Lokala regler är särskilda regler som gäller på en specifik golfbana utöver de generella golfreglerna från R&A och USGA. Dessa regler används för att anpassa spelet till banans unika förhållanden och säkerställa rättvisa och smidiga rundor. Det hade varit omöjligt för regelmakarna att sätta upp regler som tar hänsyn till alla unika detaljer med alla olika banor.
Varför finns lokala regler?
Golfbanor har olika terräng, hinder och förhållanden som kan påverka spelet. För att hantera sådana variationer kan klubbar införa lokala regler som tydliggör hur vissa situationer ska hanteras. Det kan handla om allt från mark under arbete (MUA) och skyddade områden till speciella lättnadsförfaranden vid till exempel diken eller vägar.
Exempel på vanliga lokala regler:
- Mark under arbete (MUA): Områden som är skadade eller under reparation där spelaren får ta lättnad utan plikt.
- Droppzoner: Specifika platser där bollen får droppas istället för att spela från ett svårt eller otillgängligt område.
- Skydd av unga träd: Om bollen ligger vid ett nyplanterat träd kan det finnas en lokal regel som tillåter lättnad.
- Out of bounds och pliktområden: Vissa banor kan ha lättnadsregler för att snabba upp spelet vid bollförlust eller out of bounds.
- Kraftledningar: En riktigt klassisk lokal regel är det här med kraftledningar. Normalt säger en lokal regel att om bollen träffar en ledning så annulleras slaget och spelaren ska slå om utan plikt.
- Styra spelet: Vissa banor vill inte golfare slår bollen i en viss riktning. Då kan man ha en lokal regel som förbjuder det. Exempel kan vara om du har ett hål där det skulle gå att gena men om du gör det måste bollen slås över ett hus. Då kan de förbjuda spel den vägen.
Lokala regler anges ofta på scorekortet eller anslås vid klubbhuset och första tee. Det är alltid en god idé att läsa igenom dem innan rundan börjar för att undvika missförstånd och spela enligt banans specifika bestämmelser.