Droppning

Det finns ord inom golfen som de flesta nog har hört långt innan de börjar spela golf. Droppa är just ett sådant ord. Sen kanske folk inte har riktigt klart för sig vad det där.

Korta svaret är att en dropp är det du utför när du ofta efter plikt ska sätta en boll i spel. Exempelvis kan det varit om du har slagit en boll i vattnet och då behöver spela en ny boll (kan självklart vara bollen som hamnade i vattnet som du fiskat upp). Det behöver dock inte vara plikt varje gång du droppar en boll även om det troligen är mindre vanligt.

Om din boll har hamnat på ett sprinklerlock t ex så kan du droppa utan plikt. Eller ofta får du droppa fritt om bollen hamnat på en grus eller asfaltsväg.

Hur droppar man?

Att droppa är inte svårt. Det kan vara bra att veta att regeln har ändats för några år sedan så man numera droppar från knähöjd. Tidigare droppade du bollen från axelhöjd.

När du droppar väljer du ut platsen var du vill att bollen ska landa inom det området du får droppa. Sedan släpper du bollen rakt ner från knähöjd. Du ska inte sätta skruv eller något sådant på bollen utan bara släppa den rakt ner.

Här under kan du se ett exempel på en droppad boll och hur det går till.

Var du får droppa

Vi kommer här inte att gå in djupt på var du får droppa. Detta då det egentligen är en fråga för varje specifik regelsituation.

I huvudsak finns det några olika ställen du kan droppa på. T ex kan du slå om en boll från förra positionen och då uppskattar du var den var och droppar där. Beroende på regel du använder kan du få droppa inom en eller två klubblängder från problemet. Sen aldrig närmare hål från denna position. Sedan sista vanliga är att droppa på något som kallas för flagglinjen. Det är en tänkt linje från där bollen låg mot flaggan och sen rakt bakåt på denna linje. Då kan du droppa hur lång bak på denna linje som du vill bara att det är på linjen. 100 meter är alltså okej om du skulle önska. Detta är de vanliga platserna du kan droppa en boll på.

Men det är alltid bäst att läsa på om just exakt läget du tänker på. Det gäller olika för bunker, vatten eller mitt på fairway.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>