Greenkeeper

Greenkeeper är en person som ansvarar för skötsel och underhåll av gräset och andra växter på en golfbana. Greenkeepers arbetar för att hålla golfbanorna i bästa möjliga skick för spel. Genom att sätta ut gräs, bevattning, gödsling, klippa gräset, kontrollera för skadedjur och ogräs, och utföra andra relaterade uppgifter. 

Deras arbete är avgörande för att hålla golfbanorna i optimal skick för golfare och de är ansvariga för att skapa en njutbar och utmanande spelmiljö. De arbetar ofta tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att undvika att störa golfspelare.

Det finns lite olika ”nivåer” på greenkeepers som jobbar ute på en golfklubb. Vissa bara utför enklare uppgifter som att klippa gräs osv. Det finns även andra som har ansvar för mer avancerade saker. Att jobba med det grundläggande underhållet är ett jobb som inte kräver någon direkt utbildning. Ett större ansvar kräver mer varför det finns utbildning som lär ut hur saker som bevattning, växtnäringslära och miljövård.

För den som skulle vara sugen på att utbilda sig inom detta område kan Golf.se vara ett bra ställe att starta på.

Den som är chefen för alla greenkeepers på en golfklubb brukar kallas för head greenkeeper.

Visa respekt

Det är väldigt viktigt när vi spelar golf att visa respekt mot de som jobbar ute på golfbanan. De som jobbar har oftast mycket bra koll på spelarna. Så bara om man väntar lite kommer de snart att vinka att det är okej att slå.

Även om en banarbetare kan vara i vägen för oss ibland när vi spelar ska man komma ihåg att det är de som gör det möjligt för oss att spela då de håller banan i gott skick.

Sen ska man komma ihåg att deras arbetstid är begränsad varför det är viktigt att vi som spelare hjälper till också. Laga nedslagsmärken, kratta bunkern, lägga tillbaka torvor och liknande är ”arbetsuppgifter” vi kan utföra. Gör inte spelarna detta måste banarbetarna utföra arbetet vilket innebär mindre tid för förbättringar på golfbanan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>