Hur räknar man poäng i golf?

Många golfare är smått besatta av att räkna poäng när de spelar golf. Frågan är då hur man räknar poäng i golf? Det kan verka lite knepigt om man är en nybörjare. Men som vi kommer att visa är det inte så svårt utan man kommer snabbt in i rätt sätt att tänka på.

Vill du kan du titta på vårt klipp där vi förklarar hur det går till att räkna i poängbogey. Klippet som finns på Youtube kommer här direkt under. Önskar du istället läsa vår förklaring så är det bara att scrolla förbi klippet och läsa vår text istället.

Poängbogey vad är det?

Vi kan börja med att kort förklara poängbogey. Det hela går ut på att istället för att räkna slag på hela ronden så räknar man poäng per hål. Ett katastrofhål förstör därmed inte hela ronden. Det går aldrig att få sämre än 0 poäng på ett hål.

Spelar man sedan på sitt handicap tar man 2 poäng på varje hål. Skulle man göra detta på alla 18 hålen så blir det totalt 36 poäng. Spelar man sedan bättre eller sämre kommer man få ett resultat som är antingen högre än eller lägre. Grunden är då att ifall man får fler poäng än 36 vilket betyder att man har spelat bra så sänker man sitt handicap. Har man färre poäng än 36 är det en sämre rond och då kan handicap sänkas.

Hur poäng delas ut i poängbogey

Hur du räknar ut dina poäng i golf

Nu när vi har kommit fram till att grunden i poängbogey är 2 poäng per hål är det sedan ganska enkelt hur poängen delas ut per hål.

Ett par ger därmed 2 poäng vilket innebär att du spelat hålet på handicap. Gör du en birdie får du 3 poäng och en eagle 4 poäng, ett ännu bättre resultat ger ett poäng extra per slag. Gör du istället en bogey så får du bara ett poäng. En dubbelbogey eller sämre ger 0 poäng.

Det är därför man kan plocka upp en boll om hålet går katastrofdåligt. Det blir oavsett om du har 2 över par eller 10 över par 0 poäng.

Alltså är grunden enkel och man lär sig snabbt vad de olika sakerna ger i form av poäng. Det som kan klura till det lite är sedan när man börjar ta hänsyn till handicap.

Handicap och poängbogey

Alla golfspelare har ett handicap. En nybörjare börjar med ett högt sådant och kommer sedan efter ett tag att ha spelat ner sig till den nivån som spelaren har.

Slope

Ingen golfbana är lik den andra och för att göra det rättvist använder man sig därför av ett system som räknar ut något som kallas för slope. Det är helt enkelt ett betyg för hur svår en viss golfbana är. Kort kan man säga att på en svår golfbana kommer man att få fler extraslag att spela med.

Dina extraslag

Ditt handicap ger ett antal extraslag. Ofta är det så att antalet slag du erhåller ligger ganska nära den siffra du har i handicap. Men om det är en svår bana kan du få fler extraslag och är det en lätt bana så kan du få färre.

På bilden härvid kan du se ett exempel på en sådan tabell. Trycker du på den får du upp en större version. Viktigt är att komma ihåg att det finns olika tabeller för herrar och damer. Denna tabell är från Frösåker Golf & Country Club.

För att läsa av tabellen behöver du veta vilket handicap du har nu. Vilket ofta står på scorekortet om du fått ett sådant utskriver eller för den delen om du använder en app så kan du enkelt se ditt handicap. Sedan bestämmer du dig för vilken tee du vill spela ifrån. Här finns gul, blå, röd och orange att välja mellan.

Säg att du är en dam med 44,2 i handicap och har tänkt att spela från röd tee så innebär det att du har 50 st extraslag. Väljer du att spela från orange får du istället lite färre slag då du får 40 st. Gul hade givit fler med 57 st extraslag. Alltså desto svårare du spelar desto fler slag får du.

10,1 i handicap för en bättre spelare skulle ge 12 st slag från röd tee. Alltså stor skillnad jämfört med spelaren med högre handicap.

Slopetabellen är normalt lätt att hitta. Den brukar finnas på golfklubbens webbsida, någonstans klart synlig vid klubbhuset och även vid första tee.

Dela ut dina slag

Nu när du har tagit reda på hur många slag du har extra är det dags att titta på scorekortet. Här vid sidan kan du se en bild på ett scorekort från Sisjö Golfklubb. Du kan även få upp en större version av detta scorekort.

Scorekort kan se lite olika ut från en golfklubb till en annan men vissa saker finns alltid med och det är de vi nu behöver titta på. Index är nämligen det vi nu är mest intresserad av.

Index

Alla hål har ett index. Väldigt förenklat kan man säga att det en bedömning av hur svårt ett hål är. Sen är det inte riktigt så enkelt då det finns fler regler som styr. T ex ser du här att de första nio hålen har ojämna nummer och sista nio har jämna nummer. Men enkelt så kan du vara ganska säker på att hål med index 1 är svårare än det hål som har index 18.

Utdelning av slag

Om vi tar det enklaste exemplet nu först och det är en spelare som har ett handicap som ger 18 slag. I detta fall skulle spelaren dela ut ett slag på varje hål till sig själv. Är det alltså ett par 4-hål blir ett par för denna spelare fem slag istället och hålet spelas därmed som ett par 5-hål.

Har spelaren säg istället 20 extraslag då ger man ett slag till varje hål. Sen har man efter detta två slag över och dessa delas ut till de hålen med index 1 – 2. Skulle en bra spelare bara få t ex 6 slag av sitt handicap så får spelaren slag på hålen med index 1 – 6. De andra hålen får spelaren inget slag och därmed är det par som står skrivet för det hålet det som gäller.

I vårt exempel ovan fick spelaren 50 st extraslag. I detta exempel har spelaren antal slag så det räcker att dela ut 2 slag på varje hål. 18 + 18 = 36. Kvarvarande av sina slag har spelaren då 14 st slag vilket innebär att hålen med index 1 – 14 tilldelas ett ytterligare slag vilket gör att spelaren har tre slag på dem och två slag på index 15 – 18.

Inte så svårt

Det är alltså inte så svårt egentligen att räkna ut hur många slag man erhåller per hål. Kan låta lite lurigt när man läser det så här men kom då ihåg att handicap inte ändras en massa från rond till rond. Alltså det du har räknat ut en gång tidigare är ganska nära vad du även kommer att ha nästa gång.

Med lite vana blir detta inga problem alls.

Hur räknar du sedan ut poängen?

Nu vet vi har många slag du har och då om du står på hål 1 t ex är det dags att läsa vad som står i rutan för par som finns på scorekortet.

På vårt scorekort är det ett par 4-hål. Eftersom index på hålet är 5 har spelaren erhållit 3 st extraslag. Spelaren par på detta hål är därmed 4+3 alltså 7 st slag. Låt oss sedan säga att hålet går ganska bra och resultatet blir 6 slag. Då par för denna spelare var 7 st slag innebär det att resultatet är en birdie om man räknat med handicap. En birdie som alltså ger 3 st poäng. Hade det istället blivit 8 st slag skulle det ha givit 1 poäng.

Går man sedan vidare till hål 2 så ser man att det också är ett par 4-hål. Men här är index 15 istället alltså har spelaren bara 2 st extraslag. Par för spelaren är alltså 6 slag på detta hål.

När du vet hur man räknar ut poäng så är det sedan bara att spela varje hål och efter räkna ut vad du har gjort. Ditt par är 2 poäng och sedan en poäng upp eller ner per slag beroende på hur det går. Efter ronden räknar du ihop dina poäng totalt. Registrerar du då poängen kommer ditt nya handicap att räknas ut automatiskt.

Spelar inte 18 hål

Du behöver inte spela 18 hål för att kunna sänka eller höja dig. Det du behöver göra är att spela 9 sammanhängande hål som minst. I princip ska du om du spelar 9 hål samla ihop 18 poäng istället. Uträkningen är inte exakt sådan men det hjälper systemet dig med när du lägger in en rond med färre än 18 hål.

De måste som sagt var vara sammanhängande så du kan inte spela hål 1-3 och sedan avsluta med hål 13 – 18. Dock kan du t ex börja på hål 6 och sedan spela resterande hål. Inget säger att du måste börja på hål 1. Du kan t ex börja på hål nr 12 och sedan spela runt så du slutar efter 11:an.

Vi har skrivit ett blogginlägg där vi förklarar detta lite djupare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>