Condor / Kondor

Bland de mest ovanliga saker er golfare kan göra rankas en condor högt. Inom golfen gillar man att använda fåglar för att beskriva bra saker som händer på banan.

Först kör vi generella birdie för att slag under par. Efter det hoppar vi upp till en lite mäktigare eagle (örn) för att två slag under par. Eagle är ovanligt men något som många bättre golfare har gjort flera gånger i sitt liv.

Efter detta har vi en albatross och då börjar vi prata om klart ovanligt då få spelare har gjort detta då det kräver tre slag under par på ett hål. Det är alltså omöjligt på ett par 3-hål då en hole in one där är en eagle. Det krävs alltså att göra en hole in one på ett par 4:a eller två slag på par 5:a.

Ska vi då ta det ännu ett steg längre så kommer vi till nytt val av fågel och då valde man en condor eller kondor som det heter på svenska. Varför kalla det för denna fågel? Bra fråga det som vi inte har något svar på.

Vem tänker inte automatiskt på golf när den ser denna fågel???

Om en albatross är ovanlig så är det inte i närheten av hur svårt det är att göra en kondor. Du måste då antingen göra en hole in one på ett par 5-hål eller sätta bollen på två på ett par 6-hål. Tänk dig igenom hur du spelar din hemmabana och om det ens finns något par 5-hål där du med otrolig flyt skulle kunna sätta utslaget. Det vanliga för att detta ska vara möjligt är ett kraftigt dogleg och en långslående spelare.

När det gäller par 6-hål så säger en snabb googling att det ska finnas bara fem stycken sådana hål i hela Europa varav ett faktiskt ligger i Sverige. Alltså inte lätt och då talar vi om hål som är mer än 630 meter.

För att visa på svårigheten med att göra en condor finns enligt samma googlesökning bara sex stycken kända och verifierade spelare som har gjort detta i historien. Ingen av dessa är svenskar så om du gör det skulle du vara första svenska med stor sannolikhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>