Sandwedge

Sandwedge (SW) är en typ av golfklubba som används för att slå ut ur sandbunkrar. Sandwedgar är speciellt utformade för att hjälpa till att lyfta bollen ur sanden och få den att flyga högt och kort. De har en mycket hög loft-vinkel, vanligtvis mellan 56 och 58 grader, och en kort skaftlängd.

De flesta sandwedgar har också en så kallad bounce som är en vinkel mellan undersidan av klubban och skaftet som hjälper till att förhindra att klubban sjunker ner i sanden. Detta gör det lättare att träffa bollen rätt.

Även om namnet antyder att man bara skulle använda en SW i bunkern så stämmer inte detta. Klubban kan användas till många andra korta slag också. Detta är den klubba med mest loft i väldigt många golfspelares bag. Alltså den klubba som man tar till om en så hög bollbana som möjligt behövs.

Hur långt man slår med en sandwedge går inte på rak arm att säga då det varierar kraftigt mellan olika spelare. Men att slå mycket över 100 meter med den är ganska ovanligt.

Klubban kan vara markerad lite olika beroende på tillverkare. Antingen har den ett S (möjligen SW) på klubbhuvudet eller en siffra. Om det är en siffra är det gradantalet på klubban så t ex 56 eller 58.

När du köper ett vanligt set med golfklubbor ingår oftast inte en SW men de flesta spelare köper till en sådan. Antingen en helt lös av annan typ är resterande järnklubbor eller en i samma serie.

En sandwedge är en mycket användbar klubba som mycket väl efter puttern kan vara den klubba som används ofta av golfare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>