Regelfrågan – Hur många hål måste man spela för att få sänka sig?

I och med regelförändringen som genomfördes för några år sedan blev det lite skillnader i vad som gäller för antal hål som krävs för att få sänka sig, eller för den delen höja sig om man så önkar.

Tidigare kunde spelare med ett högre HCP sänka sig på 9 hål men för spelare i lägre kategorier så krävdes det alltid 18 hål.

Numera har man tagit bort de här grupperna och alla kan därför sänka sig på 9 hål. Sen finns det lite detaljer som kan vara bra att veta när det gäller hål osv.

Frakt 29 kr och gratis frakt över 500 kr

För det första så finns det inget krav alls om att du antingen måste spela 9 eller 18 hål. Det går bra med vilket antal som helst mellan dem. Bra att veta är att alla hålen måste spelas i ordning. Så du kan alltså inte spela säg hål 1-3 och sedan 6-18 och sänka dig.

Det finns dock inget krav på att du måste börja på hål 1 för att räkna handicap under ronden. En shutgunstart t ex där alla är utspridda och du t ex får börja på hål 13 är helt okej så länge som du tar alla hål i ordning och slutar efter hål 12 om det handlar om en hel rond.

Detta är för att man i princip inte ska kunna skippa ett hål man inte gillar eller för den delen har spelat dåligt på och bara inte vill räkna med.

När handicap sedan ska räknas ut går det likadant till om du spelat mellan 9 – 13 hål. Du kommer då att få 2 poäng på alla kvarvarande hålen minus 1 poäng. Du räknas alltså ha spelat ett slag sämre än ditt handicap. Har du spelat 14 – 17 hål får du 2 poäng på resterande hål upp till 18. Spelar du 18 hål räknar du som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>