Kontrollerad / uppdaterad: Mars 2025
Kort sammanfattning av köpguiden
Här hittar du det viktigaste summerat i punktform. Klicka för att se:
- Hybridklubban, ibland kallad för rescue eller utility club, är en lite mer förlåtande klubba som ersätter långa järn och som kan vara extra bra att slå från ruffen.
- Hybriden är en blandning mellan en järnklubba och en träklubba, med rundare och lite större klubbhuvud och lite kortare skaft.
- Bra för den med högre handicap som har längre svinghastighet. Kan med fördel byta ut låga järn som järn 3:a och järn 4:a med en motsvarande hybridklubba.
- Har kallats rescue för att den med fördel kan användas för att rädda spelaren från ruffen. Det är en bra klubba att slå från ruffen, den fastnar inte lika lätt i långt gräs osv.
- Hybrider är lite lika träklubbor men är då en blandning av dessa och järn. De har mindre klubbhuvud och lite kortare skaft. De är till för att vara enkla att spela med och framför allt passa att slå från ruffen, om läget inte är för kasst.
- En träklubba är istället mer till för att slå långa slag från fairway och dessa kan också vara förlåtande men inte riktigt lika enkla att spela med som hybrider.
- Loft på hybrider handlar som alltid egentligen om hur du vill slå. Det är olika loft beroende på vilken järnklubba du vill ersätta. Till exempel har en hybrid som ersätter en järn 4:a normalt 22 – 23 graders loft.
- Det finns faktiskt hela hybrid-set, men det är kanske inte vanligaste att köpa. Det är bra för någon som verkligen vill ha lättspelade klubbor. De korta klubborna är då mer lika vanliga järn medan de långa klubborna är lite mer formade som en träklubba.
- Skaft kan ha olika flex och därmed vara antingen styvare eller mjukare. Vad man ska ha beror på spelaren och dennes sving. Man kan säga att ett styvare skaft passar någon med hög svinghastighet och ett mjukare skaft passar någon med låg svinghastighet, som en senior, yngre spelare eller nybörjare.
Innehållsförteckning
- 1. Ersätter långa järn
- 2. Loft
- 3. Hela set

För ett antal år sedan började det dyka upp en ny typ av klubba på marknaden som kallades för hybridklubba. Ett annat ord som också används för dessa klubbor är ”rescue”.
Om man ska förklara vad en hybridklubba är, så enkelt som möjligt, kan man säga att det är en blandning mellan en träklubba och en järnklubba.
Det kan sen variera vilken av typerna som klubban liknar mest. Funktionen blir även lite olika beroende på vilken av klubbtyperna som den huvudsakligen drar mot.
Efter det att klubborna började dyka upp så tog det inte lång tid innan de blev populära. Det är inte heller så att de är populära enbart bland amatörer, även om det är lätt att tro då många är spelförbättrande.
Det är inte ovanligt att se hybrider i bagen hos spelare som till vardags hör hemma på PGA touren, vilket gör att de är intressanta både för spelare med högt handicap och de allra bästa.
Ersätter långa järn
De allra första hybriderna som släpptes var tänka att ersätta de långa järnen, som många har svårt att slå. Jag har själv ganska lågt handikapp men jag har aldrig riktigt varit förtjust i exempelvis järntrean.

Sen har jag inte en hybrid i bagen i dagsläget, utan istället en annan klubba som ersätter. Men det hade mycket väl kunnat vara ett bra alternativ. Även om man KAN spela med långa järn så kan det trots allt vara bättre att byta mot till exempel en hybridklubba, då man vill ha det som ger bäst resultat.
Har man ett lite högre handikapp så är det troligen en mycket bra idé att stoppa i en hybrid i bagen. Det är inte heller så att det enbart är handikappet som avgör, då det krävs en hög hastighet på klubban för att få iväg bollen på ett bra sätt med en järntrea. Den är heller inte så förlåtande om man får en lite sämre träff.
Hybridklubban går här in med ett större klubbhuvud än den vanliga järnklubban. Att huvudet är större ger tillverkarna möjligheten att flytta vikten, så att det blir lättare att slå bollen och även få upp den högre i luften.
Bra ersättning för långa järn, i vissa lägen
Ofta är det alltså en bra idé att ha åtminstone en hybrid i bagen. Eller möjligen två. Detta för att ersätta järn 3-4 och om man har två hybrider så kan man dessutom ersätta järn 5:an.
En hybrid är ofta mer lämpad för de med en lägre svinghastighet så som damer och äldre spelare. Det är en klubba som är gjord för att göra det lite enklare och för att använda fördelarna med både en järnklubba och en träklubba.
Sen ska sägas att det inte alltid behöver vara en hybrid som är svaret för dig som inte vill ha långa järnklubbor i bagen. Personligen har jag som sagt inte någon järntrea utan väljer där istället en träsjua.
Jag har gjort det valet för att min sving inte riktigt passar ihop med hybridklubbor, men fungerar bra med mer loftade träklubbor. Längden som jag slår blir ungefär motsvarande. Som med allt när det gäller golf är det individuellt vad som passar och inte – så välj utifrån dig själv.
Slå hybriden från ruffen
Har bollen kommit ut i ruffen eller liknande läge och inte då ligger i riktigt dåligt läte, är det också oftast lättare att få iväg den med en hybridklubba. Anledningen till detta är att kanterna är mer rundade, vilket gör att den glider bättre genom gräset.
En järnklubba kan ofta fastna i gräset på grund av att den är så kantig. Ligger bollen riktigt dåligt kan dock järnklubban vara bättre av just det här skälet, då du kan komma åt bollen bättre. Men vid medel-dåliga lägen passar hybriden speciellt bra.
Hybrider kallades i början ofta för ”rescues” eller ”rescue clubs”, just eftersom de hade lite som uppgift att hjälpa till att rädda spelaren från slag som hade hamnat i ruffen. De var designade just för att vara bra på att få ut bollen ur ruffen på ett enkelt och stabilt sätt.
Just att klubban har en låg profil och ett mindre klubbhuvud jämfört med t ex fairwaywoods, gör att hybriden blir ett bättre val i ruffen. Och som sagt, jämfört med vanliga järnklubbor kan hybriden också ha fördelar tack vare att den inte fastnar lika mycket i längre gräs etc.
Hybrider vs Träklubbor
Utseendemässigt liknar troligen hybriderna träklubbor allra mest. Men det finns så klart skillnader och de två stora är storlek på klubbhuvudet och längden på skaftet.
Träklubborna har normalt klart längre skaft vilket gör att de lämpar sig mer för slag från tee eller från en fin fairway. Självklart kan du använda en hybrid från tee också men då får du räkna med kortare längd på grund av skaftet.
Det större klubbhuvudet på träklubban är också mer förlåtande vilket gör att den passar från samma typ av lägen. Men detta ska inte tolkas som att en hybrid är svårslagen utan att skaftet är kortare och klubbhuvudet är mer kompakt ger fördelar de också.

De är lättare att slå från sämre lägen t ex då det är ett mindre klubbhuvud ska ta sig igenom gräs och annat som kan vara i vägen, såsom vi pratade om när vi diskuterade att spela med hybridklubbor från ruffen.
Ett kortare skaft gör dessutom att det är lättare att få kontroll på själva klubban också. Vilket för med sig att du troligen kommer att få en bättre träff oftare än du får med en träklubba.
Loft
Det finns självklart vissa grunder för vilka loft som kan tänkas vara aktuella. Men mycket handlar om vilken klubba du vill ersätta. Här nedan kan du hitta en liten tabell över vad olika loft kan tänkas ersätta för någon järnklubba.
Loft på hybrid och motsvarande järnklubba
Loft på hybrid | Motsvarande järn |
14 – 16° | 1 |
17 – 19° | 2 |
19 – 21° | 3 |
22 – 23° | 4 |
24 – 27° | 5 |
29 – 32° | 6 |
32°+ | 7+ |
Hela set med hybrider / hybridset
På marknaden går det även att hitta hela set som är av hybridtyp. Dessa är de allra mest lättspelade klubborna som går att hitta.
Hur klubborna ser ut kan variera en del men till och med de korta järnklubborna har här en förhållandevis stor massa, vilken hjälper till att få upp bollen i luften och erbjuder mycket förlåtande egenskaper.
Dessa set är vanligen bara passande för äldre spelare eller spelare med låg svinghastighet som även känner att de behöver ha så mycket hjälp som möjligt.
Klubbor av detta slag liknar också vanliga järnklubbor mycket mer än de andra hybriderna som finns att köpa. Det för med sig att de fungerar ganska mycket som vanliga järnklubbor men som helt enkelt är enklare att slå.

Flex på skaft
Hur styvt ett skaft är och ska vara, är något man nästan alltid ska ha i åtanke när en klubba köps. Det är egentligen mest för putters som det inte spelar någon större roll på samma sätt.
Styvheten på klubban, och var den har sin böjningspunkt, styr mycket av hur det känns att slå en klubba och hur bollen kommer att agera efter träff. Extremt enkelt förklarat kan man säga att ett alldeles för styvt skaft (och som även flexar för långt ner jämfört med vad man som spelare klarar av) troligen kommer att leda fram till låga slicade slag.
Ett alldeles för mjukt skaft ger istället troligen en stark hook. Det gäller alltså att ha rätt skaft på sina klubbor. Frågan är självklart mer komplex än vad jag beskrev nu, men i grund och botten är det en enkel och grundläggande förklaring.
Skaft finns därför i olika modeller med olika styvhet och flexpunkt. Flexpunkten talas det ofta inte lika mycket om, då det börjar bli väl avancerat för oss vanliga golfare och därmed behöver du sällan fundera på den heller.

Regular flex – Sitter i majoriteten av alla golfklubbor. Passar normalt till den genomsnittliga manliga golfaren.
Stiff flex och extra stiff – Hårdare skaft som passar spelare med en hög svinghastighet.
Senior flex – Skaft som är mjukare och riktar sig i huvudsak till äldre manliga spelare med lägre svinghastighet.
Lady flex – Också en ett mjukare skaft på samma sätt som seniorskaften men är ofta kortare och här lagt själv flexpunkten på en annan plats för att hjälpa till med att få upp bollen i luften.
Viktigt att komma ihåg är att vad skaften kallas i sig inte är det som styr om det är rätt skaft för dig eller ej. Du kan mycket väl vara en kvinna och behöva ha ett regularskaft till exempel. Och du kan vara en 30 år och spela bättre med ett mjukare skaft som ett senior-skaft.
Välj skaft som passar dig och din sving
Det är heller inget att skämmas över om man inte har regular eller något coolt styvt skaft för den delen. Det viktiga är att skaften och klubborna ska hjälpa dig att spela så bra som möjligt.
Alla har olika sving och kan ha lite olika egenskaper som styr vad för typ av klubbor som de behöver. Som med allt annat är det bäst att testa olika för att se vad som verkar vara det rätta valet.
Ytterligare en viktig sak att veta om är att det inte finns någon direkt standard för vad ett skaft ska kallas för. Man kan alltså inte bara gå rakt av på namnet utan bör kolla upp lite närmare vad skaftet har för egenskaper.
Troligen kommer inte ett skaft från en tillverkare kallas för seniorflex och hos en annan kallas för stiff. Men det kan mycket väl vara så att ett regular från en tillverkare är lika styvt som ett stiff från en annan.
Alltså kan du inte vara säker på att att ifall du spelat med regular hela tiden från en tillverkare så kommer ett annat regular från en annan kännas likadant att slå med. Testa dig fram och kolla upp detaljerna innan du gör ditt val.