Shotgun

Begreppet ”shotgun” inom golf refererar till en typ av starttidsordning för en golftävling eller runda där alla spelare startar samtidigt på olika hål runt banan. Denna metod kan användas för att få en tävling eller runda att gå snabbare eftersom det inte finns någon tid mellan startgrupper. Ofta används shotgunstart vid tävlingar med många spelare eller i sociala sammanhang då det gör det möjligt för alla att spela tillsammans och samtidigt undviker köer på banan.

Självklart hur cool startern känner sig 😉

Shotgunstarten inleds med att alla spelare samlas vid klubbhuset eller runt första tee och får instruktioner av tävlingsledningen. Efter det får spelarna tid att ta sig ut på banan till sina respektive hål. Signalen går sedan och då börjar alla att spela samtidigt och fortsätter tills dess att de är klara med ronden. En grupp som börjar på t ex 12:e hålet spelar då alltså som vanligt till 18:e hålet. När de är klara med det går de direkt till första hålet och spelar sedan vidare tills de har hålat ut på 11:e hålet som är deras sista.

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar med detta sätt att spela på. T ex kommer någon grupp att ha otur och få börja längst bort på banan vilket kan innebära en ganska lång promenad dit. Vidare måste en bana stängas ett antal timmar innan tävlingen börjar då den måste vara helt tom på andra spelare när tävlingen ska börja. Det finns även en lite större begränsning på antal spelare som kan vara med i en sådan här tävling. En grupp om fyra spelare per hål ger 72 spelare totalt. Sedan går det att ha två grupper som startar på några hål så det är möjligt att vara några fler spelare. Men en ungefärlig maxgräns ligger där.

Stora fördelen med en shotgunsstart är att alla grupper kommer att bli klara ungefär samtidigt. De kommer sen komma tillbaka till klubbhuset helt beroende på hur långt bort de går i mål. Men jämfört med att skicka ut varje grupp med 10 minuters mellanrum och att de då blir klara under många timmar är tiden på 20-30 minuter eller vad det kan ta mycket kort. Vilket passar väldigt bra för de mer sociala tävlingarna där det ska vara prisutdelning och kanske en middag efteråt.

Vad namnet kommer ifrån

Namnet shutgun kommer helt enkelt ifrån att man förr i tiden ofta använde ett hagelgevär. Som är den svenska översättning av shutgun. Vapnet gav ifrån sig ett så högt ljud att det kunde höras överallt på banan så att alla spelare visste att de skulle starta. Numera används normalt någon annat verktyg för att kunna meddela alla samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>