Köpguide för vagnar

Besöker man en svensk golfbana kommer man snabbt att upptäcka att de allra flesta spelarna inte bär sina klubbor utan väljer att köra sin bag på en vagn av något slag. Detta är inte speciellt konstigt då det helt enkelt kräver mindre energi för att använda en vagn än att bära.

Vidare om en spelare t ex har problem med ryggen eller liknande kan det vara bättre för kroppen att använda vagn. Har du tidigare hyrt vagn på golfbanan så är det heller inte frågan om så många rundor innan du har sparat in dina pengar. Och då kommer du med stor sannolikhet även få en bättre vagn.

I denna guide ska vi titta på lite olika saker att tänka på när det gäller vagnar plus att vi ska gå igenom några olika typer som finns på marknaden.

Dra, skjut eller elektronisk

Dragvagn med två hjul

Det finns tre olika typer av golfvagnar som du kan införskaffa och som rubriken antyder är det sådana som antingen ska dras eller skjutas på plus att det finns sådan som har en elektrisk motor.

För några år sedan var nästan alla vagnar av det slaget att du fick dra dem efter dig när du spelar. Det finns fortfarande många vagnar av detta slag på marknaden men det har även dykt upp sådana som du istället skjuter framför dig.

Generellt är det så att ifall vagnen har två hjul så är tanken att du ska dra den efter dig och har den tre eller fyra hjul så skjuter du på den istället. En vagn med två hjul är generellt enklare att manövrera än en som har tre eller fler hjul.

Fördelen med flera hjul är att vagnen blir stabilare. De allra enklaste vagnarna som finns har två hjul och dessa brukar vara klart billigare.

Skjutvagn med tre hjul

Att vagnar du kan skjuta framför dig har dykt upp är för att dessa är bättre för kroppen. Även om det sliter mindre med en vagn du drar efter dig jämfört med en bärbag så är det ännu bättre att skjuta den framför dig.

Det man kan säga om priset är att de ofta vagnar som du drar efter dig ofta är billigare, detta då de helt enkelt är lite enklare i sin utformning.

Jämför du dock med de elektriska som vi snart kommer till så är de du själv för framåt mycket billigare.

När du köper en vagn gäller det att känna på konstruktionen då det är bra om den är så lätt som möjligt fortfarande som den är stabil. En ranglig vagn är inte skoj att dra med sig.

Viktigt är också att kolla hur den fälls ihop då du ju oftast ska få in vagnen i bilen efter rundan.

Elektrisk golfvagn

En elektronisk vagn är ett alternativ för dig som antingen vill att det ska vara lite enklare att gå rundan eller som behöver det för att kroppen inte klarar av att skjuta/dra en vagn.

Vill du köpa en vagn av detta slag är det fortfarande viktigt att den ska fällas ihop på ett bra sätt men det är även viktigt att undersöka batteriet.

Bra batterilängd är viktigt då det kan vara tungt att behöva dra en vagn av detta slag ifall strömmen tar slut mitt under rundan. Laddningstiden är också en intressant faktor.

Kolla hjulen

En stor del av en golfvagn är hjulen. Det är ju dessa som ska göra att vagnen rullar fint framåt. När det är platt och fint spelar det inte så stor roll hur hjulen ser ut men direkt när det blir ojämnt vilket ofta händer på en golfbana så blir det viktigt att ha ordentliga hjul.

Leta gärna efter en vagn med lite bredare hjul då dessa kommer att hjälpa till vid dåligt underlag. Viktigt är också att hjulen är robusta då detta annars är ett av ställen där en vagn riskerar att gå sönder.

Extra saker är lika med mer vikt

För att sälja in vagnar till sina kunder har ofta tillverkarna lagt till olika finesser så som en sittplats eller något liknande. Visst kan det vara trevligt med en plats att sätta sig ifall man ofta spelar då det blir längre väntetider men du ska tänka på att alla extrasaker väger och därmed blir vagnen tyngre. Sen är just en sittplats ofta en sådan sak som man fortfarande kan önska sig då det ju kan vara skönt.

Några frågor att ställa sig

Hur mycket väger vagnen? – Detta är en viktig fråga och då inte för själva rundan då detta inte är en speciellt stor faktor. Men när du har spelat klart och ska lägga in klubborna i bilen är det inte en fördel ifall vagnen väger för mycket.

Hur kontrollerar du hastigheten? – Detta är inte något problem ifall du väljer en vagn som du ska skjuta eller dra. Då är det egentligen bara intressant hur då får vagnen att stå stilla. När det gäller de elektriska varianterna finns det lite olika sätt för dig att kontrollera hastigheten. Fråga därför om detta.

Hur sätter man ihop vagnen? – Eftersom du med tiden kommer att fälla ihop vagnen och fälla upp den många gånger är det positivt ifall detta är smidigt att göra. De flesta är smidiga men det ändrar inte faktumet att det är bra att testa detta innan en vagn köps.

Hur stor plats kommer vagnen att ta i bilen? – Denna fråga är väldigt viktigt då det gäller att få in alla saker. Ska du t ex ha in fler än två bagar och vagnar kommer detta att ta ordentligt med plats. Att köpa en vagn som sedan inte får plats är inte någon höjdare.

Hur bra är batteriet? – Som vi tidigare skrev är detta väldigt viktigt för en elektrisk vagn. Laddningstiden är intressesant då det kan skilja många timmar i hur lång tid det tar att ladda. Är batteriet för tungt för att stoppa in och ur bagaget? Hur länge håller en laddning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>