Fore

”Fore” är det varningsord inom golf som används när en golfboll är på väg att träffa en annan person.

Det är viktigt att ropa ”fore” så att mottagaren blir varnad och kan försöka undvika att bli träffad av bollen (eller skydda sig). Det är också viktigt att notera att det är spelarens ansvar att ropa ”fore” om bollen är på väg att träffa någon.

Grundtesen att jobba utifrån är att det alltid är bättre att skrika en gång för mycket än en gång för lite. Misstänker du därför att det möjligen kan finnas folk i närheten av där din boll kommer ska du skrika.

För att skapa dig en bra bild av läget på hålen runt omkring dig så se till att verkligen kolla in läget in du eller resten av spelarna i din grupp slår ut. Titta runt och kom även ihåg vad spelare har varit sedan tidigare. Kanske är bara bollen framför dig nere i en svacka och syns därmed inte från tee, samma kan så klart gälla på ett hål bredvid. Eller är det bara träd som döljer dem.

Var kommer ordet fore ifrån?

Detta är en fråga som de lärda tvistar om och det går att läsa mycket om detta på nätet. Kanske något vi en gång i framtiden kommer att skriva en lång utläggning för. Några av teorierna kommer ifrån.

Första tesen är att det skulle komma ifrån militären på den tiden man ställde upp i stora led och sköt med musköter och liknande vapen. Det var då vanligt att stå i flera led och varningen som skulle användas för att skjuta över huvudet på gruppen innan ska ha på något vis ha slutat med att golfare skriker fore. USGA anser tydligen att detta är rätt.

Andra förklaringen är att det är artillerister som ska ha använt detta för att varna om att eld kommer. Det finns en lång förklaring till detta som vi inte tar upp här.

Tredje förklaringen som jag anser låter mest rimlig är att det härstammar från den tiden golfbollar var handgjorda och dyra. Då använde spelarna caddies som gick före för att hitta bollarna. Troligen inte något en fattig spelare hade råd med men dessa fore caddies används ju i princip fortfarande fast i en lite annan version under större golftävlingar.

Funktionärer som har en liten flagga de sätter vid en boll som hamnat i ruffen för att hjälpa spelarna är just detta. Skillnaden då att de inte följer spelarna på varje hål utan står vid ett visst hål. Dessa funktionärer brukar även kunna avgränsa sökområdet mycket om en boll åker in i den lite tuffare terrängen.

Då dessa kallas för fore caddies är det ganska naturligt att förkortningen på detta blir FORE. Som då spelarna helt enkelt skrek för att förvarna sina fore caddies om att bollen är på gång och att de ska vara redo för en arbetsinsats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>