Bunker

Bunker är ett av de mesta kända orden inom golfen. Många som inte ens spelar golf vet vad en bunker är. Korta förklaringen är att en bunker är ett sandfyllt område vars uppgift är att agera hinder på banan. Bunkrar kan ha väldigt olika utforming men de kan oftast delas in i två olika avdelningar och sedan kan de efter detta vara lättare eller svårare.

Fairwaybunker

Fairwaybunker

En bunker som är placerad ute längs fairwayn på ett hål är placerad där för att försöka kontrollera och bestraffa en spelare vid dens utslag eller transportslag.

Placeras en bunker säg 200 meter mitt i fairwayn och denna bunker är ganska djup för detta med sig att spelaren måste ta en risk om den försöker slå över eller spela kort om bunkern. Risken kan ge ett lättare inspel men det är som sagt var en risk.

Sen ska det sägas att en bunker inte behöver vara ett lika jobbigt hinder som t ex vatten där bollen direkt är förlorad om den faller i. Bunker har du alltid chans att slå dig ur och har du inte riktig otur kan du ta dig en bra bit fram alternativt slå ett vanligt slag.

Greenbunker

Greenbunker

Är bunkern placerad nära greenen kallas det istället för en greenbunker. Reglerna är inte annorlunda för en bunker av detta slaget så du får fortfarande inte sätta ner klubban i sanden bakom bollen innan du slår osv.

Bunkrar nära green ska styra spelaren när det gäller inspel och detta genom placering och svårighet. Står flaggan när en svår bunker t ex är det säkrare att slå med lite större marginal. Det går ofta att läsa ut ganska bra vad arkitekten tänkt när banan designades genom en snabb titt var bunkrarna ligger.

Sen ska tilläggas att det inte alltid är så att bunkrarnas placering ska försöka styra spelet för att det är taktiskt svårare att göra en viss sak utan det finns två stora anledningar till varför en bunker kan ligga på en viss plats. Det är dels för att den ska se lite skrämmande ut så att folk inte vill slå i närheten av den. Något som kan vara effektivt om det finns ett annat hål i närheten och speciellt om det finns en tee som ligger nära för ett annat hål. En bra placerad bunker kan då göra att många försöker hålla sig borta från den och då även som resultat är risken mindre att bollar träffar andra spelare.

En till anledning av placering av bunkrar kan vara var det visuellt ser snyggt ut med en bunker. Golfare gillar en vacker bana och en bunker kan liva upp en bana.

Potbunker

Potbunker

Detta är inte en typ av bunker i riktigt samma mening som de andra då det både kan vara en greenbunker eller en fairwaybunker.

Potbunkrar är dock mycket kända varför vi tar upp det här. Speciellt på klassiska linksbanor kan dessa finnas.

En potbunker är en oftast liten djup bunker med branta kanter. Att hamna i en av dessa är inte något man vill göra då det ibland kan vara väldigt svårt att ta sig ur på bara ett slag. Ibland kan de vara så små att det inte finns mycket plats för mer än en golfare, en klubba och en boll där nere.

Vad namnet kommer ifrån är inte riktigt klarlagt med troligen är det det engelska ordet Pot och översättningen kastrull som är tanken.

Bunkern ser helt enkelt ut som en lite kastrull då den är liten och djup. Bunkrar av detta slaget är spektakulära vilket gör sig bra på tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>