Matchspel

Går man tillbaka till golfens ursprung så var det matchspel som gällde. Här är det en kamp mellan dig och en motspelare där varje hål räknas för sig själv.

Målet med spelformen är ganska enkel då det hela handlar om att vinna fler hål än vad din motståndare gör. En spelare har vunnit när han leder med flera hål än vad det är kvar att spela. Om det är frågan om en individuell tävling så fortsätter man på hål 1 ifall det är oavgjort efter 18 hål. Då spelar man sudden death tills en spelare har vunnit ett hål. Om matchen ingår i en större lagtävling så blir den oavgjord och då delas 0,5 poäng ut till bägge spelarna.

Om man vill går det att spela matchspel även om spelarna har olika handicapnivåer. Den spelare som har lägst handicap spelar då som en scratchspelare. Sedan är det skillnaden i antal slag till den med lägre handicap som avgör hur många extraslag den spelaren får. Säg att den bästa spelaren erhåller 5 extra slag enligt sitt handicap och den sämre spelaren får 15 slag. Skillnaden blir då 10 slag och dessa delas sedan ut på de tio hålen med lägst index.

Golf spelformer - Matchspel

I matchspel gäller en del andra regler jämfört med vanligt golfspel. T ex kan en motspelare skänka slag till den han tävlar mot. Ligger bollen så nära hålet att han tycker att den är ”klar” kan ha ge slaget till motspelaren.

Säg att en spelare har slagit några riktigt dåliga slag och har en mycket hög score på gång på hålet kan han skänka hålet utan att någon av spelarna ens är på green. Det går att skänka hålet direkt på tee även om man vill, sen varför man skulle vilja göra det är en annan sak.

Spelordningen är lite hårdare i matchspel då den som ligger längst ifrån hål ska slå först enligt reglerna. Skulle en spelare som ligger närmare slå först så kan den som ligger längst ifrån kräva att det slaget annulleras (ingen plikt utgår) och att bollen ska återplaceras. Detta är om den som ligger närmare inte har givit tillåtelse till att den som ligger längst ifrån slår först. Har spelaren givit sitt godkännande kan han inte kräva att slaget inte ska räknas oavsett resultat.

Golfprylars spelande redaktör kommenterar

Denna spelform spelas det alldeles för lite och jag kan klart erkänna att jag även är en som syndar. Att spela hål för hål och bara mot en annan motspelare är mycket trevligt, detta istället för att hela tiden jaga lägre HCP.

Spelstrategi och liknande blir även det viktigt då det ju gäller att vara smart för att vinna. Rekommenderas starkt att spela matchspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>