Fairway

En golfbana består till stor del av gräs som är olika långt klippt. Greenen är den del med kortast gräs och efter detta kommer normalt fairway innan det blir högre gräs i ruffen.

Kortklippt fairway jämfört med längre ruff

Vid ditt utslag är målet i princip alltid att hamna på fairway om det inte är frågan om ett korthål. Banorna är vanligen konstruerade så att fairway sträcker sig från en bit efter tee hela vägen upp till green och man kan kalla att fairway är i mitten av hålet. Sneda slag hamnar därmed inte på fairway.

Varför man siktar på fairway kan delas upp i tre huvuddelar. För det första är det lättare att slå bollen från fairway. Då det är kortklippt ligger bollen (om inte det är skador på gräset) alltid bra vilket gör att slaget blir lättare att utföra. En boll i ruffen t ex kan ligga lite hur som helst, med tur bra med med otur riktigt dåligt.

Nästa fördel är att det generellt inte finns några hinder för bollbanan. I ruffen kan det mycket väl stå ett träd en meter framför dig vilket försvårar allt. Slag från fairway har extremt sällan detta problem.

Sista fördelen är att du inte riskerar att dra på dig pliktslag. Sneda slag kan hamna i vattnet, i någon buske eller bara i högt gräs där du inte hittar bollen. Risken att bollen försvinner för dig på fairway är minimal.

Att hålla sig till fairway är oftast bästa sättet att få ihop en bra rond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>