Ruff

Detta är ett ord som golfare snabbt lär sig att ogilla även om de har en stor tendens att dra sig just till ruffen. Vad är då ruffen?

Ganska kortklipp ruff bredvid fairway

Jo det är det område med längre gräs som finns bredvid en fairway. Sen finns det olika varianter på ruff där det skiljer i hur väl gräset är klippt.

Semiruff kan t ex vara ett område precis bredvid fairway som är en form av övergång till lite längre gräs. Detta är inte jättevanligt på svenska banor då det kräver större ekonomi att hålla en semiruff då klippningen behöver göras i flera delar t ex.

”Vanlig” ruff kan man kalla det som vi hittar oftast här i Sverige bredvid våra fairways. Sedan finns det tjockruff (heavy rough på engelska) och detta är ett område som egentligen kan ha hur långt gräs som helst. Det beror egentligen bara på vad de som styr på banan vill kalla området för.

Område med tjockruff bredvid vanlig ruff

Varför har man ruff?

Ruff finns av några olika anledningar där det faktiskt är frågan om både styggt och snällt.

I grunden är ruffen en form av straff du som golfare får för ett snedriktat slag. Dock är det inte alls ett lika hårt straff som exempelvis vattenhinder som nästan alltid innebär pliktslag. I ruffen är det ingen plikt eller liknande utan det du straffas med är ofta sämre vinkel för nästa slag och ett sämre läge på bollen. Kollar man på statistiken blir generellt scoren på ett hål klart högre om ett utslag hamnar i ruffen jämfört med fairwayen.

Hur bollen lägger sig i tjockare gräs är svårt på förhand att förutspå. Det kan vara så att bollen ligger riktigt bra men det kan även vara så att den ligger riktigt långt ner i gräset och det är svårt att slå ett vettigt slag alls. Desto längre gräs desto större risk för dåligt läge på bollen.

Ruffen som hjälpmedel

Men ruffen finns faktiskt också där som en form av hjälpmedel till oss golfaren då den kan stoppa bollen från värre saker. Kollar man t ex på Masters på Augusta så har de en filosofi där med väldigt lite ruff och det är gärna finklippt hela vägen ner till vattenhinder, detta gör att bollen lätt rullar ner i dessa.

Du kan se ett exempel på detta på bilden här bredvid. Inte mycket där som stoppar en boll från att rulla ner i vattnet.

På våra banor här är det väldigt sällan så och en rullande boll stannar ganska ofta i just ruffen innan den rullar in i något ännu värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>