Köpguide för Putters

Innehållsförteckning

För många är puttern en ganska tråkig klubba som lätt glöms bort. Men om man ska titta på det rent objektivt är det troligen den viktigaste klubban i hela bagen. Sen kanske det inte är lika svårt att hitta en putter som passar perfekt som t ex en driver men det ändrar inte viktigheten.

Om man avrundar lite friskt så kan man komma fram till att på en runda så slår man ungefär hälften av slagen med puttern. Skulle du göra en runda på par och ha träffat alla greener på rätt antal slag så skulle det bli exakt hälften av slagen förutsatt att det är lika många par 3or och par 5or. Alltså är det en otroligt viktig klubba.

Ett slag är ju ett slag oavsett vad det slås ifrån osv. Så en missad putt från 1m kostar lika mycket som ett lite snett inspel. Kan man bli stabil i sin puttning och i princip undvika att treputta kommer man troligen att få ihop en ganska bra score.

Det finns ett bra klassiskt utryck som säger ”Drive for show, putt for dough”. Detta summerar det hela ganska bra. För det är ju klart så att det mest imponerande att se är när någon står på rangen eller på första hålet och smäller iväg en spikrak hög drive på 280m. Men för den som verkligen vill få till en bra score eller som i uttryck tjäna in pengar ska putta bra.

Tiger Woods och puttning

Ta t ex Tiger Woods och vad han är känd för. Jo det är till stor del att han revolutionerade spelet när han kom ut genom att vara vältränad och att slå långt. Men vad som inte är lika känt är att Woods är en riktigt bra puttare. Få har satt så många viktiga puttar som han.

Egentligen borde man därför spendera minst halva sin träningstid på att putta för att försöka tjäna slag där. Men istället står vi gärna på rangen och smäller iväg långa slag då det är roligare.

Att välja en putter är inte så enkelt då det finns en massa olika typer att välja mellan. Det är allt från stora puttrar till de mer klassiska bladputtrarna. Sen kan skaftet vara fäst t ex mitt på puttern eller på hälen. Allt påverkar hur det kommer att kännas när du spelar med den.

Det är även den klubban där det mest handlar om en känsla. Tar du en driver t ex så är det knappast någon som numera spelar med en 20 år gammal driver då teknologin har utvecklats så mycket. Men när det kommer till en putter kan det vara så att en gammal bara känns rätt.

Woods har vunnit om inte alls så iaf nästan alla sina majors med samma putter och det finns många andra exempel på stora spelare som håller fast vid en viss putter. Det trevliga med puttrarna är också att priset inte spelar lika stor roll.

Visst är chansen större att en dyr putter är trevligare att putta med då mer tanke har lagts ner på den. Men en billig putter från den lokala sportbutiken kan också fungera. Allt handlar som sagt var om känsla och det bästa är att testa sig fram.

Design på klubbhuvud

Halv mallet

Det finns som sagt var en massa olika designs för puttrar och här ska vi ta och titta på några av de vanligaste typerna. Du kan även hitta bilder som visar på hur de olika typerna ser ut.

Normalt brukar man dela in puttrar i tre olika typer och det är blad, mallet eller halv mallet.

Den första typen är en klassisk bladputter. Dessa är normalt mycket snygga att titta på då de är enkla i sin utformning. Nackdelen med dessa puttrar är att de inte är speciellt förlåtande vid lite sämre träffar.

Så om man ska köpa en sådan putter bör man vara säker på greenerna. Numera är det inte speciellt många som spelar med sådana putters.

Bladputter

Nästa steg efter en bladputter är en halv mallet. En sådan syns på bilden i mitten. Dessa är ganska små i sitt utformande och kan därmed se ganska rena ut.

Dock inte lika snygga som en bladputter men å andra sidan ska man ju helst inte välja putter efter utseende utan efter vad som passar och känns bra när man puttar.

Denna modell av putter är ett mellansteg mellan den slimmade bladputtern och malletputtern. Eftersom de har en större vikt och denna är placerad mer strategiskt är det enklare att putta med en sådan klubba.

Mallet

Något som har blivit populärt på senare år är malletputters. En sådan kan du se på bilden längst till höger. Utseendet på dessa kan vara väldigt varierande och vissa ser ut att ha lånat mer från designen av rymdskepp än gamla bladputters.

Den stora fördelen med dessa är att de är väldigt enkla att putta med. Vikten är ofta hög vilket ger en stabilitet plus att den även är placerad så att missträffar inte ska bli lika allvarliga.

Skaftdesign

Vilket skaft en putter har brukar i sig inte vara speciellt viktigt då det inte på samma sätt är frågan om att hitta ett lagom mjuk eller hårt osv. En viss offset brukar det iaf vara på klubborna vilket innebär att själva klubbhuvudet sitter en liten bit bakom skaftet. Syftet med detta är att hjälpa till med att spelarens ögon ska vara över bollen. Men även att man ska få händerna framför i bollträffen vilket är viktigt för en bra putt.

Något som man dock kan fundera på är hur man vill att skaftet ska se ut och vara fäst. Det kan t ex vara så att skaftet är färst i hälen på klubbhuvudet eller mitt på. Vidare kan skaftet vara bockat en del vid slutet vilket skapar en liten annan vinkel.

På det stora hela kan man nog säga att det inte spelar så stor roll hur man har skaftet utan det är frågan om en känsla. Personligen gillar jag raka skaft som är fästa mitt på puttern. Jag tycker detta hjälper mig att få en bra träff på bollen. Dock finns det inget som säger att samma sak gäller för någon annan.

Putter med skaft vid hälen
Putter med skaft i mitten

Klubbhuvudet

Ett klubbhuvud kan vara gjort av en mängd olika material. Det kan exempelvis vara det vanliga stålet men även ett antal till. Speciellt när man tittar på inserts som sitter där träffen ska ske. Dessa är gjorda i en massa olika saker så som gummi.

Något man kan fundera på när det gäller klubbor är hur mjukt en insert ska vara. För en generell regel man kan ha där är att ett mjukt passar som bäst när greenerna är snabba. Ett hårt som ger mer fart passar bäst när det är långsamma greener. Men som med det mesta annat när det gäller putters så är det inte någon text som ska säga vad som passar bäst och inte. Det allra bästa är att testa några olika typer för att se vad som passar bäst.

Skaftlängd

Det allra vanligaste är att putters är 35” långa. Det går självklart även att få dem kortare eller längre om man så önskar. Detta är då putters som man håller som vanligt och slår ett normalt slag.

Sedan finns det även mag-, bröst- och hakputters. Dessa är mycket längre och fästs vid kroppen. Något som regelmakarna numera har kommit fram till att det strider mot reglerna och ett förbud kommer. Från och med 2016 är det inte längre tillåtet att använda putters som förankras i kroppen.

Dock kommer det fortfarande att vara tillåtet att ha lite längre klubbor så som t ex Matt Cuchar har. Han använder en putter som är förbi händerna och vilar mot underarmen. Men klubban är inte fäst någonstans i kroppen varför det är okej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>