Inspel

Egentligen är alla slag inom golfen i princip lika viktiga för din score. En missad putt från 1 meter kostar lika många slag som ett missat slag från 200 meter. Sen att ett missat slag från 200 meter kan leda till fler missade slag är en annan sak. Men principen är iaf att ett slag alltid är ett slag oavsett var det utförs.

Golf kan sedan delas upp i några olika huvudkategorier när det gäller slag. Utslag från tee kommer uppenbart först. Sedan beroende på hur ett hål ser ut kan det komma ett transportslag eller ej. Ett transportslag är man man bara försöker slå fram bollen på hålet utan att träffa green. Nästa grupp av slag efter det är inspel som vi här behandlar. Efter inspel kommer närspel där puttning, chippning och allt annat nära green räknas in.

Vad är ett inspel?

Ett inspel är i grund och botten ditt första slag på ett hål som du försöker träffa green med. Det där med första slaget och hur hårt man räknar på det är lite beroende av resultat. Ett bra resultat med en boll som träffar green så blir det självklart närspel kvar. Halvhyfsat resultat där bollen hamnar i närheten av green går också över i närspel.

Då det kan bli två eller fler inspel under ett hål är ifall första slaget missas så kraftigt att det fortfarande är långt kvar. Ett försök till inspel från 150 meter där bollen duffas och hoppar fram 10 meter leder så klart till ett nytt inspelsförsök. Men i grund och botten är det första slaget du slår mot green så länge du lyckas hyfsat.

Avståndet inte viktigt

Man räknar även bara med inspel om målet inte är att träffa green från tee. Alltså har inte ett par 3-hål något man brukar benämna som inspel. Även om man rent tekniskt kan kalla utslaget för ett inspel där. Samma sak för ett par 4-hål där man försöker nå green från tee.

Annars spelar egentligen inte avståndet någon roll för vad som ska kallas för inspel. Försöker du nå green från 200 meter är det ett inspel på samma sätt som ett slag från 50 meter.

Bilderna här vid sidan försöka illustrera detta. Bilderna är från samma hål men avståndet skiljer 100 meter mellan dem. Oavsett detta är det vid bägge tillfällena frågan om inspel.

Kan sägas att man kan diskutera om det är ett inspel eller ej ifall du på ett kort par 4-hål bara har 25 meter kvar eller något efter utslaget. Är det då ett inspel från denna position eller hoppar man över att kalla det för det och går på att kalla det för närspel direkt?

Tja det överlåter vi till dig själv att avgöra. Men det kanske heller inte är så viktigt vad man kallar det för. Ingen kommer direkt att lyncha dig oavsett om du kallar det för inspel eller närspel. Det troliga är t o m att det varierar kraftigt vad golfare som spelat många år kallar dessa slag för.

Typ av slag eller klubba

Vilken klubba du väljer eller hur du slår själva slaget har heller det ingen påverkan på ifall slaget är ett inspel eller ej. Det är syftet med slaget som avgör vad det kallas för inte hur du gör det. Trä 3:a eller SW kan bägge användas för inspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>