Par

”Par” är ett viktigt begrepp inom golf som beskriver det förväntade antalet slag som en golfspelare ska göra för att fullborda ett visst hål på en golfbana. Varje hål på en golfbana har ett bestämt par (vanligtvis mellan 3 och 5) som är baserat tilll stor del på hålens längd. 

Spelare jämför sina resultat mot par för att bedöma sin prestation på varje hål och i hela spelet. En golfare som spelar i snitt alla hål på par är en mycket duktig spelare. Snittar man ca ett över par per hål räknas man som en ganska duktig spelare (då om man jämför med andra spelare som ej är proffs).

Grunden till hur man räknar är att man alltid förutsätter att två puttar används på varje hål. Detta gör att ett hål som där man ska träffa green på första hålet blir par 3. Dessa är vanligen runt 100 – 230 meter långa. Det man kan säga är att ett hål som är kort ofta har fler svårigheter i form av vatten, svår green, bunkrar osv än ett par 3-hål över 200 meter.

Par 4-hål är därmed hål där du först slår ett utslag och sedan på andra slaget ska träffa greenen. Dessa hål är oftast från 230 – 430 meter långa. På samma sätt här att korta hål ofta har flera svårigheter i designen jämfört med de längre hålen där just längden till stor del är svårigheten.

Sista vanliga typen av hål är par 5-hål. Alltså först på tredje slaget som greenen ska träffas och dessa hål börjar normalt från 430 meter och är upp mot 550 meter långa.

Dessa längder som vi listat här är för vanliga svenska golfbanor. Hål på t ex PGA-touren kan mycket väl vara längre än så här.

Hål kan också ha par på över 5 men dessa är ovanliga.

Större böljande green

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>