sedan lyfta den och då även rengöra den om du önskar.

Om en bana håller på att byggas om, det är problem med vädret eller om det är tidigt på året kan det finnas provisoriska greener. Dessa är då inte lika kortklippta osv och ifall det finns mer än två provisoriska greener så är inte banan godkänd för handikappsgrundande rundor.

Läs mer om Green

Greenfee

Spelar du på en annan bana än den där du är medlem får du betala en avgift. Denna avgift kallas för greenfee. Antingen innebär en greenfee att du få spela hur mycket som helst på banan under samma dag eller så är det enbart för en runda du betalar, detta varierar mellan olika klubbar.

Vissa klubbar har även ett greenfeemedlemskap vilket innebär att spelare är medlemmar på klubben men får betala en greenfee varje gång de spelar (ofta med rabatt). Vanligt är att spelare som inte bor nära banan har denna form av medlemskap.

Det är även vanligt att golfklubbar som ligger nära varandra har samarbeten som innebär att ifall du är medlem på klubb A så får du spela på klubb B för ett reducerat pris.

Läs mer om Greenfee

Greenkeeper

Detta är en person som arbetar med skötseln av banan. Vilket innebär att de gör allt från att städa, klippa gräs, flytta golfhålen till att jobba med ombyggnation av banan.

Det finns också en chef som tidigare kallades för banchef men som numera benämns med det engelska uttrycket Head Greenkeeper. Finns det en arbetsledare som inte har någon formell utbildning kallas denna person för Assistant Head Greenkeeper.

Läs mer om Greenkeeper

Greenlagare

Är det verktyg som en spelare använder för att laga nedslagsmärken från bollar på greenen. Detta är ett verktyg som är viktigt att bära med sig då det är viktigt för greenernas kondition att nedslagsmärken lagas.

Köp en bra greenlagare
i vår shop

Greensome

Denna spelform innebär att två spelare bildar ett lag. Båda spelarna slår ut från tee och efter detta väljs den bästa bollen. Den spelare som inte slog det utslags som väljs slår sedan nästa slag. Efter detta slår spelarna vartannat slag till dess att bollen är i hål.

Läs mer om Greensome

Green in regulation (GIR)

Detta engelska uttryck används ofta även i Sverige och benämner om du har träffat en green på “rätt” antal slag. För att få fram vilken siffra som är ”rätt” så tar man vad som är par på ett hål och sedan räknar bort två slag. Dessa två slag motsvarar det man räknar är normalt att putta på varje hål.

Detta betyder att för att få en GIR på ett par 3-hål så ska du träffa greenen med utslaget, på par 4-hål är det andra slaget som ska träffa green och därmed på ett par 5-hål är det tredje slaget som ska träffa greenen.

Green in regulation är en viktig statistik att få bra resultat i ifall man vill bli bra som golfare. Får en spelare en GIR kommer resultatet på hålet oftast att som sämst vara par.

Grepp

Detta ord syftar på två olika saker inom golfen. Dels är det det område på övre delen av klubbans skaft där spelaren håller sina händer. Där sitter ett grepp som oftast är gjort av gummi.

Ordet syftar även på det sättet som spelaren håller i klubban. Det finns några olika sätt att hålla klubban på så som overlap, interlock och basebollgrepp.

Läs mer om Grepp (del av klubba)

Grunda klubban

Att grunda klubban är att sätta ner klubbhuvudet på marken. Något som man oftast gör innan ett slag men som inte är tillåtet ifall bollen befinner sig i en bunker eller vattenhinder.

Läs mer om Grunda klubban

Grönt kort

Det “körkort” som en spelare behöver för att få spela golf på alla golfbanor i landet. Grönt kort får man genom en kortare utbildning och att sedan uppnå en viss spelstandard.

H

Handicap (HCP)

Detta är ett system som används inom golfen för att jämna ut skillnader mellan spelare som har olika skicklighet. Tack vara detta system kan t ex en spelare med 5 i handicap tävla mot en som har 35 i hcp.

Spelarna erhåller sedan ett visst antal slag som de har tillgodo jämfört med banan enligt handicap. Beroende på hur svår bana som spelas kan olika antal slag tilldelas.

Spelaren med 35 i hcp får troligen någonstans runt 40 extraslag och den med lägre handicap runt 5. Alltså i en ren slagtävling ska den spelare med lågt hcp spela 35 slag bättre under rundan för att få samma resultat. Därför går det att tävla även om spelare har olika spelnivåer.

Nybörjare får 54 i hcp och sedan är det bara att börja sänka sig till den nivån man håller. En spelare som har 0 i hcp brukar kallas för en scratchspelare. Det går sedan att ha + handicap vilket normalt innebär att man måste spela en bana på under par för att ha gått på sitt handicap. Tourspelare har plushandicap men det kan även finnas väldigt duktiga amatörer som har det.

Läs mer om Handicap (HCP)

Handicapindex

Alla hål på en golfbana är ordnade efter inbördes svårighetsgrad. Denna gradering går till så att banans svåraste hål har index 1 och enklaste 18. Vanligen är det även så att man gör en uppdelning på fösta nio och sista nio hålen där de första har jämna nummer och sista ojämna eller tvärtom.

Eftersom det finns en uppdelning på detta viset är det inte alltid säkert att hålen går exakt i ordning av svårighet utan det kan finnas variationer. Vanligen vill man heller inte ha alla svåraste eller lättaste hålen i ordning varför numren kan delas ännu lite mer. Det är alltså ofta lite mer av en riktlinje än den exakta svårighetsordningen.

Det är denna gradering som sedan ligger som grund för utdelandet av slag som spelarna får enligt sitt handicap. En spelare som erhåller fem slag får alltså ett slag på de fem svåraste hålen vilket är de med index 1 – 5.

Har en spelare mer än 18 slag så delar man först ut ett slag på varje hål för att sedan börja om så att spelaren på det svåraste hålet får ytterligare ett slag. En spelare som erhåller 23 slag får alltså ett slag på varje hål och sedan två slag på hål med index 1 – 5.

Head Greenkeeper

Detta är den person som har ansvaret för själva arbetet på banan, tidigare användes ordet banchef ofta i Sverige. Denna person har en arbetsledande ställning och kan ha en assistant head greenkeeper under sig och sedan greenkeepers.

För att få kalla sig för head greenkeeper krävs det formell kompetens som motsvarar fem års praktik eller anställning inom golfbaneskötsel. Eller ska personen ha tre års yrkeserfarenhet och två år utbildning.

Hinder

Denna benämning används för att beskriva vattenhinder, sidovattenhinder och bunkrar.

Hindrande föremål

Ett hindrande föremål är ett föremål som är tillverkat eller bearbetat av människor. Man delar sedan upp dem enligt spelarens förmåga att flytta på dem, går det inte att flytta på dem som gäller för t ex en parkbänk kallas det för oflyttbart hindrande föremål. Är det istället frågan om något mindre som t ex en läskburk är detta ett flyttbart hindrande föremål.

Saker som inte räknas in som hindrande föremål är markering av banans gräns, ifall delar av föremålet ligger utanför banan eller om det har förklarats som en organisk del av banan.

Om det är ett flyttbart föremål är det bara att flytta detta och sedan spela vidare utan plikt. Går det inte att flytta på föremålet får man fri dropp.

Hole-in-one

Detta är drömmen för de flesta golfare då det helt enkelt är att slå första slaget i hål oavsett vilket par hålet har. Skulle en boll vara bortspelad och ett nytt utslag slås som går direkt i hål är det inte ett hole-in-one. Även om man kan minnas slaget länge och väl iaf.

Hook

En hook är vad som uppstår när en golfare träffar bollen med klubbhuvudet slutet. Bollen kommer då för en högerspelare att skruva sig kraftigt åt vänster. För en högerspelare drar bollen istället åt höger.

Skillnaden på en draw och en hook är att det är mycket mer sidoskruv i en hook.

Läs mer om Hook

Honnör

Detta är den spelare eller lag som har rättighet att göra det första utslaget på ett hål. Vid första tee är detta normalt spelaren med lägst handicap ifall inget annat har bestämts. På resterande hål är det spelaren med bäst score på föregående hål som slår ut först. Sen om man spelar en sällskapsrond t ex är detta inte så viktigt utan en person som är redo att slå ut först kan mycket väl göra detta även om den inte har honnören.

Läs mer om Honnör

Hybridklubba

Detta är en typ av klubba som är ett mellanting mellan träklubba och järnklubba. Tanken med klubban är att den ska ta enkelheten att slå från träklubban och precisionen från järnklubban. Hybrider ersätter ofta järn 3 – 5 och har på senare år blivit mycket populära. Det är numera vanligt att se tourspelare med hybrider i bagen.

Läs mer om Hybridklubba

Hål

Ordet har två betydelser inom golfen. Det är dels själva hålet där du ska försöka få ner bollen i. Detta hål ska vara 108 mm i diameter och vara minst 10 cm djupt.

Den andra betydelsen är själva hålet som du spelare på. En bana med fullt antal hål har 18 st sådana.

I

In

Detta är de sista nio hålen som spelas under en 18-hålsrond. Det engelska uttrycket för detta är back nine. Uttrycker kommer från att många banor är byggda på ett sådant vis att man först går nio hål bort från klubbhuset för att sedan vända och gå “in” de sista nio.

Vanligaste är att en spelare börjar på hål 1 vilket gör att det är hål 10 – 18 som är de sista hålen. Men ifall starten t ex skulle vara på just hål 10 blir det istället hål 1 – 9 som räknas som in.

Inspel

Ett inspel är ett slag där en spelare har som mål att träffa green. Detta är oavsett vilket typ av slag eller hur långt ifrån hål som spelaren befinner sig.

Läs mer om Inspel

K

Klubbhuvud

Detta är den delen av klubban som träffar bollen. Klubbhuvudet kan se väldigt olika ut beroende om det är en träklubba, järnklubba, hybrid eller putter.

Kondor

Det är väldigt ovanligt att en spelare gör en albatross som är tre slag under par på ett hål. Ännu mer ovanligt är det med en kondor som är fyra slag under par på ett hål. Det innebär alltså en hole-in-one på ett par 5-hål. Ingen spelare har gjort en kondor på en proffstävling.

Korthålsbana

En korthålsbana är en bana som enbart består av kortare hål där de allra längsta normalt inte är längre än 150 m och det är vanligt med många betydligt kortare hål än så. En korthålsbana är till stor del avsedd för träning av närspel. Det finns heller inga regler som säger att en spelare behöver ha grönt kort för att få spela, det är alltså inga problem med pay and play.

L

Lie

Lie är vinkeln mellan en golfklubbas skaft och sulan på klubbladet.

Linksbanor

Detta är en benämning på banor där gräset växer på mark som består av sandjord som ursprungligen varit havsbotten. Riktiga linksbanor finns framför allt på de brittiska öarna. Av de runt 160 riktiga linksbanor som finns i världen ligger 40 % på Irland. I Sverige finns det vissa banor som har en del hål som är linkshål men det är bara Falsterbo GK som är en renodlad linksbana i vårt land.

British Open eller The Open Championship som tävlingen egentligen heter spelas alltid på linksbanor.

Lobwedge

Den klubba med mest loft som en spelare kan välja att stoppa ner i bagen kallas för lobwedge. Gradantalet ligger oftast på 60 – 64 grader. Det höga loftet gör att bollen inte flyger speciellt långt men har en väldigt hög bana vilket gör klubban passande för korta inspel och när man behöver slå ett slag över något hinder nära green.

Loft

Alla klubbor (även puttern) har en viss vinkel på klubbladet i förhållande till skaftet, denna vinkel kallas för loft. De klubborna med lägre loft går långt och lågt vilket även resulterar i mer roll när bollen landar. Klubbor med högt loft går högt men kortare och stannar även snabbare.

Av klubborna som används för långa slag är det drivern som är den klubba med minst loft, vinkeln ligger oftast någonstans mellan 8 – 12 grader. De klubbor med mest loft är wedgarna där loftet kan gå upp mot 65 grader. Puttern har faktiskt också lite loft med det är bara någon grad.

Läs mer om Loft

Lokala bestämmelser

En golfklubb kan utöver de reglerna som står i de officiella reglerna eller i de lokala reglerna lägga till egna bestämmelser. Detta kan t ex vara vilken klädsel som ska gälla på banan, vem som har företrädesrätt på banan eller hur krattorna ska placeras i bunkrarna.

Lokala regler

En bana kan ha förhållanden som inte är normala och därmed inte täcks in av de vanliga golfreglerna. Då kan en tävlingsledning eller golfklubbens regelkommitté själva lägga till egna regler.

De lokala reglerna som bestäms får inte bryta mot de ordinarie golfreglerna som finns. Vanliga lokala regler är t ex att myrstackar räknas som mark under arbete och att nyplanterade träd som är markerade ger fri dropp ifall de inverkar på spelarens sving.

Lösa naturföremål

Föremål som kommer från naturen och inte sitter fast i marken eller sitter fast på bollen. Löv och kvistar är exempel på lösa naturföremål.

M

Mark under arbete (MUA)

Ett område på banan som antingen är under reparation, uppbyggnad eller är känsligt av någon anledning kan vara markerat som mark under arbete. Det är den banansvarige eller tävlingsledning som avgör vilket eller vilka områden som ska vara MUA.

Vanliga exempel på MUA är myrstackar, hopsamlat material som grenar och gräs vilka ska forslas bort eller ett vattenskadat område. Om din boll ligger i ett sådant område får du droppa bollen fritt. Det finns två olika typer av MUA som är bra att känna till.

  • Område som är markerat med blå pinnar – Här får du själv välja om du vill droppa bollen eller spela den som den ligger.
  • Område som är markerat med blå/vita pinnar – Ligger bollen inom detta område måste du droppa dig fri.

Markör

Detta är den person som har utsetts att före scorekort för en annan spelare. Viktigt att komma ihåg är att det fortfarande är spelaren själv som har ansvar för att rätt score har angivits när scorekortet signeras. Om en rond ska vara handicapgrundande krävs det att markören har 36 i hcp som högst.

Matchspel

I denna spelform tävlar en spelare eller ett lag på två personer mot en annan spelare / lag. Istället för att räkna ihop den totala scoren efter rundan tävlar man här istället om varje enskilt hål. Om ena laget leder med fler hål än vad det är kvar att spela har det laget vunnit matchen.

Läs mer om Matchspel

Mulligan / Pilsnerslag

Om en spelare slår ett misslyckat slag är dem möjligt att en spelare säger att han får en mulligan. Detta innebär då att spelaren slår om samma slag och därmed får en ny chans att göra ett bättre resultat.

Detta är självklart helt mot golfens regler och därför är det strikt förbjudet ifall det är tävling eller en handicapgrundande runda. Men spelar du bara med vänner och det inte gäller något alls så kan man göra på detta vis.

En vanlig användning av mulligan som egentligen inte är förbjudet (vanliga rundor) är att använda sig av detta på första tee. Slår spelaren ett dåligt slag tar han helt enkelt en ny boll och börjar en ny runda. Det tidigare utslaget räknas till en runda som aldrig spelades klart och den nya bollen är det istället som gäller. På detta vis är det ett fullt giltigt slag.

Självklart går det inte att göra på detta vis under en tävling då man där bara har en chans, men är det en runda med vänner som ska vara handicapgrundande så finns det faktiskt inget som hindrar detta.

N

Nedslagsmärke

Det märke som en boll lämnar efter sig efter att den slagit ner. Nedslagsmärken på greenen är viktiga att laga för att få så bra underlag som möjlig att spela på.

Läs mer om Nedslagsmärke

Nersving

Den delen av en golfsving som börjar efter baksvingen och innebär att spelaren för klubban tillbaka nedåt mot bollen med syfte att träffa den kallas för nersving.

Niblick

Förr i tiden hade klubborna inte namn enligt nummer på det viset som gäller numera. En niblick var den klubban som ungefär motsvarar en modern järn 9:a.

Nittonde hålet

En bana har bara 18 hål men det finns ofta ett hål till som man kan besöka efter en runda. Det nittonde hålet är klubbhuset eller baren.

Närspel

Samlingsnamnet för allt spel på eller runt greenerna. Det som räknas in här är kortare inspel, pitchar, chippar, bunkerslag från greenbunkrar och puttning.

O

Offset

Benämning på hur mycket klubbhuvudet sitter bakom skaftet. Mer offset innebär mindre risk för en slice.

Läs mer om Offset

Onormala markförhållanden

Ett ord som sammanfattar mark under arbete (MUA), tillfälligt vatten eller hål som är gjort av bogrävande djur, reptil eller fågel.

Out of bounds

Golfbanan har ofta en gräns som är markerad med vita pinnar eller markering som en mur, detta står isf med i de lokala reglerna. Ligger hela bollen utanför denna markering är spel förbjudet. Det är dock okej att stå utanför banan och slå på bollen så länge som den är innanför.

Om ett slag hamnar out of bounds finns det inget annat val än att slå en ny boll med ett slags plikt från samma ställe som förra slaget slogs ifrån.

P

Par

Par är den benämning som används för att beskriva vad en scratchspelare förväntas göra för något resultat på ett hål. På de allra flesta banorna finns det tre olika typer av golfhål;

  • Par 3-hål – Här förväntas spelaren slå in på green på första slaget. Vanligen ca 100 – 230 meter långa.
  • Par 4-hål – Här förväntas spelaren slå in på green på andra slaget. Vanligen ca 230 – 430 meter långa.
  • Par 5-hål – Här förväntas spelaren slå in på green på tredje slaget. Vanligen 430 – 550 meter långa.

I golf räknar man alltid att en spelare behöver två puttar på sig på varje hål vilket innebär att man enkelt kan räkna ut på vilket slag man förväntas träffa green genom att ta par på hålet minus två. Vanlig fördelning av hålen på en 18-hålsbana är fyra stycken par 3 och par 5-hål och sedan 10 st par 4-hål.

Läs mer om Par

Passning

Detta är när en caddie, medspelare eller motspelare håller i flaggan på green när en spelare slår. Om en spelare begär att flaggan ska passas så ska denna lyftas ur hålet efter det att slaget har utförts och innan dess att bollen kommer fram till hålet. Passning av flaggan måste begäras innan bollen har satts i rörelse.

Anledning att begära passning av flagga är t ex ifall bollen ligger på green men så pass långt ifrån att det är svårt att se exakt var hålet är beläget. Flaggan hjälper då till som siktmärke. Ligger bollen utanför green finns det spelare som väljer att passa flaggan för att bollen inte ska studsa på flaggan och bort från hål.

Något som klart kan inträffa men om man följer statistiken som är framtagen genom tester så visar den att flaggan oftare hjälper bollen ner i hål då den annars skulle ha gått förbi än vad den hindrar en boll som annars skulle trillat ner i hålet. Detta är dock något som många golfare inte är överens om.

Pay and play

För att få spela på de flesta banorna krävs det att en spelare är medlem i en golfklubb, detta gäller dock inte på en pay and playbana. Här är det fritt fram för vem som helst att spela bara den betalar.

Banor av detta slag är ofta lite enklare i sitt utförande och har därmed inte så många hinder eller är lika långa.

Funderar man på att börja spela golf är detta ett väldigt bra sätt att få känna på lite hur det är att spela utan att behöva gå med i någon klubb.

Peg / Tee

För att det ska bli enklare att slå bra utslag använder golfare oftast en peg eller tee som det heter på engelska. Dessa är ofta gjorda av trä men kan även t ex vara gjorda av plast och är sedan långsmala där en del stoppas ner i marken och sedan bollen läggs på den del som sticker upp. Peggar får enbart användas från utslagsplatsen.

En peg kan se lite olika ut och vara av olika längd. T ex används korta peggar för järnklubbor och längre för drivern.

Köp bra och billiga peggar
i vår shop

Pilsnersboll

Om en spelare som slår från vit eller gul tee misslyckas med sitt utslag så att bollen inte kommer förbi röd tee kallas det för pilsnerboll. Anledningen till att detta kallas för pilsnerboll är att det i vissa spelsällskap den spelaren då får bjuda sina medspelare på en öl efter rundan.

Pin high

Detta är en boll som ligger i linje med flaggan horisontellt. Ordet används ofta för att beskriva ett inspel som var i rätt längd även om det var lite snett eller medvetet slaget till ett annat ställe än just flaggan.

Pitching wedge

Järnklubbor benämns vanligen som 1 – 9 där loftet blir högre för varje klubba. En pitching wedge är det som egentligen kan kallas för en järn 10:a. Den har alltså lite mer loft än en järn 9:a och lite kortare skafta. Klubban används därmed oftast för inspel mot greener.

Läs mer om Pitching Wedge

Pitchslag

Ett kort slag som ofta används runt greenerna i närspelet. Ett pitchslag slås inte med full kraft men spelaren använder här mjuka handleder till skillnad från ett chipslag. En wedge av något slag används ofta för att bollen ska flyga högt och därmed stanna snabbt.

Pliktslag

Om en spelare bryter mot reglerna får han plikta för detta. Är det lindrigt regelbrott straffas spelaren med ett slag och om det är ett grovt regelbrott blir straffet två slags plikt.

Poängbogey

I denna spelform får en spelare poäng efter varje resultat som han gör på ett hål. En spelare som inte får ett bra resultat på ett hål får 0 poäng, en spelare som går på par får 2 poäng och spelare som går bättre än par får fler poäng.

Spelar man utan handicap innebär detta t ex att en bogey ger 1 poäng och att dubbelbogey eller sämre ger 0 poäng. Skulle det istället bli en birdie på ett hål får spelaren 3 poäng. Används handicap så delas slagen vilket innebär att en spelare som har ett extra slag på ett hål får 2 poäng om denna spelare gör en bogey enligt hålets par.

Målet med rundan är sedan att få minst 36 poäng då detta innebär att spelaren har gått på sitt handicap. Högre antal poäng innebär en sänkning av handicap och mindre poäng är en höjning av handicap.

En stor fördel med denna spelform är att en spelare som har ett katastrofhål inte behöver förstöra hela rundan bara pga av det resultatet. Spelaren kan aldrig få sämre än 0 poäng på ett hål och dessa poäng kan sedan hämtas igen på andra hål.

Pro

En vanlig benämning för en person som är licensierad golftränare. Ordet kommer från ordet professionell.

Pull

Om ett slag för en högerspelare går direkt mycket åt vänster kallas detta för en pull. Notera att pull inte har något med skruv att göra utan detta är ett snett slag. Sedan kan du slå en pull som också är skruvad åt vänster vilket då blir en pull hook. Något som alla spelare verkligen vill undvika. För en vänsterspelare blir det tvärtom där bollen istället går åt höger.

Push

En push är tvärtom jämfört med en pull. För en högerspelare innebär detta alltså att bollen missas kraftigt åt höger i riktning och för en vänsterspelare går den åt vänster. Lägg på skruv så blir det därmed en push slice.

Putter

Den klubba som normalt används för slag på greenen.

R

Ruff

Bredvid fairway finns det ett område med längre gräs och detta område kallas för ruff. Ruffen kan vara av olika längd där det t ex finns något som heter semiruff vilket är en kortare klippning som ligger precis bredvid fairway. Efter detta finns det tjockruff eller heavy rough som det heter på engelska. Område med tjockruff kan ha mycket högt gräs.

Ruffen finns på banan som dels ett hinder då det är tanken att det ska kosta att missa fairway. Men ruffen finns där också som en hjälp för att spelarens boll inte ska rulla in i än värre problem.

Läs mer om Ruff

S

Sandwedge

Namnet sandwedge är lite missvisande då det later som klubban enbart är till för att spelas ur en bunker vilket inte är fallet. Visst används ofta en sandwedge i bunkrarna men det finns inte som säger att den enbart fungerar till det. En vanlig benämning av klubban är enligt vilka grader som wedgen har. Ett vanligt gradantal för en sandwedge är 56 grader vilket gör det just till en 56° klubba.

Klubban används ofta för vanliga inspel från ca 100 meter och in, för bunkerslag och närspel runt greenerna. I ett standardset klubbor som köps i en butik är detta ofta den klubban men högst loft.

Score

Ordet score har vi tagit från det engelska språket och syftar helt enkelt på resultatet på ett hål eller sammantaget under hela rundan.

Scorekort

Det är på scorekortet som resultaten från rundan förs in. Här finns utskrivet grundläggande info om de olika hålen så som par, index och längd. Ett utskrivet scorekort i en handicapstävling har normalt även med vilka hål som slag erhålls på.

Scramble

Vill man spela en rolig form av golf är scramble ett bra alternativ. Spelformen går ut på att alla spelarna i bollen slår ut ett slag från tee. Efter detta väljer man den bästa bollen och alla slår sedan ett slag från denna position. På detta sätt fortsätter man till dess att bollen är i hål.

Det finns lite olika former av scramble där i vissa t ex måste välja ett antal utslag från varje spelare i bollen. Det går även utmärkt att spela scramble med handicap då man räknar ut spelhandicap genom att slå ihop alla spelares handicap och sedan bara ha kvar 10 % av detta värde.

Att laget får ett så lågt handicap säger ganska mycket om vilka scorer som kan bli resultatet av en runda av detta slag. Räkna med det bästa resultatet under hela golfkarriären.

Läs mer om Scramble

Scratchspelare

I Sverige använder vi detta uttryck för att beskriva en spelare som har 0 i handicap. Jämför man med USA där det faktiskt finns en definition av detta begrepp som säger att en spelare ska slå sina utslag 250 yards om det är en man och 210 yards i snitt. Sedan även vara kvalificerad för U.S. Amateur Championship.

Men även i USA används ordet för att beskriva en spelare med noll i handicap. En spelare som har runt 18 i handicap kallas för bogeygolfare då det är hans förväntade resultat per hål.

Scratchvärde

Det antalet slag som en spelare med 0 i handicap får ifall han spelar från en viss tee. På en vanliga banan behöver t ex denna spelare gå ett antal slag under par ifall han spelar från röd tee medan det är fullt möjligt att han får något slag om han spelar från vit tee. Allt beror på svårigheten på banan.

Seasidebana

Detta är en bana som ligger vid kusten men som inte har jord från havsbotten som underlag. Banor med jord från havsbotten är istället linksbanor. Ibland kan även banor som ligger vid insjöar också kallas seasidebanor.

Semiruff

Om en bana har ruff med olika längder så kallas den kortare av dessa för semiruff. Vanligen ligger semiruffen bredvid fairway och övergår senare i tjockare ruff.

Shotgun

Spelas det en klubbtävling vill man ofta att alla ska bli klara med sina runda ungefär samtidigt istället för ett mellanrum på många timmar. Detta uppnår man genom att låta alla spelare sprida ut sig på de olika hålen och starta samtidig. Därmed kommer alla spelare att bli klara ungefär samtidigt och det är mest avståndet som hålen ligger från klubbhuset som avgör när lagen kommer i mål.

För att alla spelare ska veta när de ska slå ut använde man förr i tiden ofta ett hagelgevär för att signalera detta, därav namnet shotgun. Numera är vapnet ersätt med annan anordning som gör tillräckligt högt ljud för att höras överallt på banan.

Singel

En golfspelare kan mycket väl vara singel enligt den vanliga sättet att tänka på men här syftar det enbart på att spelaren inte tävlar i lag med någon annan.

Singelhandicap

Att ha ett singelhandicap är ofta ett mål för många golfare då det innebär att man bara har en siffra i sitt handicap. Alltså har spelaren 9,9 i HCP eller lägre. Når spelaren ner till 0 i HCP kallas han för scratchspelare.

Skogsbanor

En bana som är byggd där det tidigare var en skog kallas för skogbanor. Dessa banor är ofta ganska smala och har träd som hinder på många platser.

Slaggolf

Denna spelform är väldigt lik vanligt slagspel med en skillnad och det är att en spelare inte kan få mer än fem slag över par på ett hål. Har spelaren t ex redan slagit 10 slag på ett par 5-hål är det bara att ta upp bollen och sedan skriva i en 10 i resultatet.

Slagspel

I denna spelform räknas spelaren eller lagets totala antal slag under runda ihop och ger ett resultat som antingen skrivs ut i poäng eller slag. Ytterligare en sak som skiljer sig mot matchspel är att spelaren här inte bra tävlar mot den andra spelaren eller laget utan mot alla andra tävlingsdeltagare.

Slagtävling

De allra flesta professionella tävlingar spelas enligt denna spelform. Här ska bollen i hål på varje hål och det är oavsett hur många slag som krävs. Det totala antalet slag räknas sedan ihop till ett slutresultat.

Slice

Ett slag som innebär att en högerspelare slår en boll som börjar till vänster och sedan skruvar sig åt höger. För en vänsterspelare går bollen från höger till vänster. Att denna skruv uppstår är för att spelaren har träffat bollen med ett öppet klubbhuvud.

Till skillnad från en fade som är en lättare skruv i samma riktning så är en slice en kraftig sidoskruv. Ofta har nybörjare problem med denna skruv.

Slopesystemet

Alla golfbanor har inte en liknande svårighetsgrad. För att gradera de olika banorna har man då ett system som kallas för slopesystemet. Efter en granskning av en bana så får varje bana ett visst värde och detta kan sedan omvandlas till slag beroende på handicap. Detta gör att alla banor blir liknande i svårighetsgrad då olika många slag erhålls beroende på hur svår banan är.

Hade man inte haft ett system liknande detta hade det t ex varit mycket svårt att sänka sitt handicap på vissa svåra banor men mycket enkelt på anda lätta banor.

Spoon

Den klassiska benämningen på en trätrea är spoon. Ska man vara riktig noga ser de moderna klubborna inte ut på samma sätt men en trätrea är iaf det närmaste som man kommer till en gammal spoon.

Stans

Den position som en spelares fötter har kallas för stans när han ställer upp för ett slag. Om stansen t ex hindras av vissa föremål går det att få fri dropp. Det går även att ändra stansen för att uppnå effekt som t ex draw eller fade.

Stinger

Detta är ett slag som Tiger Woods har gjort känt genom sin användning av det. Tanken är att du slår ett medvetet lågt slag som bara stiger upp en bit i slutet av bollflykten. Vanligt är att slaget slås med en draw.

Ett slag av denna typ används ofta när det blåser mycket för att hålla bollen under den värsta vinden och därmed få ut så mycket längd och rull som möjligt.

Stimpmeter

Edward Stimpson såg en känd spelare 1935 putta av en green och Stimpson ansåg då att greenen var för snabb. Men det fanns inget sätt att mäta detta på så han uppfann en enkel lösning för detta problem. Kort är lösningen en ränna som är cirka 90 cm lång där bollen ligger fast så att den enbart börjar rulla när rännan lyfts upp till en viss vinkel.

Det man gör är att gå till en så platt del som möjligt av greenen och låter bollen rulla ut. Hur långt den då rullar ger ett resultat för snabbheten på greenen. Detta gör man med tre bollar och har de hamnat inom 20 cm från varandra är det ett korrekt utfört test.

Det genomsnittliga resultatet för dessa räknas. Sedan vänder man på anordning så att samma test utförs åt andra håller på samma sätt. Det genomsnittliga värdet på de två testen ger hastigheten på greenen.

Resultatet beräknas i fot och siffrorna som fås berättar om det är en snabb eller långsam green. Resultatet kan beskrivas enligt följande;

  • 0 – 6 = Långsam green
  • 6 – 7 = Medelsnabb green
  • 7 – 8 = Snabb green
  • 9 eller mer = Mycket snabb green

En normal green på en svensk golfbana brukar ligga någonstans runt 8. På Europatouren är hastigheten ofta runt 10. PGA Touren har ofta ytterligare lite snabbare greener. På majortävlingarna i USA kan greenerna utan problem vara över 13 i snabbhet vilket är extremt snabbt. Ofta brukar det benämnas att det är som att putta på parkettgolv.

The Open Championship (British Open) har normalt lite långsammare greener och detta är för att det på dessa banor ofta blåser mycket. Skulle då greenerna vara så snabba hade bollen aldrig legat still.

Sving

Svingen är den rörelsen som spelaren utför för att slå iväg golfbollen. Hur svingen ser ut varierar kraftigt mellan olika spelare.

T

Tillfälligt vatten

En vattensamling som finns på ett område som inte är ett vattenhinder kallas för tillfälligt vatten. Syns det vatten direkt eller efter det att spelaren tar sin stans naturligt räknas det som tillfälligt vatten och spelaren har rätt till fri dropp.

Toppning

En duff är när en spelare slår i marken innan bollen. En topp är i princip tvärtom då spelaren här istället träffar för högt upp på bollen. Resultaten är vanligen ett lägre slag som inte går så långt. Är det en kraftig topp går bollen ofta riktigt kort medan en lite mindre topp kan ge ett ganska bra resultat.

Händer samma sak med en wedge blir resultatet också ett lågt slag men då går bollen ofta längre än det var tänkt vilket kan skapa stora problem

U

Ut

Detta är de första nio hålen som spelas. Oftast är det hål 1 – 9 men om spelaren börjar på hål 10 så blir det istället hål 10 – 18 som är uthålen.

Utslagsplats / tee

Alla hål har en utslagsplats vilken ofta har ett gräsunderlag men som också kan ha en plastmatta om t ex väderförhållandena har varit sämre eller den ordinarie utslagsplatsen har blivit sliten. På enklare banor kan det även vara så att det bara finns utslagsmattor att slå ifrån.

Vanligen finns det fyra olika olika färger på utslagsplatserna i Sverige och det är vit (herr tävling), vit (normal herrtee), blå (damtävling) och röd (dam och seniortee). Det finns dock inget som säger att en dam t ex inte får spela från vit tee utan det är mer tradition. Vissa banor har därför gått ifrån det här med färger och istället kallar utslagsplatserna efter längd för att uppmuntra spelare att spela från den tee som passar dem bäst.

V

Vattenhinder

Det finns två olika typer av vattenhinder och det är vanliga vattenhinder (röd markering) och sidovattenhinder (gul markering). Det fungerar lite olika med dem i reglerna när det gäller var bollen får droppas efter ett slag ner i dem. Gemensamt är iaf att du med ett slags plikt får droppa dig fri.

W

Wedge

För i tiden var detta namnet för den klubba som motsvarade järn 10 vilket är dagens pitching wedge. Numera används ordet wedge som ett samlingsnamn för alla högt loftade klubbor så som pitching wedge, approach wedge, sandwedge och lobwedge.