Grepp (del av klubba)

Klassiska vanliga grepp

Kontaktpunkten mellan dina händer och själva klubban är greppet. Det gör att greppet är en väldigt viktig del för att uppnå en bra nivå på spelet.

Standardgrepp

Därför är det lite överraskande att greppet så ofta är något som inte det funderas direkt mycket på så länge som det inte torkat ihop helt eller liknande. Kollar du t ex i många shoppar som säljer golfklubbor så är det inte ens säkert att det finns en bild på vilka grepp som sitter på klubban om du köper den. Finns det ingen bild så kan man räkna med att det sitter ett vanligt standardgrepp på klubban. Vi säljer sådana här i butiken själva och de kan fungera väldigt bra så det är inte att de behöver vara dåliga på något vis alls.

Cord

Golfgrepp med cord

Men det är inte alls säkert att det är bästa modellen heller då det finns andra typer av grepp. Exempelvis kan du köpa grepp med cord i. Dessa är i princip vanliga standardgrepp där en tråd är insydd (därav namnet) och denna tråd ger dig bättre tag om klubban i många fall. Speciellt om greppet blir blött. Lamkin Crossline cord som du kan se på bilden är ett väldigt känt grepp av detta slag.

Mjukt grepp

Standardgrepp är ganska hårda så självklart finns det andra grepp som är klart mjukare på marknaden att köpa. Mjuka grepp är ofta skönare att spela med men stora nackdelen med dessa är att de slits snabbare.

Klibbighet är också en faktor att ta hänsyn till. Standardgrepp är normalt inte direkt klibbiga alls varför det finns grepp som är det att köpa. När vi talar om klibbighet talar vi självklart inte om att det liksom är lim eller liknande utan att de helt enkelt är lite mer greppiga eller vad som ska sägas utan att för den delen lämna rester på dina händer.

Mjukare ”skönare” grepp

Storlek är en annan faktor att ta hänsyn till. Står inget annat säljs en klubba med standardstorlek men för spelare med stora eller små händer kan detta vara fel storlek. Andra storlekar finns därför att köpa.

Anledningen att det sitter standardgrepp på de flesta klubbor är att de är billigare inte att de är bättre. De billigare greppen kostar i runda slänger en tredjedel av vad de dyra kostar. Sen finns det massor av val i hela spannet.

Puttergrepp

Exempel på tjockare puttergrepp

Grepp till en putter skiljer sig från de övriga klubborna i sin utformning då de inte behöver vara runda. Egentligen kan man säga att allt som stämmer för vanliga grepp även stämmer för puttergrepp bara att det är ännu tydligare skillnader.

Tar man storlek t ex finns grepp som är ungefär samma storlek som till järnklubborna samtidigt som det finns riktigt stora grepp som du håller i på annorlunda sätt. Priserna är också ännu mer varierande då de dyraste kan kosta många hundra kronor.

I artikeln har vi lagt in lite bilder på olika grepp som visar på lite skillnader mellan dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *