Custom fitting

Innehållsförteckning

Om man är beredd att lägga ordentligt med pengar på sitt inköp av golfklubbor är tipset att man utför en custom fitting. Denna kommer att se till att du får de klubborna som passar allra bäst för din sving.

Ofta kostar det runt 500 kr att utföra en custom fitting men om du sedan köper klubbor brukar du få denna summa tillbaka. Här ska vi titta lite närmare på hur det fungerar med en custom fitting så att du vet vad du kan förvänta dig ifall du utför en sådan.

Hur det går till med en custom fitting

Första steget är att slå några slag med en utvald klubba. Detta kommer att ge grunddata som behövs för att fortsätta utprovningen. Exempel på information som utprovaren får är din svinghastighet, bollens hastighet, vilken vinkel bollen lämnar klubban, hur mycket bollen spinner m.m.

Det finns en dator kopplad till systemet där du kan se exakt hur långt du slår, vilken bana bollen har osv. Dessa grundläggande fakta hjälper till att hitta klubbor som passar dig.

Processen är sedan ganska enkel då utprovaren ger dig några klubbor att testa. Dessa slår du med och så läser man av datan som datorn delar med sig plus att din egen känsla självklart räknas in. Har du önskemål om ett visst märke testas dessa om du är öppen till olika så får du testa flera.

För varje omgång slag du slår kommer man lite närmare till att hitta de perfekta klubborna. Ofta bestämmer man sig för märke och typ först för att sedan gå vidare till längd på klubba, storlek på grepp, typ av grepp och vilken lie klubban ska har.

Det är även fullt möjligt att resultatet av utprovningen visar att det är standardklubbor som passar dig bäst. Vilket inte är speciellt konstigt då tillverkarna gör standardklubborna i sådan utformning att de ska passa så många som möjligt. Visar det sig att detta är inställningen för dig kan du ju iaf känna dig trygg i vetskapen om att det är rätt för dig.

Bollbana

Vilken bana som bollen går ut från klubban är allra mest intressant för dig som ska prova ut en driver eller någon annan träklubba. Enkelt så kan man säga att en låg bollbana är pga för lite spinn eller utgångsvinkel och kommer att leda till en kort carry vilket leder till kortare slag.

Är istället bollbanan för hög är detta för att utgångvinkeln är för hög eller att du sätter för mycket spinn i bollen. Detta för med sig att bollen får en hyfsad carry men dåligt med rull. Sammantaget kommer slaget att bli kortare.

Den bästa utgångsvinkeln på en boll är en ganska hög sådan men bollen fortfarande har en ganska svag vinkel när den landar på marken och därför kan rulla vidare. Om det är så att du redan tycker att du slår långt kan det vara en idé att skaffa en driver som går ganska högt men inte rullar så långt.

Du ger isf upp lite längd men får oftast en bättre kontroll då bollen stannar där den landar. Det är genom att känna till hur du dels vill slå bollen och hur du verkligen gör det som man kan bestämma vilket loft en träklubba ska ha och typ av skaft som passar bäst.

Sidovinkel och sidospinn

Utan att ljuga för mycket skulle jag nog säga att alla vi som har spelat golf ett tag någon gång har haft problem med skruv åt något håll. Genom att kolla vilken vinkel bollen går ut från klubban och hur mycket spinn den har kan man välja ut en klubba som kommer hjälpa dig med detta problem.

Lie

Detta är vinkeln som klubbhuvudet har jämfört med skaftet. Om denna vinkel är för upprätt är risken stor att bollen kommer att dra vänster för en högerspelare. Är den istället för flack är risken att bollen går åt höger. För en vänsterspelare blir det som vanligt tvärt om.

Genom att slå en boll med en form av tejp under klubban och sedan göra detta på ett hårt underlag får man ett märke som visar ifall du kommer ner till bollen rätt eller ej. Kommer du inte det testar man ut ett klubbhuvud med en annan lie för att hitta det perfekta. Rätt lie kommer sedan att hjälpa dig att slå rakt.

Klubbhastighet

Den hastighet som du svingar med har väldigt stor inverkan på hur bollen kommer att bete sig. Har du en hög hastighet kommer du med största sannolikhet även att slå långt. För att du ska slå så bra slag som möjligt gäller det därför att hitta en klubba och skaft som matchar just ditt sätt att slå allra bäst.

Skaft

Vi har här inte tagit upp skaft som en egen del innan men det är självklart att det är väldigt viktigt. Det är troligen så att ha rätt skaft är viktigare än att ha rätt klubbhuvud.

Av just denna anledning lägger vi in detta som en punkt här bara för att tydliggöra att typ av skaft, vilken flex osv det har är sådana saker som hänsyn tages till under hela utprovningsprocessen. Var klubban flexar t ex påverkar hur hög bollbanan är. Hur vridstyvt det är gör att bollen rakare eller snedare.

Vill du läsa lite mer om vad som just avgör vilket skaft som passar dig kan du göra detta i vår guide – Att välja rätt skaft.

Tänka på innan man gör en custom fitting

En sak man bör tänka på innan en custom fitting utförs är vad du har för några planer med ditt golfspelande. Tar man som exempel en spelare som för tillfället har stora problem med en slice så kan man utan problem prova ut klubbor som hjälper till att rätta till detta problem.

Detta är bra för den som helt enkelt vill ha hjälp att slå rakare. Men om personen i fråga istället har tänkt jobba med sin sving bör man även vara försiktig med att testa ut klubbor som är speciellt anpassade för ett visst problem.

Om spelaren sedan efter träning lär sig att lösa slicen så har han då klubbor som troligen istället kommer att vilja dra åt vänster.

Ytterligare ett tillfälle när man ska vara lite försiktig med att prova ut klubbor är när man är nybörjare. Oftast ändras svingen ganska mycket den första tiden man spelar och därmed gäller det att ta det lite lugnt med inställningar.

Dock ska sägas att t ex längd på klubban är något som du med största säkerhet har nytta av att ställa in rätt även som nybörjare. Det är alltså inte dåligt att göra en custom fitting även om man precis ska börja spela eller har gjort det. Utan det gäller bara att inte göra för specifika inställning. Annars är risken att man behöver köpa nya klubbor snart igen.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
79 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>