Grunda klubban

Grundad klubba

Ett viktigt uttryck inom golfen att veta om är grunda klubban. Egentligen är det ett väldigt enkelt uttryck då det kort betyder att sätta ner klubban i marken innan man slår ett slag. Alltså inga konstigheter alls egentligen.

Varför det är viktigt att veta om detta ord är för att det är olika om man får grunda klubban eller ej. Ute på fairway, tee, ruffen, i pliktområden och på green är det tillåtet att grunda klubban. Vilket de flesta golfare även gör innan de slår ett slag. Det blir helt enkelt oftare enklare att slå ett slag om man först har grundat klubban.

Men är du i en bunker är detta inte tillåtet utan det blir pliktslag om detta görs innan ett slag. Plikten om du gör detta är 2 slag vilket är ett dyrt pris att betala. Om du spelar matchspel kostar det en förlust av det hålet du spelar.

Icke grundad klubba

Tidigare var det även förbjudet att grunda klubban om man var i ett vattenhinder eller liknande. Detta var dock en regel som ändrades på vid senaste stora genomgången av reglerna.

Det ska sen tilläggas att det som räknas som att grunda klubban är om man medvetet sätter ner den. Råkar du bara nudda sanden är det inga problem alls. Skulle du t ex trilla när du är i bunkern och använder klubban för att stoppa fallet är detta inget som ger plikt.

Hade varit lite surt att snubbla i en blöt bunker och utöver att bli blöt och sandig så hade man även fått plikt för att klubban råkade nudda marken. Som tur var är detta alltså inte aktuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>