Ordlista – Pin high

Detta är ett begrepp som används för att beskriva hur långt ditt slag var vid ett inspel.

“Slaget var iaf pin high” har många golfare skämtat om när de slagit ett snett slag. Uttrycket betyder att bollar har hamnat i linje med flaggan i längd. I princip kan man alltså säga att om slaget är från 100 meter och har gått 100 meter framåt så är bollen pin high. Det säger dock inget om att bollen ska vara nära flaggan eller något sådant. Bollen kan ligga 30 meter åt vänster eller höger och fortfarande vara rätt längd.

På bilden härvid motsvarar den blå linjen en boll som är pin high från positionen på bilden som är 100 meter längre åt vänster. Det är alltså inget komplicerat vad pin high betyder.

Är pin high bra?

Nu kanske det låter som att vi beskriver ett dåligt slag då vi talar om att bollen kan hamn långt åt sidan. Men det är inte alls så utan detta är något man normalt försöker uppnå. Nu förutsätter vi en vanlig enkel green. Är det en svår green kanske du inte vill att bollen ska gå så långt som till flaggan utan hamna 3 meter kort eller lång för den delen beroende på hur det ser ut.

Om vi nu tänker att hålet är ett sådant där du vill slå 100 meter från 100 meter är det två faktorer som avgör hur bra slaget blir. Det är dels hur långt du slår och hur rakt du slår, alltså totalt uppenbart.

Om du slår ett slag pin high betyder det alltså att du har rätt på längden iaf. Sen om slaget är lite snett så blir det fortfarande bättre än om slaget är både kort och snett. Bäst är självklart att slå rätt längd och även rakt.

Men rätt och inte allt för snett brukar ofta leda till ett bra resultat på det stora hela. Bunkrar innan green t ex har du då klarat av att missa.

Beror på var du står

Nu har vi varit inne på det men det kan vara bra att tydliggöra en sak. Pin high har inget att göra med själva hålets utformning att göra. Det är ifrån den positionen du slår som avgör vad som räknas.

Kollar vi tillbaka på bilden och tänker att bollen ligger i bunkern kan pin high bli som den röda linjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>