Köpguide för golfbollar

Innehållsförteckning

Ibland glömmer vi bort hur viktigt det är att ha en boll som verkligen passar för den spelare som man är. Det finns inget som säger att den dyraste bollen är den bästa utan det handlar väldigt mycket om hur du spelar din golf. En dyr tourboll är troligen inte alls bästa alternativet om du är en 36-handikappare.

I denna guide ska vi ta upp vad som gäller rent allmänt för golfbollar vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig till ett bra beslut.

Bollens uppbyggnad

Långt tillbaka i tiden var det ganska enkla saker de där golfbollarna. Det gäller definitivt inte längre utan bollarna kan vara uppbyggda i flertalet olika lager som hjälper till med att få ut olika funktioner.

En-dels

Detta är den allra enklaste typen av bollar då de enbart består av ett lager. Hela bollen är tillverkat av ett material. Det är få bollar som är av detta slag som säljs till oss golfare. Dock är det vanligt att vi spelar med dem då rangebollar ofta är en-delsbollar. Detta då de är klart billigast att tillverka vilket passar perfekt för en range där massor av bollar används.

Har stället du spelar på lite bättre rangebollar är de troligtvis inte en-delsbollar utan två-dels. Oftast får man räkna med att bollar av detta slag går lite kortare än andra bollar då de inte komprimerar på alls samma sätt. Bollarna känns även ganska mjuka när du slår dem.

Två-dels

2-dels golfboll

Detta är en väldigt vanlig typ för många golfare och då speciellt de som inte vill betala så mycket eller har lite högre handikapp. Bollen är ganska enkelt uppbyggd med att inre lager och sedan ett skal utanpå.

En fördel med dessa bollar är att de nästan håller för allt. Ser du en trasig två-delsboll på banan så är det med stor sannolikhet för att gräsklipparen har kört över den.

Dessa bollar är normalt hårda vilket ger mer längd men kostar på i känsla. Alltså är det en typ av boll för den som tycker det är viktigare att få lite extra längd än känsla vid greenen.

Tre-dels

3-dels golfboll

När vi kommer upp på tre lager börjar bollen att bli lite mer avancerad vilket även innebär att priset börjar stiga upp en bit. Denna boll har en stor kärna inne i mitten som är av ett hårt material.

Utanför detta sitter en klart mjukare del som hjälper spelaren att sätta spinn i bollen. Sist kommer skalet som även det är mjukare och därmed också hjälper till att sätta spinn i bollen.

Tre-delsbollar passar alltså spelare som vill kunna sätta mer spinn i bollen vilket innebär bättre stopp på greenerna. Det innebär också att risken är större att slå snett med denna typ av boll jämfört med en två-delsboll då det är spinnen som gör att en boll t ex slicar iväg. Tre-delsbollar är mjukare vilket också betyder att de är mjukare och ger bättre känsla vid närspel.

Fyra eller fler delar

4-dels golfboll

När vi kommer till bollar som har fyra eller fler delar har vi med största sannolikhet kommit upp på de allra dyraste tourbollarna.

En boll som har fyra olika lager har möjlighet att erbjuda både längd och känsla. Alla lager har ett speciellt syfte vilket gör att det går att uppnå detta.

Exakt vilket lager som gör vad kanske inte är speciellt intressant utan det som ger något att veta är att dessa bollar både går långt, spinner och har känsla vid greenen.

Tyvärr är de även de klart dyraste bollarna vilket inte är speciellt överraskande med tanke på att de är mest avancerade och har bästa egenskaperna.

Spinn

En avgörande faktor för uppförandet för en boll är hur mycket den spinner. Hur många olika delar som bollarna har påverkar självklart detta men det finns även variationer inom t ex två-delsbollarna. Genom att ha lite varierande material i en boll så kan tillverkarna skifta hur mycket spinn som genereras.

Låg spinn

Dessa bollar är gjorde för att spinna så lite som möjligt. En viss spinn behövs för att en boll ska flyga och det är omöjligt att inte sätta spinn i en golfboll när man slår. Men genom att ha en boll som spinner så lite som möjligt kommer den att flyga så rakt som möjligt i luften och även rulla långt efter landning.

Passar t ex spelare som har stora problem med en slice. En nackdel med dessa bollar är att det är svårt att få bollen att stanna snabbt på greenen. Har du ett slag där pinnen står nära framkanten är det nästan omöjligt att få bollen nära.

Mellan spinn

Så som namnet antyder är detta ett mellansteg när det gäller bollar. Tanken här är att hitta ett bra läge som erbjuder delar av fördelarna som bollar med mindre eller mer spinn har. Räkna därför med ganska bra längd och samtidigt möjlighet att få bollen att stanna hyfsat snabbt.

Mycket spinn

Dessa bollar är gjorda för att ge så mycket längd som möjligt i luften och för att sedan stanna snabbt. Bollen kommer därmed inte totalt att nå lika långt ut på fairway utan det är vid inspel som de är tänkta att vara som bäst. Detta då det verkligen går att slå upp bollen och få den att stanna även om flaggan står nära. Träffar du bra kanske den t o m kommer att spinna tillbaka en bit.

Dessa bollar passar normalt till bättre spelare då den ökade spinnen även gör att sneda slag blir ännu mer felriktade. För en bra spelare kan detta vara bra då en boll med mycket spinn även är betydligt enklare att skruva som man vill.

Behövs det än draw på utslaget är det lättare att skapa med en boll av detta slag. Bollen kommer även att ha betydligt bättre känsla vid greenen.

Hårdhet

Hur hård en boll har är starkt beroende av de olika delarna som vi har talat om tidigare. Generellt är en boll med mindre spinn också klart hårdare och det ger en sämre känsla vid greenerna men bjuder istället tillbaka då den går längre.

En mjukare boll är ofta det som lite bättre spelare vill ha då de hellre har den ökade känslan vid inspel och runt greenerna än den extra längden.

Ett bra sätt för att snabbt känna om en boll är mjuk eller hård en boll är att lite mjuk knacka bollen mot dina tänder. Testar du med en boll som du vet är mjuk kommer du väldigt snabbt att känna skillnad mot en boll som du vet är hårdare.

Dimples

Förutsatt att du inte spelat med en golfboll från tidernas begynnelse så har troligen aldrig spelat med en boll som inte har några dimples. Detta är för att det just är dessa små gropar som gör att bollen flyger som den ska i luften.

Man kan se på detta avancerat och då har det med en massa faktorer som tryck och fuktighet när bollen flyger i luften osv. Eller så nöjer man sig med att det är groparna som gör att bollen spinner som den ska och flyger så långt som möjligt.

Hade det inte funnits dimples hade troligen dina utslag inte nått längre än 100 meter. Tillverkarna kan påverka hur en boll flyger genom att ha olika typer av dimples vilket du även märker ifall du tittar på olika bollar då de inte alltid ser likadana ut.

Vad ska man välja?

Nu förutsätter vi att du väljer att köpa bollar och det allra bästa du då kan göra är att först gå igenom alternativen som finns för den budget du har satt upp för bollarna. Sedan är det bäst att helt enkelt testa några olika typer av bollar som ligger inom ditt tänkta segment.

Du kan då utesluta vissa bollar om de inte är tänkta för en spelare som dig. Tittar jag på mig själv som exempel så slår jag ganska långt vilket gör att jag inte behöver bollar som ger mig extra längd. Mitt problem när jag spelar är att jag har en tendens att gärna få för mycket draw i slagen så en boll med mycket spinna passar kanske inte allra bäst.

Dock vill jag ha möjlighet att själv skruva bollen om jag vill plus att den ska stanna snabbt på greenen. Jag slår bollen på ett sådant vis att jag ofta inte genererar så mycket spinn vilket gör att jag behöver ha hjälp vid inspelen. Därför passar sammantaget det bäst för mig att ha en boll som spinner mycket. De dagarna jag har stora problem med en hook får jag helt enkelt ändra mitt spel. Jag vill även ha mjuka bollar då närspel och puttning är viktigt för mig.

När jag då har satt upp mina grundtankar om bollen så är det enklare att titta på alternativ som kan vara bra för mig. Svaret för mig är då troligen en tourboll med ganska mycket spinn.

Men om du t ex har stora problem med en slice och inte slår speciellt långt kan det istället passa väldigt bra med en två-delsboll som går så rakt och långt som möjligt. För att komma fram till den som passar bäst är det enklast att testa några alternativ. Då får du det bästa svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>