Köpguide för Hybrider

Innehållsförteckning

Hybrid

För ett antal år sedan började det dyka upp en ny typ av klubba på marknaden som kallades för hybridklubba. Ett annat ord som också används för dessa klubbor är rescue.

Om man ska förklara vad en hybridklubba är så enkelt som möjligt kan man säga att det är en blandning mellan en träklubba och en järnklubba.

Det kan sen variera vilken av typerna som klubban liknar med. Funktionen blir även lite olika beroende på vilken av typerna den liknar mest.

Efter det att klubborna började dyka upp så tog det inte lång tid innan de blev populära. Det är heller inte så att de är populära enbart bland amatörerna även om det är lätt att tro då många är spelförbättrande.

Det är t ex inte ovanligt att se hybrider i bagen hos spelare som till vardags hör hemma på PGA touren.

Ersätter långa järn

De allra första hybriderna som släpptes var tänka ersätta de långa järnen som många har svårt att slå. Personligen har jag ganska lågt handikapp men jag har aldrig riktigt varit förtjust i t ex järntrean.

Hybrid

Sen har jag inte en hybrid i bagen utan annan klubba som ersätter men det hade mycket väl varit en bra möjlighet. Och då kan jag spela med långa järn om jag verkligen vill men då det finns bättre alternativ så varför inte utnyttja dem.

Har man högre handikapp än mig så är det troligen en mycket bra idé att stoppa i en hybrid i bagen. Det är heller inte så att det enbart är handikappet som avgör då det t ex krävs en hög hastighet på klubban för att få iväg bollen med en järntrea. Träffar i bollen mitt i sweetspotten kommer heller inte resultatet att vara bra.

Hybridklubban går här in med ett större klubbhuvud än den vanliga järnklubban. Att huvudet är större ger tillverkarna möjligheten att flytta vikten så att det blir lättare att slå bollen och även få upp den högre i luften.

Har bollen kommit ut i ruffen eller liknande läge och där inte ligger riktigt dåligt är det också oftast lättare att få iväg den med en hybridklubba. Anledningen till detta är att kanterna är mer rundade vilket gör att den glider bättre igenom gräset. En järnklubba kan ofta fastna i gräset pga att den är så skarp. Ligger bollen riktigt dåligt är just det en fördel för järnklubban då du kan komma åt bollen men vid halvdåliga lägen passar hybriden bra.

Ofta är det alltså en bra idé att iaf ha en hybrid i bagen eller möjligen två. Detta för att ersätta järn 3-4 och om man har två så för att även ersätta järn 5an. En hybrid är ofta mer lämpad för de med en lägre svinghastighet så som damer och äldre spelare. Sen ska sägas att det inte alltid behöver vara en hybrid som är svaret för dig som inte vill ha långa järnklubbor i bagen.

Personligen har jag som jag skrev om innan t ex inte någon järntrea utan väljer där istället en träsjua. Detta då min sving inte vill passa ihop med hybridklubbor men fungerar bra med mer loftade träklubbor. Längden som jag slår blir ungefär motsvarande. Som med allt när det gäller golf är individuellt vad som passar och inte.

Loft

Det finns självklart vissa grunder för vilka loft som kan tänkas vara aktuella. Men mycket handlar om vilken klubba du vill ersätta. Här nedan kan du hitta en liten tabell över vad olika loft kan tänkas ersätta för någon järnklubba.

Loft på hybrid och motsvarande järnklubba

Loft på hybridMotsvarande järn
14 – 16°1
17 – 19°2
19 – 21°3
22 – 23°4
24 – 27°5
29 – 32°6
32°+7+

Hela set

På marknaden går det även att hitta hela set som är av hybridtyp. Dessa är de allra mest lättspelade klubborna som det går att hitta. Hur klubborna ser ut kan variera en del men t o m de korta järnklubborna har här en förhållandevis stor massa vilken hjälper till att få upp bollen i luften och erbjuder mycket förlåtande egenskaper.

Hybrid set

Dessa set är vanligen bara passande för äldre spelare eller spelare med låg svinghastighet som även känner att de behöver ha så mycket hjälp som möjligt.

Klubbor av detta slag liknar också vanliga järnklubbor mycket mer än vad de andra hybriderna som finns att köpa. Vilket för med sig att de fungerar ganska mycket som vanliga järnklubbor men som är enklare att slå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>