Fade

Skruv skapas alltid när en spelare slår på golfbollen. Detta då klubban har en vinkel, den har grooves som greppar tag och att bollen med sina dimples vill snurra. T o m puttern har faktiskt en vinkel även om det inte märks med blotta ögat.

Det som därför alltid skapas är spinn vilket inom golfen syftar på hur mycket bakåtskruv bollen har. Rent tekniskt kan spinn vara åt vilket håll som helst men inom golfen talar man bara om bakåtskruv. Tar man puttern som ett exempel är det viktigt att komma ihåg att denna skruv som sätts på bollen ofta övervinns snabbt när bollen kommer i kontakt med gräset. Skruven vi talar om är alltså enbart innan bollen nuddar något annat än luft.

Utöver bakåtskruv kan bollen även ha sidoskruv. För en högerspelare är fade en lättare skruv som går åt höger och för en vänsterspelare samma fast åt vänster. Annat uttryck som används för skruv åt samma håll är slice och kort kan man säga att det bara är mer skruv åt samma håll som fade. Vanligen något man inte vill ha.

Motsatsen till fade är draw och slice (mer skruv än draw). Det vanligaste bland proffsen är faktiskt inte att slå rakt vilket det är enkelt att tro utan att sätta en viss sidskruv i bollen då det är lättare att kontrollera slagen då. Draw är vanligare att spela med än fade men det finns många stjärngolfare som spelare nästan alla sina slag med en fade.

Fade skapas genom att klubbladet är ”öppet” i ögonblicket för bollträffen. Öppet betyder att klubbladet pekar utåt ifrån dig. Detta tills skillnad från draw där klubbladet är ”stängt” istället. Här nedanför kan du se en bild som visar på de olika skruvarna för både vänster och högerspelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>