Hook

Golfbollen är designad för att skruva sig. Skulle den inte göra detta skulle den flyga mycket sämre i luften. Dock finns det skillnad på mängd av skruv och hur mycket du vill att den ska finnas där.

Det allra enklaste sättet att förklara en hook är att det är en kraftig skruv som drar sig åt vänster för en högerspelare och åt höger för en vänsterspelare. Det kan låta konstigt att namnet för en skruv kan vara olika beroende på vilken sida du slår ifrån. Men det är inte så konstigt om man tänker på att det är hur bollen uppför sig som styr namnet inte själva riktningen.

En hook skapas när klubbladet träffar bollen och har en stängd vinkel. Stängd vinkel är när klubbladet pekar in mot dig vid träffögonblicket. Skulle istället klubbladet peka bort från dig vilket kallas för öppet. Då blir det skruv åt andra hållet som kallas för fade eller slice.

Draw och hook

Det finns även något som kallas för draw och det som skiljer en draw och en hook är helt enkelt mängden med skruv. En hook för en högerspelare är mycket skruv till vänster och en draw är mindre skruv. Samma sak fast tvärtom för en vänsterspelare.

Ofta hör man om att proffsen spelar med en draw men du har i princip aldrig att någon spelar med en hook. Detta är för att det sällan är bra att spela på detta viset då det är svårare att kontrollera bollen. Lite skruv i sidled åt något håll kan vara bra för kontroll, mycket är det sällan. Därför är slice (som är motsvarande kraftiga skruv åt andra hållet) och hook lite av ett skällsord inom golfen.

Dock finns det lägen där det kan vara bra att ta fram en hook. Säg att du ligger bakom något hinder och bara kan nå fram till det området du önskar genom en kraftig skruv då är det läge att försöka slå en hook.

Hur en hook ser ut

Bilden här nedan visar grunderna i bollbana för spelare från både vänster och höger. Bilden här väljer ett perspektiv där målet är att komma rakt fram och hur bollbanorna då blir. Kom då ihåg att ifall du t ex försöker slå rakt men får en draw så kommer resultatet att bli snett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>