Lär dig spela golf

Innehållsförteckning

Den första frågan du ska ställa dig när du börjar med golf är vilken nivå du vill uppnå. Är tanken att bara i lugn och ro spela med vänner där du inte har något mål att bli jättebra på spelet behöver du troligen bara lite grundläggande tips till att börja med.

Här nedan kommer två stycken videoklipp som enkelt visar grunderna som krävs för att kunna spela golf. Dels är det hur du ska greppa klubban (se även bilder) och hur du ska ställa upp dig vid bollen (ta din stans). Ljudet är lite dåligt på det andra klippet men den första delen av klippet visar hur du ska ställa upp dig på ett pedagogiskt vis.

Det kanske kan verka avancerat i början men du kommer snabbt att lära dig hur det går till. Svårigheterna ligger egentligen inte i hur du ska hålla klubban osv utan det svåra är att svinga på ett bra sätt.

En sving kan se ut på en massa olika sätt och fungera bra, sen finns det vissa grunder som är bra att ha med i sin sving. Klippet här nedan går igenom det här med hur en bra golfsving ser ut. Första delen är lite av en upprepning på de två föregående klippen fast i lite snabbare form. Det finns många spelare på tourerna som har svingar som ser lite konstiga ut så det behöver inte vara något problem om du inte svingar lika tekniskt perfekt som t ex Adam Scott.

Två tips som de inte tar upp i klippet som jag vill skicka med är att svinga fullt och att slå igenom. Med att svinga fullt menar jag att baksvingen inte ska stanna halvvägs utan att gå hela vägen till toppen, precis som den visas här i klippet. Anledning till detta är att det i grund och botten är bättre att ha en lång och fin sving och det är mycket enklare att lära sig att slå på detta viset från första början.

Börjar du att lära dig att slå och då inte drar tillbaka klubban hela vägen är det mycket svårare att ändra sig senare. Detta gäller självklart när du försöker att slå ett fullt slag med en viss klubba (fullt slag är att ta i ordentligt). Om du chippar eller liknande ska klubban inte upp hela vägen – då är det en lite annorlunda teknik som vi ska prata mer om senare.

Det andra tipset är att slå igenom. Detta betyder att du verkligen slår till bollen ordentligt och att klubban inte stannar nästan direkt efter slaget. Som du ser i klippet fortsätter klubban på ett naturligt vis efter det att han slagit bollen, precis som den ska göra. Om du bromsar in klubban precis efter slaget och stannar några decimeter efter bollen kommer detta att leda till problem. Det är i princip omöjligt att göra en sådan nedbromsning så snabbt vilket betyder att du egentligen har bromsat klubban redan innan du träffade bollen.

Tanken är istället att du ska accelerera genom bollträffen för att sedan låta klubban bromsa naturligt. Detta är ett fel som många golfare tyvärr gör vilket leder till problem med svingen. Det är även sämre för kroppen då påfrestningen blir mycket större när du tvärt ska stanna klubban än jämfört med att låta den naturligt stanna efter en fullt genomförd sving.

Känner du någon golfare som är duktig kan han / hon säkert denna hjälpa dig med lite bra tips i början. Lite sådana tips brukar vara en bra hjälp för spelet när du är nybörjare. Kom bara ihåg att en bra golfspelare inte är samma sak som en utbildad lärare, räkna därför med att bara de grundläggande tipsen är något att lyssna på.

Spela in din sving

Ett ytterligare bra tips är att spela in din sving med en videokamera / mobiltelefon och titta på den i efterhand för att se exakt vad det är som händer när du svingar klubban. Det är då mycket enklare att se vad som du gör konstigt. Har du bara en hyfsad mobiltelefon eller kamera ska det gå att göra detta snabbt och enkelt (kanske behöver du en vän som hjälper dig att filma från rätt vinkel).

Om ditt mål med golfen är att bli så bra som möjligt är tipset att gå till pron på din klubb och ta ett antal lektioner. På detta vis kommer du att få en riktigt bra grund att stå på från början, vilket kommer att hjälpa dig. Nackdelen är självklart att det kostar pengar att ta lektioner på detta vis men det är ju en avvägning som du får göra själv.

Närspel

Ungefär hälften av alla slag som du slår under en runda är från 50 meter eller närmare. Därför är det minst lika viktigt att träna på denna del av spelet även om det inte kanske har högst prioritet. Träningen går också att göra till något roligt med lite fantasi. Tekniken för olika former av närspel är klart enklare även om det inte betyder att du per automatik kommer att sätta en massa puttar osv.

Glöm inte att träna närspel

I närspel är känsla en mycket viktig faktor och denna är väldigt svår att träna upp. I det långa spelet är det mycket enklare med avstånd osv då du vet hur långt du slår med olika klubbor. Vet du t ex att du slår din järn 8:a ca 130 meter så är det ju bara att slå den fullt ifall du har det avståndet. Är du någon meter närmare vet du att du bara behöver slå lite lösare så kommer bollen att gå rätt längd ifall du träffar bollen rätt.

Närspelet fungerar inte riktigt på detta vis då du ju utan problem kan putta mycket längre än vad det är kvar fram till hålet. Därför handlar det här väldigt mycket om känsla. Visst är teknik en faktor men inte alls lika stor. T ex puttning kommer du långt tekniskt med ifall du tänker att det är axlarna som ska styra fart osv. Lite goda tips från en vän eller en lektion kommer att ge dig den kunskapen du behöver i början. Sen är det bara att träna för att blir bra – övning ger dig mycket då du lär dig hur hårt du ska putta i olika lägen.

Olika typer av slag

Under en runda kommer du att möta en mängd olika typer av slag. Det är långa slag med driver, inspel från fin fairway, svåra slag från ruffen, skogsdungar som ska spelas ur, bunkerslag osv. Men de olika typerna av slag är inget du behöver tänka så mycket på i början då det kommer naturligt i de allra flesta fallen.

Upptäcker du efter ett tag att du har problem med en viss typ av slag som t ex bunkerslag kan du alltid ta lektion i just detta eller så kollar du t ex på Youtube då det där finns en massa golfvideos med tips från lärare.

Lektioner eller ej?

Läser du i golftidningarna så säger de nästan alltid att du ska ta lektioner när du börjar spela och det finns självklart stora fördelar med detta. Men det man ska komma ihåg är att dessa tidningar är färgade i denna fråga då de ofta samarbetar med instruktörer osv.

Det finns spelare som nu spelar på de allra största tourerna som aldrig har tagit några lektioner. Antingen har de lärt sig helt själv eller har de fått hjälp av en förälder eller liknande. Därför kan man kort säga att det inte finns några krav på att ta lektioner för att bli en bra golfspelare. Personligen hade jag enbart någon lektion i början som ingick i kursen för det gröna kortet. Detta var dock väldigt basic så jag tror inte att jag lärde mig något speciellt där direkt. Jag har med denna bakgrund lyckats ta mig ner till ett lågt handicap.

Att ta golflektion eller ej?

Men detta sagt så finns det självklart fördelar med att ta lektioner också. T ex är ju risken mycket mindre att du får lära dig fel. Vilket tyvärr inte är en risk att bortse ifrån ifall du tar hjälp av vänner. Det är inte speciellt enkelt att lära ut golf – det är fakta. Jag personligen med ett lågt handicap och som tycker mig ha ganska bra förståelse för min sving är väldigt försiktig med tips.

Min rekommendation är enligt följande. Om du vill ha snabba framsteg i ditt golfande och har det ganska gott ställt när det gäller pengar så ta lektioner. Du kan lära dig själv men det kommer att ta mycket längre tid. Räkna dock med att det kommer kosta med lektioner då dessa utan problem kan kosta 500 kr eller mer för en timme.

Ska du då ta ett antal lektioner blir det snabbt ganska mycket pengar. Tycker du inte att det är värt pengarna går det att göra stora framsteg själv. Det finns t ex massor av tips i tidningar och klipp på Youtube. Sen är det heller inte fel att försöka titta på hur proffsen gör och dra lärdomar av detta.

Driving range / puttinggreen / övningsfält osv

Det är nog inte många golfklubbar som inte har en puttinggreen och driving range på området. Klubbar som har lite bättre övningsområden har även platser där du kan träna chippar, bunkerslag osv. Tipset är att verkligen utnyttja möjligheterna till träning som finns.

Att spela golf på ”riktigt” ute på banan är den bästa träningen du kan få men den ger inte allt du behöver, utan det allra bästa resultatet får du om du kombinerar med att träna på rangen osv. Ett fel som väldigt många golfare gör är dock att de bara ställer sig och slår en massa bollar på rangen för att sedan tro att detta uppnår de bästa resultaten. Men golf är så mycket mer än att slå så långt som möjligt med drivern.

Driving range

Puttning

Under en runda kan antalet puttar du slår stå för runt 40 % av de totala antalet slag du behöver. Detta varierar självklart beroende på hur bra du är osv men på ett ungefär kan man säga att detta stämmer – 90 slag på en runda med 36 puttar blir nämligen 40 %. Därför blir det även ganska självklart att det är viktigt att träna puttning.

Tar du och jämför med drivern så kommer den troligen till användning max 15 % av slagen. Detta är då väldigt högt räknat då vi här räknar med att drivern används på alla hål utom par 3-hålen, något som inte är så troligt på de allra flesta banorna. Slutsatsen är i alla fall att du mycket väl kan komma att använda din putter nästan tre gånger så ofta under en runda.

Sen ska man självklart träna på det man tycker är roligt också. Älskar man att smälla iväg bollen med drivern ska man självklart lägga mer tid på detta än vad som kanske är optimalt för själva spelet. Det gäller ju att tycka om att träna. Men man får för den delen inte glömma bort att även försöka förbättra de sakerna som man har störst problem med.

Ta bunkerspel som ett exempel på detta. Det är inte troligt att du kommer att hamna i bunkers speciellt många gånger under en runda men om du inte har ett säkert sätt att ta dig ur dem kan det kosta många slag. Därför behöver du träna detta så pass mycket att du känner dig ganska säker iaf.

Visst kommer du troligen långsamt att bli en bättre golfare om du bara ställer dig och matar bollar på rangen eller puttinggreenen, men det finns lite enkla saker som du bör tänka på som kommer att göra din träning mer effektiv.

Några snabba tips

Driving range
Bild från Freedigitalphotos.net, av Vichaya Kiatying-Angsulee

Den första sådana grejen är att alltid ha ett mål med det du gör. Bara slå iväg bollar utan någon som helst tanke är inte bra träning egentligen utan det gäller att försöka uppnå något specifikt. Det kan vara så enkelt som att träffa ett mål 50 m bort eller så är det mer avancerade saker som att göra någon detalj bättre i svingen. Vad det är du behöver träna på vet du bäst själv men oavsett vad det är så se till att försöka göra just det.

Nästa tips är att hela tiden variera dig. Slå kanske bara 2 – 3 slag med en klubba och byt sedan till nästa eller ha bara två bollar när du över puttning och byt sedan hål eller vinkel direkt efter att du har slagit dessa två bollar. Det är egentligen bara när du försöker lära in någon detalj i svingen som det är bra att slå många slag med samma klubba i följd. Du tränar då egentligen inte med just den klubban utan det är själva svingen som får träning och då behövs upprepning.

Sedan gäller det att alltid vara noggrann när du tränar. Se därför till att alltid ställa upp, greppa klubban, sikta rätt osv. Om du inte gör detta är risken stor att du tränar in felaktiga saker som bara kommer ha en negativ inverkan på ditt spel.

Sista av de snabba tipsen är något vi varit inne på tidigare och det är att ha roligt. Perfekt är t ex att träna med en kompis och att ni tävlar om vem som kan komma närmast en flagga eller något. Ofta blir det betydligt roligare att träna på detta vis och du kommer automatiskt att koncentrera dig bättre vilket även ger större effektivitet. Sedan kan även träningen gå ut på att t ex slå den värsta slicen eller hooken som du bara kan, genom att leka med bollen kommer man att bli en bättre spelare.

Under vår avdelning för övningar kan du hitta ett antal olika sådana som du kan göra både på driving rangen och andra övningsplatser.

Att spela på banan

När du har övat en del på rangen, övningsgreen osv är det troligen dags att känna på själva banan. Viktigt är att ha realistiska förväntningar när du börjar spela. Se det mest som roligt att få testa att spela på riktigt och var nöjd med de bra sakerna du gör och tänk inte på de mindre bra sakerna. För du kommer inte att lyckas med alla slag. Det gör nämligen ingen golfare oavsett hur bra han eller hon är!!!

En golfbana består som vi tidigare skrev om av 18 hål som du ska spela. Dessa hål är sedan uppdelade på par 3, 4 och 5-hål. Par 6-hål kan också finnas men de är mycket ovanliga, det finns bara några stycken i hela Sverige. Ordet par används för att beskriva det antal slag som en duktig spelare vanligtvis ska behöva på ett hål.

Tvåan på Sands GK

En stor del av golfen är puttning (ungefär hälften av alla slag är puttar) och av denna anledning räknar man alltid att två puttar är normalresultatet på ett hål. Att använda tre puttar är något som man ska försöka undvika. Om du lyckas putta bollen i hål första gången, vilket överraskande nog kallas för en ”enputt”, så ska du se detta som en bonus.

Eftersom det alltid räknas med två puttar på varje hål när par räknas ut betyder detta att du på ett par 3-hål ska försöka träffa green på utslaget. På ett par 4-hål är det ett utslag som förhoppningsvis träffar fairway och sedan ett inspel till greenen. Par 5-hål har därmed ett utslag med fairwayträff igen och sedan ett transportslag för att komma så långt fram att du når in till green med ett inspel på tredje slaget. Ganska självklart är det därmed så att ett par 4-hål är längre än ett par 3-hål och ett par 5-hål är längre än ett par 4-hål.

Ungefär längd på de olika typerna av hål är;
Par 3-hål – 100-230 meter
Par 4-hål – 230-430 meter
Par 5-hål – 430-550 meter

Vanligt är att en golfbana har par 72 totalt även om det finns många banor som har ett par som är lägre eller ibland lite högre. Banans totala par får man genom att slå ihop paren från alla de individuella hålen. 72 är då summan som man får ifall en bana har fyra st par 3-hål och par 5-hål, de resterande tio hålen är sedan par 4-hål.

Utslagsplatserna

Ditt allra första slag på din första golfrunda är ett utslag, det kan vi vara säkra på. Det som inte är lika uppenbart är varifrån detta slag ska slås. Banorna kan nämligen ha flera olika utslagsplatser som benämns efter färg eller siffror. Det ska även sägas att precis när man börjar spela så kan man välja en gul/svart utslagsplats eller från 100 meters markeringen. Detta är en tee du kan använda dig utav till dess att du har fått det gröna kortet. Vilket förhoppningsvis går snabbt.

Sen är det dags att välja tee att spela ifrån och då kan man ha lite olika riktlinjer att gå ifrån. Viktigt att veta är att det inte finns något som säger att du måste spela från en viss tee utan du väljer detta helt själv. För normalt spel är det bäst att välja den tee som passar din spelnivå närmast då spelet kommer att bli så roligt som möjligt på detta vis. Spelar du en för kort bana blir inte utmaning tillräckligt stor och om den är för lång blir det istället alldeles för svårt.

Röd, blå, gul och vit tee

Blå tee

Den klassiska uppdelning är enligt dessa färger och detta leder numera till en del problem då utslagsplatserna har fått namn som inte enbart är enligt färg.

Problemet är att män ofta har en tendens att välja gul tee oavsett deras spelnivå, då den kallades för herrtee, men att de inte kan slå tillräckligt långt för att kunna spela från denna utslagsplats på rätt sätt.

Här nedan tittar vi igenom de klassiska utslagsplatserna som du kunnat hitta på banor i många år. Lite längre ner kommer vi till ett mer ”modernt” sätt att se på benämning av utslagsplatser.

  • Vit – Detta är den tee som nästan bara används på tävlingar för herrar. Spel från denna utslagsplats ger den längsta möjliga banan och därför är det normalt bara passande för de allra bästa herrarna när de spelar golf.
  • Gul – Den vanligaste utslagsplatsen för medelhandikapparen till låghandikapparen och då speciellt bland männen. Gul tee är dock också den tee som för många spelar från trots att de inte borde göra det. Sen finns det inget som säger att damer inte kan spela från gul tee men de bör kunna slå förhållandevis långt för att det ska vara en passande utslagsplats.
  • Blå – En utslagsplats som oftast bara används på damtävlingar när bättre spelare deltar. Det är lite olika hur mycket kortare än gul tee som denna utslagsplats befinner sig på, vidare är det heller inte säkert att dessa teekulor är utsatta hela tiden. Utslagsplatsen passar bäst för de duktiga damerna och för herrar som tycker att banan blir lite för långt från gul tee.
  • Röd – Den kortaste av de ordinarie utslagsplatserna ifall de är uppsatta efter färg. Traditionellt är det här som damer, äldre herrar och nybörjare spelat ifrån. Men så behöver det inte alls vara utan alla kan spela från denna utslagsplats om den motsvarar spelkvalitén på bästa sätt.

Tee enligt nummer

Något som har dykt upp mer och mer på våra svenska banor är utslagsplatser som inte har en färg utan ett nummer. Tanken är då att man ska komma ifrån de gamla traditionerna som ofta leder fram till att folk spelar från fel tee. Grundidén är istället att en spelare väljer en utslagsplats som bäst motsvarar hur bra spelaren är inte vilken utslagsplats som vanligen väljs.

Numret på utslagsplatsen brukar vara sådant att ifall du lägger till två nollor efter så får du den totala längden på banan. Tar man t ex Sand GK som exempel har de tee 67, 63, 57, 52 och 46. Längden som du spelar är ungefär samma som om du lägger till två nollor efter dessa siffror.

Tanken är att du ska välja en tee där du kan nå green på ett par 3-hål på ett slag, ett par 4-hål på två slag och ett par 5-hål på 3 slag. Då det är väldigt varierande hur långt olika spelare slår är det väldigt svårt att säga vilken tee som passar enbart utifrån handikapp. En spelare med lågt handikapp men som inte slår så långt ska kanske inte spela en så lång bana medan en spelare med högre handikapp men som slår långt kanske ska spela lite längre bana.

Som en liten grundmall för hur lång bana som en spelare ska välja kan man ta de rekommendationerna som PGA of America och USGA har satt upp. Dessa har vi självklart fått ändra till meter för att göra det lite enklare för oss.

Snittdrive – Rekommenderad utslagsplats

275 m6 500 – 6 800 m
250 m6 100 – 6 300 m
230 m5 700 – 5 900 m
205 m5 300 – 5 500 m
180 m4 750 – 5 000 m
160 m4 000 – 4 200 m
140 m3 200 – 3 400 m
115 m2 500 – 2 800 m
90 m1 900 – 2 100 m

Siffrorna här är alltså inte det som helt och hållet bestämmer varifrån du ska slå ut men de kanske kan ge dig en lite bra grunduppfattning om vad som kan passa. Tanken ska ju vara att spela från den utslagsplats som det är roligast att spela ifrån.

Variera

En sak som är viktig att komma ihåg är att det inte finns något som säger att en spelare alltid måste spela från samma tees. En nybörjare kan spela från den tee som är allra längst bak om den så önskar, sen kanske det inte är att rekommendera att göra detta en lördag då det är mycket folk på banan.

Men som träning kan det vara bra att testa runt lite bland de olika utslagsplatserna. Dels får man spela en bana som blir lite annorlunda vilket ger annan träning och upplevelse dels så kanske man kommer fram till att en annan tee passar bättre egentligen.

Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på hur handicap fungerar i golf >>